Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα νέα όπλα της ΕΛ.ΑΣ για το φθινόπωρο


Ενα νέο όχημα ρίψης νερού αλλά και δύο… υδραυλικά πτυσσόμενα φράγματα θα είναι τα νέα «όπλα» της ΕΛΑΣ για την συγκράτηση των διαδηλωτών από το ερχόμενο φθινόπωρο. Αντιθέτως η ΕΛΑΣ φαίνεται να εγκαταλείπει, τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε ιδέα για
αγορά σφαιρών καουτσούκ ή χρωμοσφαιρών για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών αφού εκτιμά ότι υπάρχει...
φόβος για σοβαρούς τραυματισμούς.


Η ΕΛ.ΑΣ από την περίοδο 2008-2009 έχει προχωρήσει στην αγορά, έναντι 400.000 ευρώ, από εταιρεία του Ισραήλ ενός οχήματος που εκτοξεύει νερό υπό ρυθμιζόμενη πίεση. Το όχημα αυτό έχει τη δυνατότητα να απωθεί τους διαδηλωτές ακόμη και από απόσταση δεκάδων μέτρων. Επιπλέον υπήρχε πρόβλεψη το όχημα να φέρει ειδικό χρωματιστό υγρό για να «σημαδεύει» τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Ομως στη διάρκεια των συνεχόμενων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας είχε αποφασισθεί η μη χρησιμοποίησή του. Και αυτό ύστερα από διχογνωμία που υπήρχε μεταξύ ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ανέφεραν ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην χρησιμοποιούμε το όχημα εκτόξευσης νερού για την απώθηση των ταραξιών. Δεν μπορεί να … πνίγουμε την Αθήνα με χημικά από 3000 δακρυγόνα, ενώ θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε τους θερμόαιμους με μερικά κιλά ανώδυνο νερό…».
Από την άλλη πλευρά όμως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αντέτειναν ότι «οι εκτοξευτές νερού δεν είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται. Ενα λάθος να κάνει ο ρυθμιστής της πίεσης του νερού, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς των πολιτών. Αν κάποιος δηλαδή στοχεύει να ρίξει νερό σε ένα μπλοκ διαδηλωτών που είναι σε μεγάλη απόσταση και ξαφνικά μέσα στην «ριπή» του νερού περάσει σε κοντινή απόσταση άλλος διαδηλωτής ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού του. Η πίεση του νερού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εύκολα μπορεί να τεκμηριωθεί ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ για τραυματισμούς πολιτών. Ενα λάθος να γίνει στη ρύθμιση της πίεσης του νερού και ίσως αποβεί μοιραίο ακόμη και για πολίτη που μπορεί να μην συμμετέχει στα επεισόδια…». Ακόμη, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού αυτού του οχήματος μέσα στα επεισόδια και ως εκ τούτου, καταστροφής του.

Ωστόσο παρά τις μέχρι προ μερικών εβδομάδων επιφυλάξεις οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελετούν όχι μόνο τη χρήση του εν λόγω οχήματος για το ερχόμενο θερμό φθινόπωρο αλλά έχουν ζητήσει να υπάρξει, με ταχύρυθμες διαδικασίες, απόκτηση ενός ακόμη εκτοξευτή νερού! Ετσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ρίψης νερού εναντίον των διαδηλωτών. Και αυτό με τον φόβο ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξουν στην Αθήνα εκτεταμμένα επεισόδια.

Επίσης μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ μελετάται η κατασκευή δύο ακόμη πτυσσόμενων φραγμάτων με ειδικό υδραυλικό σύστημα για την «ανάπτυξη» τους, τα οποία εμποδίζουν την κίνηση των διαδηλωτών. Οπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός «το φράγμα αυτό θα είναι αντίστοιχο αυτού που στήθηκε έξω από την Βουλή τους προηγούμενους μήνες και το οποίο έχει γαλλικό «σχεδιασμό» αλλά κατασκευάσθηκε από ελληνική εταιρεία. Πιο ενισχυμένα αναμένεται να είναι αυτά που θα κατασκευασθούν τώρα. Η αξία τους θα υπερβαίνει τις 50.000 περίπου ευρώ…».

Τέλος καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην διαδικασία προμήθειας καμερών που θα τοποθετηθούν στα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Πάντως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ότι «το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μιας τέτοιας προμήθειας θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρω, καθώς οι διωκτικές αρχές διαθέτουν περίπου 5.000 περιπολικά και συμβατικά οχήματα. Και αυτό το ποσό θεωρείται πολύ υψηλό, για τα σημερινά δεδομένα, στο Υπουργείο…».
Πηγη 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΕ ΞΥΛΟ
ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ..........

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΩΤΕ ΞΥΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Και μαντέψτε στην ρυθμιζομενη πίεση που θα το έχουν ρυθμίσει ΣΤΟ MAXIMUM θα το έχουν και θα σπάνε και πλάκα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΡΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΒΓΑΛΑΝΕ OFF.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ.....

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΥΔΙΑ...
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ...