Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο 30χρονος Έλληνας Καθηγητής που έλυσε τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας...


Γεννημένος το 1981 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από τα Χανιά έχει ήδη στο βιογραφικό του την επίλυση του γρίφου του Τζον Φορμπς Νας. Μόλις στα 30 του είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ.

O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε αυτές τις ημέρες από τους ανθρώπους του....
τόπου καταγωγής του, τις Βουκολιές, όχι μόνο γι' αυτό που έχει κιόλας καταφέρει ως επιστήμονας, αλλά κυρίως για το ότι αναδεικνύει το διαφορετικό πρόσωπο της Ελλάδας υπενθυμίζοντας με τρόπο πειστικό σε όλον τον κόσμο ότι και αυτό το πρόσωπο είναι υπαρκτό.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, η εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των Βουκολιών και των γύρω περιοχών διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πλατανιά και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τόνισε πως «για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας. Τα νέα παιδιά που τώρα βλέπουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα θα πρωτοστατήσουν για να αλλάξουν τη χώρα μας». Στέλνοντας δε, μήνυμα στους νέους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια αναζητούν μια καλύτερη τύχη και περισσότερες προοπτικές στο εξωτερικό ο 31χρονος καθηγητής του ΜΙΤ σημείωσε ότι σαφώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, αλλά όσα παιδιά επιλέγουν να φύγουν εκτός Ελλάδας να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το πως μέσα από αυτό που κάνουν θα προσφέρουν στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο πώς νιώθει που σήμερα άνθρωποι από τον τόπο καταγωγής του ήρθαν να του δώσουν συγχαρητήρια για ό,τι έχει ώς τώρα καταφέρει, αλλά και για τη βράβευση και ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Πλατανιά, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, δήλωσε συγκινημένος.

Σε ερώτηση για το αν σκέπτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδια του.

Στο πλαίσιο της βράβευσής του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έκανε μια παρουσίαση της επιστημονικής του ανακάλυψης και δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις από τους συγχωριανούς του. Τη δουλειά του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη παρουσίασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μίνως Γαροφαλάκης.

Ο γρίφος του Νας, που ο Δασκαλάκης έλυσε στα 28 του, απασχολούσε για περισσότερα από 60 χρόνια τους επιστήμονες.

Γνωστό ως θεώρημα του Νας (Nash solution ή Nash equilibrium στα αγγλικά), είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίχτες, κατά τον οποίο κάθε παίχτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παιχτών και ότι κανένας παίχτης δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να αλλάξει μόνο την δική του στρατηγική. Αν κάθε παίχτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική κανένας παίχτης δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την δική του στρατηγική ενώ οι υπόλοιποι παίχτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική, τότε η επικρατούσα κατάσταση της επιλογής των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας.

Το θεώρημα του Νας χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να αναλύσει το αποτέλεσμα της στρατηγικής αλληλεπίδρασης πολλαπλών ατομικών αποφάσεων. Με άλλα λόγια είναι ένας τρόπος για να προβλέψουμε τι πρόκειται να γίνει αν πολλοί άνθρωποι ή πολλοί οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα και η απόφαση του κάθε ενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων. Η πιο απλή εξήγηση της διορατικότητας του Νας, έγκειται στο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα όταν πολλά άτομα παίρνουν αποφάσεις αν αναλύσουμε μόνο τις αποφάσεις. Αντιθέτως, πρέπει να ρωτήσουμε τι πρόκειται να κάνει κάθε παίχτης, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των υπολοίπων.

Η ταινία «A Beautiful Mind» («Ένας υπέροχος άνθρωπος», 2001) είναι βασισμένη στη ζωή του Νας και δείχνει τη μάχη του με τη σχιζοφρένεια.
Πηγη 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χα χα δε κατάλαβα τίποτα δηλάδη τι να ρωτήσω ποιόν που και τι;

Ανώνυμος είπε...

παιδια δεν ξερω για τους υπολοιπους εγω παντος με αυτο το αρθρο εκαψα και τα 2 τμηματα του εγκεφαλου :S

Modestus είπε...

