Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Diego Garcia: Η σημαντικότερη αμερικανική στρατιωτική βάση!


Βλέποντας κανείς από ψηλά το νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αρχιπέλαγος Τσάγος, στον Ινδικό Ωκεανό αυτόματα θεωρεί πως ανακάλυψε τον επίγειο παράδεισο. Εξωτικές, κάτασπρες παραλίες, κοκκοφοίνικες και παράξενα πτηνά συνθέτουν την απόλυτη μαγεία. Το ένα από τα μικρά νησάκια, αυτό με το παράξενο σχήμα V,
ονομάζεται “Ντιέγκο Γκαρσία” και έχει πάρει την ονομασία του από το Πορτογάλο θαλασσοπόρο που το 1532 το ανακάλυψε.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού εκδιώχθηκαν βιαίως από τους Βρετανούς στη διάρκεια της πενταετίας μεταξύ 1968 – 1973. Τον Οκτώβριο του 2008 η βρετανική βουλή των Λόρδων εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση βάσει της οποίας οι περίπου 2.000 κάτοικοι του νησιού δεν θα μπορούσαν να ξαναεπιστρέψουν ποτέ στο νησί τους. Έτσι ανατράπηκε και τελεσίδικα μια προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε τους άτυχους κατοίκους του νησιού “Diego Garcia”.

Πίσω από την εξωτική εικόνα του νησιού, κρύβεται ίσως η σημαντικότερη αμερικανική στρατιωτική βάση. Μέσω αυτής οι ΗΠΑ είναι σε θέση να ελέγχουν ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό. Στη βάση σταθμεύουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Β 52 και Β2 Stealth, ενώ η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση χρησιμοποιήθηκε και στις επιχειρήσεις του Κόλπου αλλά και σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η ρωσική εφημερίδα PRAVDA, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη βάση που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς και κρατούμενους της CIA, αποτελεί και τη βάση “κλειδί” σε ενδεχόμενη αμερικανική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ιράν έχει βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και 2.000 χλμ μακριά, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα μέχρι αυτή τη στιγμή να δεχτεί κάποιο καίριο πλήγμα η συγκεκριμένη βάση. Αυτό που ενδεχομένως όμως μπορεί να κάνει το Ιράν είναι να επιτεθεί ως ένδειξη αντιπερισπασμού σε γειτονικά του αραβικά κράτη που προμηθεύουν τη Δύση με πετρέλαιο.

Η όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εγκυμονεί κινδύνους και κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει το γεγονός πως αφενός το Ιράν δεν είναι Ιράκ και αφετέρου είναι ικανό να εμπλέξει ολόκληρη τη περιοχή σε περιπέτειες, αν και εφόσον χτυπηθεί.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
Πηγη 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αγγλοι εδιωξαν τους κατοικους για να κανουν το νησι αμερικανικη βαση! Άλλη μιά απόδειξη οτι οι ΗΠΑ δεν ειναι τιποτε αλλο, παρα μια αγγλικη αποικια η οποια ονομαστηκε κρατος για να στρεψει τα αρνητικα βλεμματα του κοσμου εκει. Ετσι η Αγγλια κάνει τον ψόφιο κοριο, δρα ανενοχλητη σαν κεντρο αποφάσεων, ενω στη πραγματικοτητα η βρετανικη αυτοκρατορια εχει μετονομαστει αμερικανική. Η βρετανικη πειρατια συνεχιζεται σε ολους τους τομεις. Ο Μοργκαν ζει ως τις μέρες μας.

Ανώνυμος είπε...

pesta re file... pesta