Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Μείωση κατά 6,9% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2011


Σημαντική πτώση σημείωσε το Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν το δεύτερο τρίμηνο του 2011, γεγονός που καθσιτά την κατάσταση ακόμη πιο
ανησυχητική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.






Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκε ότι με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2000, κατά το 2ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 6,9 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.





Η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συμβάλει στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.





Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.



«Η οικονομία πορεύεται σε μακρά έρημο. Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την ύφεση του β' τριμήνου.





«Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την οικονομία στην παγίδα ενός τεράστιου χρέους», συμπλήρωσε.





Αναφερόμενος στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2011, σημείωσε ότι αυτό «αναθεωρήθηκε προς το δυσμενέστερο και για το προηγούμενο τρίμηνο».
Πηγη 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΥΝΤΑ;

ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΠΑ, ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ! 300.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΤΕΣ/ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (ΚΡΗΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΜΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ (ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΙΜΕΡΙΑ ΔΛΔ))

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟ ΔΝΤ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1, ΓΙΑ ΨΑΧΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