Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: «Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ»


alt-Γέροντα, πέστε μας κάτι, πριν φύγετε.

-Τι να σας πω; Τόσα σας είπα!

-Πέστε μας κάτι, για να το δουλέψουμε, μέχρι να ξαναρθήτε.


-Ε, αφού επιμένετε, να σας πω… Μία είναι η αρετή, η ταπείνωση? επειδή όμως δεν το καταλαβαίνετε, άντε, να σας πω και την αγάπη. Αλλά, όποιος έχει ταπείνωση, δεν έχει και αγάπη;


-Γέροντα, ο Αββάς Ισαάκ λέει: «Ό,τι είναι το αλάτι για το φαγητό, είναι και η ταπείνωση για την αρετή».

-Δηλαδή χωρίς την ταπείνωση δεν …τρώγονται οι αρετές! Θέλει να πη ο Άγιος πόσο απαραίτητη είναι η ταπείνωση στην εργασία των αρετών.

-Γέροντα, αλλού ο Αββάς Ισαάκ λέει ότι η ταπείνωση έρχεται, όταν αποκτήση ο άνθρωπος αρετές.

-Μήπως δεν το κατάλαβες καλά; Αν δεν έχη ο άνθρωπος ταπείνωση, καμμιά αρετή δεν μπορεί να τον πλησιάση.

-Δηλαδή, Γέροντα, όποιος έχει ταπείνωση έχει όλες τις αρετές;

-Εμ βέβαια. Ο ταπεινός έχει όλα τα πνευματικά αρώματα: απλότητα, πραότητα, αγάπη χωρίς όρια, καλωσύνη, ανεξικακία, θυσία, υπακοή κ.λπ. Επειδή έχει την πνευματική φτώχεια, έχει και όλον τον πνευματικό πλούτο. Είναι επίσης και ευλαβής και σιωπηλός, γι’ αυτό συγγενεύει και με την Κεχαριτωμένη Θεοτόκο Μαρία, η οποία είχε μεγάλη ταπείνωση. Ενώ είχε μέσα της ολόκληρο τον Θεό σαρκωμένο, δεν μίλησε καθόλου, μέχρι που μίλησε ο Χριστός στα τριάντα Του χρόνια . Στον ασπασμό του Αγγέλου είπε: «Ιδού η δούλη Κυρίου? γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Δεν είπε: «Εγώ θα γίνω μητέρα του Υιού του Θεού».

Η Παναγία, για την ταπείνωσή της ,κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος. «Χαίροις μετά Θεόν η Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα», λέει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης. Να είναι δούλη, να είναι και Νύμφη του θεού! Να είναι παρθένος, να είναι και μητέρα! Να είναι πλάσμα του Θεού, να είναι και Μητέρα του Πλάστου! Αυτά είναι τα μεγάλα μυστήρια, τα παράξενα, που δεν εξηγούνται ,αλλά μόνο βιώνονται!

-Γέροντα, ποια εικόνα της Παναγίας σας αρέσει περισσότερο;

-Εμένα όλες οι εικόνες της Παναγίας μου αρέσουν. Και μόνο το όνομά Της να βρω κάπου γραμμένο, το ασπάζομαι πολλές φορές με ευλάβεια και σκιρτάει η καρδιά μου.

Είναι φοβερό ,αν το σκεφθής! Μικρό κοριτσάκι ήταν και είπε το «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον, ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού». Μέσα σε λίγες λέξεις τόσα νοήματα! Πολύ θα βοηθηθής ,εάν εμβαθύνης στα λόγια αυτά. Είναι λίγα και δυνατά. Αν τα μελετάς, θα αγαπήσης την ταπείνωση? κι αν ταπεινωθής, θα δης τον Θεό να έρχεται μέσα σου και να κάνη την καρδιά σου Φάτνη της Βηθλεέμ.

(Από το βιβλίο: «ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε')
πηγη

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ.
ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΔΑΜΑΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο ταπείνωση, άλλο ταπεινολογία, άλλο ταπεινοσχημεία κλπ

μην μασσάτε ρε, ΔΙΑΚΡΙΣΗ είναι η μεγίστη των αρετών

Αν δεν έχετε ΔΙΑΚΡΙΣΗ θα χαθείτε

Ανώνυμος είπε...

Τι να την κάνεις την "ταπείνωση" Γέροντα Παίσιε, όταν μου βάζεις ΕΔΑΦΙΑΙΑ μετάνοια στον εωσφόρο Βαρθολομαίο;

Ανώνυμος είπε...

Ο Παϊσιος ενώ έσκαψε τον τάφο του με τα ίδια του τα χέρια στην Παναγούδα, τελικά θάφτηκε ΕΚΤΟΣ Αγίου Ορους, κάτι το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ για αγιορείτη μοναχο! Μήπως τον έκανε πέρα η Παναγία μας; Μήπως;

Ανώνυμος είπε...

giati osi thavonte sto agio oros ine agioi pare ton efrem pistevis na agiasi esi pou les oti i panagia ton ekane pera kita mi se kani esena pera i panagia kai ase tous anthropous me ta trimena rasa stin krisi tou theou

Ανώνυμος είπε...

poly guru ton exete kanei ton paisio
anoitoi

Ανώνυμος είπε...

γιου χεβ ραιτ

Ανώνυμος είπε...

Βγήκαν πάλι οι σαλαμάνδρες και αρχίσαν να εκτοξεύουν το γλοιώδες σάλιο τους, όταν ο πατήε Παΐσιος έδινε παρηγοριά και βοήθεια ήταν καλά έτσι;
Τώρα τον κάναμε "γκουρού" και ο άλλος ο πονηρός λέει ότι αλλού έθαψε και αλλού τάφηκε.
Ρε δε ντρεπόσαστέ λίγο;
Οι άθεοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι από κάτι θρησκομανείς φαρισαίους σαν εσάς.
Μια χαρά ήταν και είναι ο γέροντας Παΐσιος, μην ενοχλείτε τον παππούλη, αρκετά με τις βλακείες!

Ανώνυμος αμαρτωλός είπε...

Κύριος εξετάζει τον δίκαιον και τον ασεβή.
Άπαξ ελάλησεν ο Θεός• δύο ταύτα ήκουσα, ότι το κράτος του Θεού και σου Κύριε, το έλεος• ότι συ αποδώσεις εκάστω κατά τα έργα αυτού.Ότι έλεος και αλήθειαν αγαπά Κύριος ο Θεός.