Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

H σύζυγος του Αλογοσκούφη στη Wall Street Journal για τη δημόσια περιουσία



Η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί ότι με το ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορέσει να εξασφαλίσει έως και τα διπλάσια κεφάλαια από όσα περιγράφει στην τελευταία έκθεσή του το ΔΝΤ. Θα μπορέσει δηλαδή η Ελλάδα να εξασφαλίσει όχι μόνο 15 ακόμη και 30 δισ. ευρώ στην προσπάθειά της να καταστήσει εξυπηρετήσιμο το .....
δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της που την έχει εξοστρακίσει από τις διεθνείς αγορές και την ανάγκασε να προσφύγει στη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την WSJ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει διορίσει την Εθνική Τράπεζα ως επικεφαλής ενός κονσόρτσιουμ συμβούλων που μελετύν την πώληση ενός πρώτου «πακέτου» που αποτελείται από 20 έως 30 ιδιοκτησίες του κράτους. Η πρώτη πώληση θα πραγματοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση του γενικού διευθυντή του κλάδου real estate της Εθνικής Τράπεζας κ. 
Α. Καρυτινού. Η εκτίμηση, άλλωστε, ότι η συνολική αξία της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας θα κυμανθεί από 15 έως 30 δισ. ευρώ, που υιοθετεί η WSJ, ανήκει στον κ. Καρυτινό.
«Πάνω κάτω γνωρίζουμε την περιουσία του Δημοσίου, αλλά πολλές από τις ιδιοκτησίες έχουν κάποια νομικά ή τεχνικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν προτού επιχειρήσουμε να τα εκμεταλλευθούμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Καρυτινός στην αμερικανική εφημερίδα και πρόσθεσε ότι«σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τις ζώνες των ιδιοκτησιών» - ο μάνατζερ της Εθνικής προφανώς εννοεί ότι θα πρέπει να γίνουν αποχαρακτηρισμοί.

Οι πωλήσεις κρατικών ακινήτων εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα πώλησης κρατικών συμμετοχών συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία πληροφορεί μάλιστα τους αναγνώστες της ότι 
«ίσως ήλθε επιτέλους η ώρα» για να αποκτήσουν ένα ακίνητο «σε ένα ελληνικό νησί που τόσο ονειρεύονταν» ή να επενδύσουν «σε κυβερνητικά μερίδια στο καζίνο του Μον Παρνές της Πάρνηθας» ή ακόμη «να δημιουργήσουν ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών στο νησί της Ρόδου».
«Είναι σαφές ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις μεγάλες δυνάμεις μας. Είναι ένας τομέας που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συζητάμε με διεθνείς επενδυτές για την ανάπτυξη τέτοιου τύπου επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Καρυτινός. Και εξήγησε ότι «στρατηγική μας είναι να πετύχουμε συμφωνίες, μακροπρόθεσμες μισθώσεις διάρκειας 30 ή 40 ετών, που θα βασίζονται στην ιδιωτική εκμετάλλευση με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα διατηρεί την ιδιοκτησία της γης».

Οι μακροπρόθεσμες μισθώσεις αποτελούν μια ελκυστική προοπτική εν μέρει για πολιτικούς λόγους, σημειώνει η εφημερίδα. Και εξηγεί ότι οι εκμεταλλεύσεις από ξένους επενδυτές θα είναι πιο αποδεκτές από τους Ελληνες πολίτες αν η γη παραμείνει στα χέρια του κράτους. Πολλές φορές, όμως, 
«η μακροπρόθεσμη μίσθωση αποτελεί την καλύτερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους στη συμφωνία», όπως σημείωσε στην WSJ η κυρίαΔίκα Αγαπητίδου, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Athens Economics που είναι μέλος του ομίλου Jones Lang LaSalle.

Ενα άλλο μέρος της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι η μέθοδος leaseback, η πώληση δηλαδή ενός δημοσίου κτιρίου σε ξένο επενδυτή και η ενοικίασή του στη συνέχεια από το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη μέθοδο αυτή η κυβέρνηση εισπράττει ρευστά και ο επενδυτής εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την απόδοση της επένδυσής του.

Η WSJ σημειώνει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για να πετύχει τέτοιου συμφωνίες leaseback, καθ' ότι οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί εξ αιτίας των πολύ αυστηρών κανόνων που προστατεύουν το δίκαιο του μισθωτή. Ο κ. Καρυτινός δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό αυτό, ωστόσο ο 
Αλιστερ Κάλβερττης Northcliffe Asset Management στο Λονδίνο σημείωσε στην εφημερίδα ότι «είναι πολύ εύκολο στην Ελλάδα για τους μισθωτές να διακόψουν μια μίσθωση και αυτό προσθέτει ρίσκο στην όποια συμφωνία».

Οπως και να έχει το πράγμα, το επόμενο κρίσιμο βήμα για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι οι πρώτες συμφωνίες που θα υπογραφούν. 
«Ολοι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν πώς θα εξελιχθούν οι πρώτες συμφωνίες... Αν τα πρώτα προγράμματα εξελιχθούν καλά, τότε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών θα αυξηθεί», δήλωσε η κυρία Αγαπητίδου. Κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς, όπως είπε ο κ. Καρυτινός, «οι πρώτες ιδιοκτησίες θα τεθούν προς πώληση τους επόμενους μήνες και σίγουρα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα την συμβούλεψε ο ο πρώην τσάρος της οικονομίας και Μέγας Οικονομολόγος Αλογοσκούφης...!!! Ο ΜΟΑ έκανε καταπληκτική δουλειά επί της διακυβέρνησης της ΝΔ και τώρα βάζει τη σύζυγό του να πείσει τους ξένους να έρθουν και να αγοράσουν το δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής...