Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μήνυση κατά Ράμσφελντ για βασανισμό Αμερικανών «εργολάβων ασφαλείας»


Μήνυση κατά Ράμσφελντ για βασανισμό Αμερικανών «εργολάβων ασφαλείας»Tον κατηγορούν ως έμμεσο υπεύθυνο για τα βασανιστήρια που υπέστησαν στα χέρια των ένστολων συμπατριωτών τους στο Ιράκ
Δύο πρώην εργαζόμενοι σε εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ έλαβαν το δικαστικό «πράσινο φως»για να μηνύσουν τον πρώην Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο κατηγορούν ως έμμεσο υπεύθυνο για τα βασανιστήρια που υπέστησαν στα χέρια των ένστολων συμπατριωτών τους.


Οι δυο άντρες «έχουν παρουσιάσει ικανά δεδομένα για να αποδείξουν ότι ο Υπουργός Ράμσφελντ προώθησε προσωπικά τις πολιτικές που προκάλεσαν τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των συνταγματικών τους δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της κράτησης τους», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, συμπληρώνοντας ότι ο «Ραμί» δεν χαίρει πλέον καμμιάς νομικής ασυλίας.

Οι δύο Αμερικάνοι μισθοφόροι, ο Ντόναλντ Βανς και ο Νέιθαν Έρτελ, υποστηρίζουν ότι παρέμειναν υπό κράτηση από τα αμερικανικά στρατεύματα, ο πρώτος για 3 μήνες και ο δεύτερος για 6 βδομάδες. Χαρακτηρίζουν δε την σύλληψη τους μεθοδευμένη από αξιωματικούς των δυνάμεων κατοχής, εκτιμώντας πως επρόκειτο για «τιμωρία» που τους επιβλήθηκε όταν προσπάθησαν να αποκαλύψουν τις παράνομες ενέργειες της -διαπλεκόμενης με το Πεντάγωνο - εταιρίας, για λογαριασμό της οποίας εργάζονταν.

Βέβαια, η επίσημη στρατιωτική πλευρά υποστήριξε με ανακοινώσεις της ότι οι εργολάβοι κρίθηκαν ύποπτοι για διαρροή πληροφοριών στον εχθρό. Οι δύο «εργολάβοι»- μισθοφόροι υποστήριξαν ότι υποψιάζονταν την επιχείρηση, στην οποία εργάζονταν, για παράνομη διακίνηση όπλων με Ιρακινούς αποδέκτες, καθώς και για χρηματισμό μελών της, με αντάλλαγμα την επιρροή που θα ασκούσαν.

Όταν κατέθεσαν τις πληροφορίες αυτές σε Αμερικανούς αξιωματούχους επί του ιρακινού εδάφους, όμως, εκείνοι τους απαγόρευσαν την είσοδο στην ασφαλέστερη περιοχή της Βαγδάτης, την λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη». Ακολούθησε φυλάκιση τους, κατάσχεση των προσωπικών αντικειμένων τους, ενώ τους έβαλαν χειροπέδες και τους έδεσαν τα μάτια με μαντίλια, προκειμένου να μην βλέπουν ποιοι υπάρχουν γύρω τους ή που βρίσκονται.

Οι συνθήκες ήταν «άθλιες», σύμφωνα με τους δύο άντρες, αφού δεν τους επιτρεπόταν να κοιμηθούν, να φάνε ή να πιουν νερό. Το κελί τους ήταν παγωμένο και τα ζεστά τους ρούχα είχαν επίσης κατασχεθεί. Αν διαμαρτύρονταν, ακολουθούσε άγριος ξυλοδαρμός. Σύμφωνα με το δικαστήριο «ο Βανς και ο Έρτελ υποστηρίζουν ότι είναι σωματικά και συναισθηματικά καταρρακωμένοι από αυτά που υπέστησαν από τα χέρια της δικής τους κυβέρνησης».

Τόσο ο Ράμσφελντ, όσο και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και της σημερινής κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα διατείνονται πως η χρήση «έντονων ανακριτικών μεθόδων» (βασανιστηρίων, για τον υπόλοιπο κόσμο) ήταν απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των Αμερικάνων. Η επίσημη θέση του Πενταγώνου ήταν πως «είχε χορηγηθεί ασυλία στον κύριο Ράμσφελντ για τις ενέργειες του ως Υπουργός Άμυνας, και ότι δεν μπορεί να γίνει στόχος μήνυσης για παραβιάσεις δικαιωμάτων σε εμπόλεμη ζώνη». Το δικαστήριο όμως είχε διαφορετική άποψη επί του θέματος…

πηγη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΤΑ ΕΡΠΕΤΟΟΙΔΗ ΟΕΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ .......
ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ???
ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι ερπετοειδες οχι αλλα αν ειναι υπηκοος ναι πρωτα τους ξεζουμιζου και μετα τους πετουν στα λιονταρια.

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΜΑΝΤΕΛΗ ΟΛΟ ΦΥΛΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ???
ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Εντο ειναι Ελλαντισταν