Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ερντογάν: «Εγώ θα κρέμαγα τον Οτσαλάν»



Με αυτήν τη φράση ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε μια οργισμένη απάντηση σε όσους τον κατηγορούν πως συνεργάζεται με το Κουρδικό Κόμμα σχετικά με την αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.«Αν είμασταν στην κυβέρνηση όταν ο παράνομος ηγέτης του PKK συνελήφθη το 1999, θα τον.....
είχαμε κρεμάσει , ή θα φεύγαμε από την κυβέρνηση συνασπισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Τουρκίας.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ντεβλέτ Μπατσελί, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος(MHP), ως τον υπεύθυνο που διακινεί αυτές τις φήμες.

Ο Οτσαλάν συνελλήφθει στην Κένυα το 1999 από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και παραδόθηκε στην Τουρκία με τον όρο να μην εκτελεστεί. Η θανατική ποινή ήταν σε ισχύ στην Τουρκία μέχρι το 2002, όμως το εθνικιστικό κόμμα (MHP), το οποίο ήταν στον κυβερνητικό σχηματισμό το 1999, ψήφισε τότε εναντίον της εκτέλεσης του Κούρδου ηγέτη.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε το 2002 στην αναβολή της εκτέλεσης του Οτσαλάν, και κατηγόρησε τον Μπατσελί πως ήταν μέρος αυτής της προσπάθειας. «Αν δεν το είχες αναβάλει αυτήν τη φορά, δεν θα είχαμε τώρα τέτοια θέματα στην ατζέντα της χώρας» δήλωσε ενοχλημένος προς τον Μπατσελί ο Ερντογάν.

Ερωτώμενος τι θα έκανε εκείνος αν ήταν στον τότε κυβερνητικό σχηματισμό, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα πίεζε για την εκτέλεση Οτσαλάν και μετά θα αποσυρόταν από τον συνασπισμό αν υπήρχαν αντιδράσεις.

Κάτω όμως υπό τις παρούσες συνθήκες ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του, η οποία όπως φαίνεται θα κερδίσει και τις επερχόμενες εκλογές, δεν θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά την υπόθεση του Οτσαλάν. Ο Κούρδος ηγέτης είναι φυλακισμένος με ισόβια ποινή και «όσο είμαι ζωντανός και το κόμμα μου συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, δεν θα επιτρέψω να αλλάξει αυτό».πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και υπάρχουν ζώα στην ελλάδα που μιλάνε για πολυπολιτισμικότητα και ελληνοτουρκική φιλία

Ανώνυμος είπε...

και γιατί δεν τον κρεμάει τώρα ο ψωφότουρκος;