Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες για το χρέος των ΗΠΑ


Για μία ακόμα φορά τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας απέτυχαν
να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αντιθέτως, συνέχισαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.


Καθώς ο χρόνος μέχρι τις 2 Αυγούστου εξαντλείται, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης μιας στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ σε ό,τι αφορά σε μια ευρεία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν τήρησαν την προθεσμία που είχαν θέσει ως το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τη Δευτέρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι φόροι, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

«Γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι σημαντικό για μας και για σας. Πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα πετύχει συμφωνία για το όριο του χρέους και ότι στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο Ομπάμα για τα μέτρα που θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τις δημοσιονομικές προοπτικές», τονίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία την οποία πρόκειται να εκφωνήσει σε συνάντηση επιχειρηματιών στο Χονγκ Κονγκ, το κείμενο της οποίας δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έκανε την Κυριακή εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Πηγη