Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Βόμβα-βυθού Βασιλάκου: “Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ δεν κάνει για το Αιγαίο”!


Κατάθεση βόμβα του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Ε.Βασιλάκου στην επιτροπή της Βουλής, για το θέμα των υποβρυχίων! Ο κ.Βασιλάκος εξέφρασε την άποψη ότι το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ , “δεν κάνει για το Αιγαίο”! Είπε ο κ.Βασιλάκος:


“Με απλά λόγια, λοιπόν, να σας πω ότι το Ναυτικό δεν ήθελε τόσο βαρύ υποβρύχιο. Αυτό έχει εκτόπισμα 1.800 τόνους. Αυτά που σας λέω είναι από έγγραφα που έχω διαβάσει, δεν είμαι ναυπηγός. Ήθελαν ένα υποβρύχιο εκτοπίσματος 1.400-1.500 τόνων, όσο δηλαδή τα τύπου 209 του 1972. Τελικά, τους βγήκε εκτόπισμα 1.800 τόνων. Και είναι τόσο δύσκολο να πει κάποιος την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Επειδή άκουσα διάφορες ανακρίβειες, σας λέω ξανά ότι αυτό το υποβρύχιο μπορεί και να είναι μια χαρά για τον ωκεανό, αλλά όχι για το Αιγαίο. Ας το πει το Ναυτικό. Η δική μου η άποψη, αυτή που σας λέω…”

“Ιδιαίτερη έμφαση είχαμε δώσει στις διαπραγματεύσεις για την ενσωμάτωση στο συμβατικό κείμενο διενέργειας δοκιμής για τη συμπεριφορά του υποβρυχίου σε κυματισμό, κάτι που αρνούνταν πεισματικά η γερμανική πλευρά.

Τελικά, το Φεβρουάριο του 2008 διεξήχθη άτυπη δοκιμή, η οποία επιβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του υποβρυχίου σε κυματισμό δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Πρόεδρε, -και το λέω πολύ ευθαρσώς- πως ό,τι κι αν έχει ακουστεί για τις δοκιμές, η αλήθεια είναι αυτή που θα σας πω τώρα, την οποία μπορείτε να τη διαπιστώσετε από τα έγγραφα που έχει είτε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών είτε το Ναυτικό. Με απλά λόγια, το υποβρύχιο παρουσιάζει έντονες κλίσεις όταν πλέει με ταχύτητα δέκα κόμβων, το ύψος κύματος είναι μεγαλύτερο από τρία μέτρα και το μήκος κύματος είναι περίπου ίσο με το μήκος του υποβρυχίου, δηλαδή περίπου 65 με 70 μέτρα. Αυτή είναι η αλήθεια για την κλίση του υποβρυχίου. Και οι κλίσεις που παίρνει είναι μεγάλες.

Από το σημείο αυτό και μετά υπήρξαν προσπάθειες από τη γερμανική πλευρά αλλά και από «κύκλους» του ΓΕΝ να θεωρηθούν τα αποτελέσματα της άτυπης δοκιμής ως επιτυχημένα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα είναι άγνωστη η συμπεριφορά του υποβρυχίου σε έντονο κυματισμό, παρά τις περί του αντιθέτου εκφρασθείσες απόψεις. Και βέβαια ακόμη και σήμερα δεν έχει επιλυθεί το κρισιμότερο πρόβλημα των υποβρυχίων τύπου 214, που είναι το σύστημα αναερόβιας πρόωσης, και το οποίο κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία SIEMENS”.
Τα “δημοσιογραφικά παιχνίδια” στους εξοπλισμούς και η πρόταση Βασιλάκου.



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ποταμός η κατάθεση Βασιλάκου στην επιτροπή της Βουλής για τα υποβρύχια. Στον πρώην ΓΔΕ πολλά μπορεί να προσάψει κάποιος. Εμμονές ,αναβλητικότητα,αναποτελεσματικότητα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρξε ούτε ένας από τους θανάσιμους εχθρούς που δημιούργησε στα πέντε χρόνια της θητείας του στη θέση του ΓΔΕ, να αμφισβητήσει την εντιμότητά του.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του ανέφερε μια σειρά μεγάλων ονομάτων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξοπλισμών και μια ομάδα παλαιών στο αμυντικό ρεπορτάζ δημοσιογράφων και πρότεινε να καταθέσουν . Τους πρώτους για τις πιθανές δωροδοκίες στο χώρο των εξοπλισμών και τους δεύτερους -στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο υπογράφων- για να μπορέσει η επιτροπή “να διερευνήσει το πώς οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημοσίων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους”.

Για τους μεν πρώτους νομίζουμε ότι και ο ίδιος ο κ.Βασιλάκος δεν θα έχει πιστέψει ότι υπάρχει περίπτωση αν όντως κάποιος απ΄ αυτούς έχει δωροδοκήσει κάποιον, να το ομολογήσει. Άρα μάλλον έκανε τη πρόταση απλά για να καταγραφεί.

Για το “πως οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημοσίων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους”, νομίζουμε ότι “παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες”. Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα στο χώρο μας ,μάλλον παριστάνει τουλάχιστον τον αφελή. Και δεν πείθει καθόλου. Η “προώθηση” συγκεκριμένων προγραμμάτων γίνεται εξάλλου με τόσο χονδροειδή τρόπο που δεν χρειάζεται και πολύ γνώση για να το καταλάβει κάποιος. Στις περισσότερες φορές δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Έχει δίκιο λοιπόν ο κ.Βασιλάκος ,ο οποίος βέβαια θίγει το ζήτημα επειδή δέχτηκε πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη κατά τη διάρκεια της θητείας του ,επειδή γενικώς “δεν υπέγραφε τίποτα”. Δεν αναφερόμαστε στη κριτική που είχε να κάνει με τη νοοτροπία του στην αντιμετώπιση του χώρου των εξοπλισμών με τη λογική “όλοι στο ίδιο τσουβάλι”. Αναφερόμαστε σε δημοσιεύματα και σχόλια που είχαν προσωπικές αιχμές και έμοιαζαν πράγματι -μεταφορικά- με “συμβόλαια θανάτου”. Έχει δίκιο ,όταν υποστηρίζει ότι κάθε φορά που κάποιο εξοπλιστικό θέμα “κόλλαγε” στο γραφείο του,γινόταν δέκτης κριτικής που όμως ξεπερνούσε τα όρια των επαγγελματικών του αποφάσεων. Όλα αυτά είναι γνωστά στη δημοσιογραφική πιάτσα η οποία ασφυκτιά από τέτοια φαινόμενα γιατί μ΄ αυτές τις συμπεριφορές τα “σκοτεινά κέντρα” των εξοπλισμών ένα έχουν καταφέρει: οι κανονικοί δημοσιογράφοι κι όχι οι “δημοσιογράφοι” να μην γράφουν τίποτα για τους εξοπλισμούς! Γιατί ότι κι αν γράψεις αμέσως θα κατηγορηθείς ότι “τα πιάνεις από τον ανταγωνιστή”. Ακόμη κι όταν αυτός δεν υπάρχει! Στο Onalert το ζήσαμε για τα καλά ,όταν γράφαμε σειρά άρθρων για το πρόγραμμα φρεγατών Fremm, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είμαστε στο ΔΝΤ και να συζητάμε πρόγραμμα 7 δις!!! Τα μηνύματα διάφορων …πονηρών έλεγαν ότι θέλουμε …να πάρουμε άλλες φρεγάτες,αν και δεν υπήρχε άλλη πρόταση!!! Έπρεπε να βγει μήνες μετά ο τότε ΥΕΘΑ για να μας δικαιώσει.

Θα είναι συνεπώς χρήσιμο να καταθέσουν οι δημοσιογράφοι όπως πρότεινε ο κ.Βασιλάκος. Αν και θα έχουν το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο ίδιος στις καταθέσεις του και το οποίο το επικαλέστηκε και χθες. Είπε ότι “μπορεί ο καθένας να μου κάνει μία μήνυση”. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζει όσοι τολμήσαμε να θίξουμε ορισμένα καυτά ζητήματα στους εξοπλισμούς, βρισκόμαστε κατηγορούμενοι εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που γνωρίζει ο κάθε δημοσιογράφος για το συγκεκριμένο θέμα είναι δύσκολο να τα αποδείξει με χαρτιά. Γιατί χαρτιά σ΄ αυτές τις δουλειές δεν υπάρχουν.

Υπάρχει όμως η πραγματικότητα. Πως ζει ο καθένας μας,πολιτικός ,αξιωματούχος ή δημοσιογράφος. Πως ζούσε πριν λίγα χρόνια και πως ζει τώρα. Πως κινείται,πόσα ξοδεύει,που τα ξοδεύει,αν τα δηλώνει,αν φορολογείται για τα πολλά χρήματα που ξοδεύει. Τελικά είναι πολύ ,μα πάρα πολύ απλό να βρεθεί άκρη σ΄ αυτά που και ο κ.Βασιλάκος υποννοεί ότι συμβαίνουν και στον δημοσιογραφικό χώρο. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Κάτι μας λέει όμως ότι δεν υπάρχει. Ούτε αυτή τη φορά…Παρόλα αυτά η πρόταση του κ.Βασιλάκου δεν είναι ούτε κακή ,ούτε παράλογη.
Πηγη

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εχουν πει οι προφητειες οτι 8/7 θα αρχισει ο πολεμος!!!δεν εγινε τιποτα!!!μηπως ομως...λεω μηπως...με το παλιο ημερολογιο που γραφτηκαν ειναι την ερχομενη πεμπτη 8/7??βλεπουμε...ο Θεος ξερει!!!προωθειστε το!!!

Ανώνυμος είπε...

Που το διαβασες αυτό. Κι εγω είχα μπερδευτει πριν καιρο. Δεν ηταν προφητείες απλά τα συμπεράσματα κάποιου για τις ημερομηνίες. Απο όσο ξέρω δε έχουν γραφτεί ημερομηνίες στις προφητείες, μόνο σημεία των καιρών. Είμαστε πολύ κοντα, αλλά το πότε το ξέρει μόνο ο Θεούλης.

Ανώνυμος είπε...

Αγιος Κωνσταντσας Επισκοπος Ρωσιας!!!
Οτι και αν ειπε και αν ειναι αληθεια ειναι με το παλιο ημερολογιο το οποιο 8/7 ειναι την ερχομενη πεμπτη

Ανώνυμος είπε...

Για την επόμενη Πέμπτη διάβασα επίσης πως λένε για χρεωκοπια.

Ανώνυμος είπε...

το μυστικο οι τουρκοι θα το μαθουν 3 μερες νωριτερα απο τους Χριστιανους!!!Μηπως...λεω...μηπως...η Χιλαρι κλιντον δεν παει τυχαια στην Τουρκια??και μετα ερχεται σε εμας???

Ανώνυμος είπε...

12:52 ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ..

Ανώνυμος είπε...

καλουμε τους διαχειριστες να αναρτισουν ενα θεμα με αυτο το σκοπο...οντως δεν ειναι τυχαιο ρε παιδια και τρεις μερες...
οριστε ενα λινκ...
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=133169

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΜΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΣΑΣ
ΚΕΦ. Η’ ΕΙΣ ΤΑΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΟΙ ΑΙΜΑΤΩΔΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙ(ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΛΥΒΗ).
ΔΗΛΑΔΗ 18/03 ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ? ΑΚΡΙΒΩΣ 18/03 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ?
ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡ ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ..

Ανώνυμος είπε...

εχεις δικιο φιλε μου αλλα προσεχε...δεν λεει αρχισει η καποιο αλλο παρομοιο ρημα...αλλα λεει "αυξησει" οι αιματωδεις πολεμοι που ειχαν αρχισει μερες πριν...

Ανώνυμος είπε...

μπορει να ειχε και για του χρονου δν ξερουμε ακομη

Ανώνυμος είπε...

mpouxtisame me ths xristhanomalakies

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΒΡΕ ΗΛΙΘΙΕ ΤΟΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

ante kai gamisou re

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ έλεγα οτι φέτος θα το πάρει ο ολυμπιακός το πρωτάθλημα...η υπερβολή και η καταστροφολογία στο μεγαλείο της τα σχόλια σε αυτό το blog...

αυτο με τις προφητείες να βγαίνουν μόνο οι καταστροφές...κανά θετικό γεγονός το έχει προβλέψει κανείς ή μήπως αυτό δεν θα "πουλήσει";

Ανώνυμος είπε...

Αν κάτσεις και τα διαβάσεις χωρις παρωπίδες θα δεις και τα θετικά γεγονότα. Τοτε ίσως θα καταλάβεις πόσο ευνοημένος είσαι που ζεις στην Ελλάδα, αν ζεις Ελλάδα και θα δεις σε τι βαθμό αχάριστος είσαι...