Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σε επιφυλακή οι ισραηλινές δυνάμεις για την επέτειο της Νάκσα


Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ισραηλινός στρατός εν όψει των προγραμματισμένωνγια το Σαββατοκύριακο παλαιστινιακών διαδηλώσεων για την επέτειο της Νάκσα, της ήττας των αραβικών δυνάμεων από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.



Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως και στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου βρίσκεται η γραμμή εκεχειρίας με τη Συρία, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός ανακάλεσε τις άδειες που είχε δώσει για το τέλος της εβδομάδας και εξόπλισε τις μονάδες του στα σύνορα με όπλα καταστολής, κυρίως δακρυγόνα, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιδρομές διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του στρατού.

Η ισραηλινή αστυνομία ενίσχυσε επίσης τις δυνάμεις της κυρίως στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στο βόρειο Ισραήλ για την περίπτωση που χρειαστεί να στηρίξει τις δυνάμεις του στρατού στα σύνορα.

Περιόρισε παράλληλα την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, για την προσευχή της Παρασκευής, υπό το κλίμα φόβου για ταραχές, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε άνδρες άνω των 45 ετών και σε γυναίκες.

Στις 15 του περασμένου Μάη η 63η επέτειος της Νάκμπα, της καταστροφής, όπως ονομάζουν οι Άραβες την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, σημαδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια με τουλάχιστον 10 παλαιστίνιους νεκρούς.

Σε σελίδες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης οι Παλαιστίνιοι καλούνται να μετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο στα σύνορα του Ισραήλ για την 44η επέτειο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες βράδυ ότι η χώρα θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα για να προασπίσει τα σύνορά της στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί το Σαββατοκύριακο.

Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών που ξέσπασε στις 5 Ιουνίου του 1967 και μέχρι την ώρα της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Ιουνίου, το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.
Πηγη

1 σχόλια:

ΘΕΡΙΣΤΗΣ είπε...

Nethan yahoo

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PXVjd-3Rfgw

μετρείστε γιά πόση ώρα τον χειροκροτούν οι αμερικανοί σκλάβοι του