Καλά εντάξει δεν ξέρω για τον Νας πάντως πρόκειται για θεωρείες του κόλου που ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού. Υποθέτω, υποθέτεις, υποθέτουμε. Πιθανόν να έχει βάση σε υπολογιστικά συστήματα διότι εκεί μπορούν να παρθούν ταυτόχρονα αποφάσεις-ενέργειες κάτι τελείως αδύνατον σε πραγματικές συνθήκες όπου υπεισέρχονται αστάθμητοι παράγοντες.

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΓΙΝΕΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΟΥ ΛΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΧΑΖΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΥΤΟ.

Sanosuke Sagara είπε...

Μπράβο στο παλικάρι, κάνει περίφανη τη χώρα του!

Υ.Γ. Ούτε ποιο είναι το πρόβλημα του Νας κατάλαβα ούτε και τη λύση του :Ρ

Ανώνυμος είπε...

Να φευγετε παιδια μου, να φευγετε στο εξωτερικο. Εδω δεν μπορειτε να προσφερετε. Αργα ή γρηγορα θα σας τραβηξουν οι κουραδανθρωποι μαζι στο λακο τους. Μην μενετε αλλο εδω. Δυστυχως εμεις φανηκαμε αναξιοι των αξιων σας. Πηγαινετε αλλου που τα εκτιμουν ολα αυτα. Εδω περα, ο ενας βγαζει το ματι (και το λαδι) του αλλου. Φυγετε. Και οταν περασουν 5000 χρονια να ξαναερθετε. Με μεγαλυτερες αξιωσεις αυτη τη φορα! Μπας και μας θυμησετε (σε οσους θα εχουμε απομεινει) πως ειναι να εισαι αξιος Ανυρωπος. Εμεις αποτυχαμε σε αυτο. Καλη τυχη παιδια μου. Ο Θεος μαζι σας.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν κοιτάξτε, ωραία η θεωρία, να λες μπλα μπλα μπλα αλλά από την πράξη διαφέρει πολύ μερικές φορές.

Ανώνυμος είπε...

8:29 το να φευγουν οι Ελληνες απο την πατριδα και μαλιστα τετοιες εποχες ισοδυναμει με εγκαταλειψη σκοπιας. Ο νοων....νοειτω.

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΥΠΝΟ Ε ΕΑΝ ΑΠΟΔΗΜΗΣΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ,ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΠΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΑΝΤΑΜ.Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΗ ΕΔΩ ΚΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια.Για τους ανωθεν σχολιαστες.

Ανώνυμος είπε...

petaxthkan kai eipan ta 2 fasistaria apo panw.. h anikanothta mas se ola san ellhnes den sas peirakse oi metanastes sas ftaine.. neoellhna blaka , amorfwtos apo panw mexri katw alla kai eu8unofobos.panta ftaiei kapoios allos aoratos ex8ros. profanws kai 8a fugoume , oxi 8a katsoume edw na fame sth mourh ta skata twn upoloipwn. h xwra sapise giati sapise o kosmos , twra ola ta upoloipa gia skopies kai stratokavlikes malakies phgazoun apto neo e8nikistiko kuma pou egeiretai. fate oti sas plasaroun mpravo etsi kialliws sauto oi ellhnes prwtostatoume.(to ar8ro den mpainei se leptomereies kai orismous alla den einai mia aplh 8ewria . uparxoun apeires praktikes efarmoges , to provlhma einai h dhmiourgia ikanopoihtikou algori8mou gia thn euresh ths isoropias se ka8e paignio aneksarthta apo tous paragontes kai to periblhma . auto akrivws diatupwse o daskalakhs . opoiosdhpote diamorfwmenos algori8mos , oxi mono den 8a mporouse na entopisei genika ta shmeia nash alla oute kan na ta proseggisei. auto vevaia den shmainei oti den mporoume na ta entopisoume se kapoia sugkekrimena memonomena paignia. h genikeush einai adunath oxi h euresh genika)