Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Δημοσκόπηση VPRC: Έρχεται κοινωνική έκρηξη


Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύουν σήμερα τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι ότι διογκώνεται καταλυτικά το κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η εικόνα αυτή θεμελιώνεται στα εξής σημεία:


  1. Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών.
  2. Το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μήνα δημιουργεί επίσης συνθήκες έντονης κοινωνικής κρίσης.

Στις συνθήκες αυτές επεκτείνεται ραγδαία η πολιτική απονομιμοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, με τα ποσοστά δήλωσης αποχής και λευκού/ άκυρουνα εκτινάσσονται ως πρόθεση στο 50.9% του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα δε για την ασκούμενη οικονομική πολιτική οι ενδείξεις δείχνουν πλήρη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος κυβερνητικής αλλαγής.

Αναλυτικά μερικά από τα αποτελέσματα τςη έρευνας:

  1. Το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.
  2.  Το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.
  3. Το 60.4% θεωρεί ότι η σκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί την ασκούμενη πολιτική εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει απωλέσει το ισχυρότερο τεκμήριο ιδεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής της.

Με δεδομένο αυτό το κοινωνικό κλίμα ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης εμφανίζεται να έχει εξαντληθεί.

Η ΝΔ, παρά τα χαμηλά της ποσοστά, φαίνεται να παίρνει «βραχεία κεφαλή», για πρώτη φορά μετά το 2008, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ μειώνεται σταθερά και αν δεν ανακοπεί η πτωτική του πορεία θα καταγράψει το χειρότερο εκλογικό του ποσοστό μετά το 1977, δεν αποκλείεται μάλιστα και να το ξεπεράσει αρνητικά.

Ταυτόχρονα, το δικομματικό άθροισμα μειώνεται συνεχώς, έτσι που αυτή τη στιγμή να μην διαφαίνεται περίπτωση «ισχυρού πόλου» στο κομματικό σύστημα γύρω από τον οποίον θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα. Η ΝΔ και ο Αντ.Σαμαράς απέχουν αρκετά ακόμη από το να δημιουργήσουν ισχυρό εκλογικό ρεύμα που θα τείνει σε αυτοδυναμία.

Η επόμενη Βουλή φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι εξακομματική και πιθανόν επτακομματική. Περισσότερες πιθανότητες εισόδου εμφανίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι και δευτερευόντως η Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά, βεβαίως, το κλίμα ρευστότητας που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι εκρηκτικό, με αποτέλεσμα όλα τα εκλογικά δεδομένα για αύξηση ή μείωση των μικρότερων (πλην των δύο μεγάλων) συνδυασμών να είναι ανοικτά.
Πηγη

8 σχόλια:

Σαββέλης είπε...

συγγνώμη, υπάρχει 60,5% του λαού που να στηρίζει ακόμα τα δύο κόμματα; Έλα Χριστέ και Παναγιά!

Ή μήπως είναι καμία στημένη αυτή η δημοσκόπηση;

Ραπτική για Όλους είπε...

Εχω έναν συγγενή πανεπιστημιακής μόρφωσης πασόκο, συνταξιούχο ο οποίος τσακωνόταν έως εγκεφαλικού γιά τον ΓΑΠ. Τώρα δεν λέει πως έκανε λάθος, απλώς δεν μιλάει. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αμετανόητοι στόκοι.

Kostas είπε...

H έρευνα είναι στημένη ρε παιδιά!!!!
Τι μαλακίες μας λένε, ποιο 60%, εδώ σε λίγο θα ψάχνουν στα νεκροταφεία παλιά στελέχη και ψηφοφόρους για να δικαιολογούν τις ομιλίες τους!!!
Στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν πάρουν μαζί πάνω από 35%, τι να λέμε τώρα.

GRArktos είπε...

μια χαρά είναι η έρευνα. τώρα μπορείτε να καταλάβετε πως αυτοί που "διαμαρτύρονται" με την αποχή στη πραγματικότητα ενισχύουν το σύστημα. κορόιδο...

Tryffies είπε...

Αυτά τα ποσοστά δίνονται επί των ψηφισάντων ΚΑΙ ΟΧΙ επί του συνόλου τοθ εκλογικού σώματος.

Αν υποθέσουμε ότι είναι εγγεγραμμένοι 100 'Ελληνες
Ψηφίζουν υποθετικά οι 40. Από τους 40 το ΠΑΣΟΚ παίρνει 20 αυτόματα πήρε 50% στο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όχι 20% επί του συνόλου.

Η αποχή τους κάνει πιο ισχυρούς παίδες, δεν τους κάνει πιο αδύναμους. 20% των Ελλήνων να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ το αποτέλεσμα θα είναι 40%+ στο εκλογικό αποτέλεσμα.

ΜΗΝ ΜΠΑΙΡΔΕΥΕΣΤΕ - Η ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!!!
Η ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ Η "ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ" ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ!!!

Giannis είπε...

να γιατι αβανταρουν πλεον ολοι τους αγανακτισμενους.. και σε καθε δελτιο λενε παντα καμια 10 φορες οτι οι αγανακτισμενοι δεν υποστηριζουν κανενα κομμα!!δλδ με το ζορι τους εχουν στην ουσια στο λευκο/αποχη/ακυρο..

πλεον ειναι οτι καλυτερο μπορουσε να τουσ συμβει.. ενας κοσμος που ειρηνικα θα διαδηλωνει και μαλιστα σε περιπτωση εκλογων απαξιωτικα δε θα παει να ψηφισει δειχνοντας την αγανακτιση του προς ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!ετσι λοιπον θα εχουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 30%+ και ενας απ τους 2 μαζι με το κολοτουμπα θα κανουν τη κυβερνηση..

οι ανθρωποι απλα ειναι πανεξυπνοι και 10 βηματα πιο μπροστα απο μας...

v for vendetta είπε...

Πολυ σωστος ο triffies ετσι ειναι τα πραγματα μαγκες,τα πόσοστα υπολογιζοντε οχι μονο επι των ψηφισαντων αλλα επι των εγκυρων ψηφοδελτιων.
Δηλαδη εξω λευκο,ακυρο και φυσικα αποχη!
Επομενως ειναι εξαιρετικα κρισιμο να ψηφισει κανεις κατι συγκεκριμενο,μονο ετσι παιρνει αξια η ψηφος του!!!

ΑΧΙΛΕΥΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ Tryffies. ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ.