Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Θανατηφόρο το κάπνισμα μετά από έμφραγμα


Θανατηφόρο το κάπνισμα μετά από έμφραγμα

Μην προσπαθήσετε να ξανακαπνίσετε αν έχετε υποστεί πρόσφατα καρδιακή προσβολή. Το επαναλαμβανόμενο κάπνισμα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο από καρδιακή προσβολή, μπορεί να αποβεί μοιραίο, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς κατά 5 φορές περισσότερο...


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς που άρχισαν να καπνίζουν και πάλι μετά από στεφανιαία σύνδρομα, προκάλεσαν αίσθηση έντονου πόνου στο στήθος τους και είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο.

"Η υποτροπή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση μετά από έμφραγμα", τόνισε ο Δρ. Ντέιβιντ Κατζ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπως αναφέρει στο Reuters.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Ιατρικής του Iowa Carver συμμετείχαν 1.294 ασθενείς οι οποίοι ήταν καπνιστές πριν εισέρθουν στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση του καπνίσματος μετά την διαταραχή στην καρδιά τους, για να δουν πως οι άνθρωποι μετά το νοσοκομείο ήταν επιρρεπείς σε μια καρδιακή υποτροπή.

Με το τέλος της έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσο πιο γρήγορα ένα άτομο επανέρχεται στο κάπνισμα τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο.

"Αν ένας ασθενής είναι σε θέση να μείνει μακριά από το κάπνισμα για τουλάχιστον 6 μήνες, τότε μπορεί να είναι σε θέση να νικήσει τον εθισμό. Ως εκ τούτου, υπάρχει η ανάγκη να βελτιώσουμε τον τρόπο που οι ιατροί βοηθούν τους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα", δήλωσε η Δρ. Νάνσυ Ριγκότι, διευθύντρια του καπνίσματος στην Μονάδα Έρευνας και Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα αντικαπνιστικά προγράμματα συμβουλευτικής είναι πλήρεις από ασθενείς με καρδιακή προσβολή. Αν αυτό τηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, με σχετικά μικρό κόστος.

πηγη

1 σχόλια:

ellinonenosis είπε...

Το κάπνισμα είναι γενικός θανατηφόρο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Κόψτε το όσο είναι καιρός.