Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα, στις 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί πραξικοπηματικά τον "κανόνα του χρυσού"


Σαν σήμερα, στις 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί πραξικοπηματικά τον "κανόνα του χρυσού"

"Μην αγοράζετε χρυσό, είναι φούσκα, προτιμήστε τα (διαρκώς πληθωριζόμενα) δολάρια, ευρώ, γιεν και αγγλικές λίρες μας"

Σαν σήμερα, στις 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί πραξικοπηματικά τον "κανόνα του χρυσού".


Στην πραγματικότητα, αυτή η κίνηση ήταν μια άτυπη και ιδιότυπη "στάση πληρωμών" από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ είπαν προς τους υπόλοιπους ότι "θα έχουμε ελλείμματα, και ναι μεν θα σας πληρώσουμε, αλλά δε θα σας πληρώσουμε σε χρυσό, ή σε δολάρια που είναι ισοδύναμα με χρυσό (όπως ισχύει στον "κανόνα του χρυσού"). Αντίθετα, θα σας πληρώσουμε σε δολάρια που ΔΕΝ αντιστοιχούν σε χρυσό, τυπώνοντας τα με τη σέσουλα".

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα πλήρωναν με πληθωρισμένα δολάρια όμως, αυτά τα δολάρια θα άξιζαν ολοένα και λιγότερο. Εξ ου και η αντίδραση των πετρελαιάδων το 1973, που ζήτησαν να πληρώνονται σε χρυσό και όχι σε δολάρια για το πετρέλαιο που πουλάνε στη Δύση.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν πλέον γιγαντώσει την εκτύπωση δολαρίων, και οι υπόλοιποι προφανώς δεν τα καλοβλέπουν όλα αυτά, καθώς κανένας δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς υποτιμάται, ούτε να αποθηκεύει τον συσσωρευμένο πλούτο του σε αυτό.

Ως εκ τούτου, ο κόσμος απομακρύνεται από το δολάριο - και επιστρέφει στο χρυσό.

Έχουμε δει σε πάμπολλα άρθρα μας εδώ και χρόνια αναλύσεις για το χρυσό - θυμίζουμε ενδεικτικά κάποια από τα πιο πρόσφατα άρθρα μας (μόνο από το 2010-2011), μιας και η αλήθεια είναι ότι...δεν έχω χρόνο να ψάξω πιο παλιά:

- Το Reuters έγραψε κάτι σωστό για την καπιταλιστική ανάπτυξη και το γιατί όλοι αγοράζουν χρυσό

- Σημαντικό άρθρο:Η αντιπρόεδρος της FED λέει την αλήθεια για την παγκόσμια οικονομία

- Δολάριο-χρυσός-πετρέλαιο: Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη;

- Το "δίλημμα του Τρίφιν" και το γιατί το δολλάριο ΔΕ θα είναι στο μέλλον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα



ΥΓ: Στο blog FOFOA μπορείτε να βρείτε μια συλλογή από ιστορικά βίντεο, με το πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε το χρυσό στο Μεγάλο Κραχ του 1929 (διότι τότε ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, και η κυβέρνηση χρειαζόταν το χρυσό για να τυπώσει χρήμα, κάτι που σήμερα δε χρειάζεται μιας και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός), με το λόγο του Νίξον, του Ντε Γκωλ που κατηγόρησε τις ΗΠΑ, κτλ, κτλ, κτλ.


..His heart is cold
He loves only gold...
πηγη

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην χρησιμοποιειτε χρημα...ειναι μια φουσκα....

Ανώνυμος είπε...

και καλα εκανε ο νιξον.
η δυναμικη ενος νομισματος μιας χωρας ενα μονο αντικρυσμα μπορει να εχει. την παραγωγικη δυναμικη αυτης της χωρας και τιποτε αλλο.η παραγωγικη δυναμικη ειναι το συνδιασμενο αποτελεσμα δρασης ψυχικου,πνευματικου και υλικου υποβαθρου μιας χωρας,και δεν μπορει να εχει καμμια συσχετιση με το χρυσο,που εχει μονο υλικη υποσταση και κιτρινιαρικο χρωμα.

και εαν ακομη γεμισεις τις τσεπες των πολιτων μιας χωρας με χρυσα νομισματα,αλλα τους καταστησεις μη παραγωγικους,χαθηκε η χωρα.

οι ηπα αυτο ακριβως παθανε.επιτρεψανε την μαζικη μεταναστευση παραγωγικων τους μοναδων στην κινα και ινδια,για τους γνωστους λογους,και υτο φαινεται πρωτα στο "νομιζεσθε" της τρωθεισης παραγωγικης τους αποτελεσματικοτητος.και εξ'αλλου το χρημα που τυπωνει η fed μετα την κριση του '08 δεν πηγαινει σε παραγωγικες δραστηριοτητες αυτης της χωρας,αλλα στο να βουλωνει χρηματοπιστωτικες τρυπες και να διασωζει αεριτζηδες και να κρατικοποιει καταρεουσες εταιρειες οπωσ η AIG

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!

sotulis είπε...

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΟΤΖΑ ! ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να επανέλθει ο κανόνας του χρυσού, αλλά απλά να καταργηθούν οι τόκοι και να πληρώνουμε μόνο το κεφάλαιο. Π.χ. Αν πήρες δάνειο 10.000 ευρώ να επιστρέψεις 10.000. Ούτε σέντ παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Ο 7.26 φαινετε οτι γνωριζει τα πραγματα .Το μονο που θελω να πω ειναι οτι απλα ο αμερκανικος λαος επαψε να ειναι παραγωγικος για τους εξουσιαστες και βρηκαν κοιμωμενους δουλους καινουργιους.

Ανώνυμος είπε...

τη δυναμικη ενος νομισματος μιας χωρας την κανουν κουμαντο οι τραπεζηταις. Αλλα οταν σκαν οι φουσκες δεν τους λες που πηγε το χρυσαφι Σε ξεκωλιαζουν στουσ φορους γιατι αυτοι δεν θελουν σημειο αναφορας αξιας. Σου φταινε οι κινεζοι αλλα αυτοι που ελεγχουν την αξια του νομισματος επενδυουν σ'αυτους Χωρις σταθερα ολα καποτε καταρρεουν και οι φταιχτες δινουν την αξια που θελουν για να συνεχεισουν να κερδοσκοπουν

Ανώνυμος είπε...

Του Νίξον του τώπανε μετά 3 μέρες

Ανώνυμος είπε...

Νίξον ανομήματα μη μονάν Οξιν