Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Βόρειος Ήπειρος: Ενωμένος ο ελληνισμός για τον Αρ. Γκούμα


Η εικόνα που καταγράφηκε στην εκδήλωση μνήμης για τον Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος έχασε τη ζωή του από φασιστοειδή στην Αλβανία ήταν η εικόνα που πάντα θέλαμε να βλέπουμε: Εικόνα ενότητας, ενώ όλοι έδειχναν να συλλογίζονται ότι πέρα από τα πολιτικά παιχνίδια τα προβλήματα της μειονότητας παραμένουν
κοινά και δυστυχώς υπάρχουν και ανθρωποειδή που δεν διστάζουν να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου για ασήμαντη αφορμή…


«Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται», είναι η επιγραφή που βρίσκεται κάτω από την προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα που στήθηκε στην Παλιά Χιμάρα ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το ελληνικό σχολείο. Επιθυμία της οικογένειας ήταν να μην τοποθετηθεί η προτομή στο σημείο της δολ
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της Χιμάρας, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.
Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών φορέων, αλλά και εκπρόσωποι Ηπειρωτικών συλλόγων από Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου το πλήθος κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή.
Στην σεμνή, λιτή, αλλά «ηχηρή» τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από τη Χιμάρα, και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας Νικόλαος Μπρίγκος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Χιμαριωτών, Ανδρέα Μαρτίνο, ο οποίος είχε γνωρίσει τη… φιλοξενία των αλβανικών φυλακών επί των ημερών του καθεστώτος του «δημοκράτη» Εμβέρ Χότζα (τον οποίον κάποιοι στην Ελλάδα υποστήριζαν τότε και αποκαλούσαν «φασίστες» όσους μιλούσαν για «Βόρειο Ήπειρο» – αλήθεια, έκανε την αυτοκριτική της ποτέ η ελληνική Αριστερά;).
Μετά την κατάθεση στεφάνων από τους παριστάμενους, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου.οφονίας του.
Πηγη