Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ξόδεψε όσα είχε και γλίτωσε την ξενιτιά


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
goulis@ekdotiki.gr
Αντίθετα στο ρεύμα που σαρώνει πλέον την Ιρλανδία κινήθηκε ο 26χρονος Φέιλιμ Μακανομόρα και ικανοποιημένος αρχίζει να μετράει τα... κέρδη του. Με την ανεργία να κινείται στο 15% και τους Ιρλανδούς να φτιάχνουν βαλίτσες, αναζητώντας μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό, ο νεαρός αποφάσισε να ποντάρει στη χώρα του και εφάρμοσε όσα έμαθε στο πανεπιστήμιο και στο σύντομο πέρασμά του από την Αυστραλία πριν από ένα χρόνο.

Ο Μακανομόρα που είναι πτυχιούχος της Σχολής Εμπορίου και Μάρκετινγκ του πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, αγόρασε τα δικαιώματα παλιών φωτογραφιών από μια ινδονησιακή εταιρία, ζήτησε τη συνδρομή ελεύθερων επαγγελματιών στους τομείς των γραφικών και του σχεδίου, ενώ διαπραγματεύτηκε σκληρά και πέτυχε μια καλή συμφωνία με μια διαφημιστική εταιρία για τη χρήση μιας πινακίδας. Το αποτέλεσμα ήταν μια εικόνα που τραβούσε τα βλέμματα σε ένα κεντρικό σημείο του Δουβλίνου καθώς αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση στην ευρωπαϊκή χώρα που κλονίζεται από την οικονομική κρίση: ο Μακανομόρα με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και το μπαστούνι του αγαπημένου αθλήματος στην Ιρλανδία, του hurling, στο άλλο, ατενίζει την άλλη πλευρά του ωκεανού όπου το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη βρίσκεται δίπλα στην Οπερα του Σίδνεϊ, στο βρετανικό Κοινοβούλιο και τον Πύργο του CN στο Τορόντο. Στη φωτογραφική σύνθεση δεσπόζει η έκκληση του 26χρονου «Σώστε με από τη μετανάστευση».
Η πρωτοβουλία του κόστισε περίπου 2.000 ευρώ τα οποία αποπλήρωσε με όσα είχε αποταμιεύσει από την ετήσια εμπειρία του ως ταξιδιωτικός πράκτορας στην Αυστραλία και το εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας των 188 ευρώ.
Στο διαδίκτυο
Ο νεαρός δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους και διαφήμισε την προσπάθεια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η σελίδα του στο Facebook κατακλύστηκε από χιλιάδες αιτήματα φιλίας καθώς όλο και περισσότεροι έδειξαν να συμφωνούν με τη σύντομη περιγραφή του εαυτού του: «Δε συμφωνώ με τη γενικευμένη άποψη ότι ο κάθε νέος άνεργος πρέπει να ξενιτευτεί για να προκόψει. Η εμπειρία στο εξωτερικό με οδήγησε να εκτιμήσω περισσότερο τη χώρα μου, τον πολιτισμό της και τον τρόπο ζωής. Θέλω να μείνω και να συμμετάσχω στην προσπάθεια ανοικοδόμησής της, γι' αυτό διαδώστε το».
Σε διάστημα λίγων ημερών, ο 26χρονος που πέρυσι κατάφερε να κλείσει μόλις δυο συνεντεύξεις έπειτα από 100 αιτήσεις για δουλειά, έγινε αποδέκτης χιλιάδων μηνυμάτων συμπαράστασης από την ιρλανδική πόλη Κορκ μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, και κυρίως δεκάδων προτάσεων για απασχόληση. Χτες ξεκίνησε το γύρο των αξιολογήσεων με την πρώτη συνέντευξη χωρίς να ξεκαθαρίσει αν είναι έτοιμος να δεχτεί μια καλή επαγγελματική πρόταση από το εξωτερικό. Επισήμανε όμως με νόημα ότι «αγαπώ τη χώρα μου και θα φύγω με βαριά καρδιά αν χρειαστεί. Αλλά ένας χρόνος στην Αυστραλία ήταν αρκετός για να καταλάβω πόσο υπέροχη είναι η Ιρλανδία. Ενα μεγάλο χωριό που όμως είναι το σπίτι μου».
Πηγη 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τύπος παίρνει 188 ευρώ την εβδομάδα επίδομα ανεργίας! Αυτο σημαίνει 752 ευρώ τον μήνα! Το επίδομα ενος ανέργου στην Ιρλανδία είναι μεγαλύτερο απο τον βασικό μισθό τον 700 ευρώ και πολύ μεγαλύτερο απο τον μισθό που δίνετε σε ηλικίες κάτω των 25 δηλαδή 592 ευρώ! Συμπέρασμα? οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουν σαν σκυλιά 10 ώρες για 592 γαμωευρώ ενω οι Ιρλανδοί παίρνουν περισσότερα, λόγο ανεργίας! Αλλά τι να πείς για τη χώρα που σε στέλνει φαντάρο, και σου δίνει 8 ευρώ τον μήνα μισθό με την λογική του παραλόγου...

ellinonenosis είπε...

Ανώνυμε 5:14 αυτό κατάλαβες εσύ ? Αυτό πάει να πεί πως δέν έχεις απογαλακτιστεί και δέν έχεις βγεί πέρα απο την πόλη σου. Ζώ 8 χρόνια εκτός απο την Πατρίδα μου την Ελλάδα μου. Ξέρεις πόσο πονάει αυτό ? Ξέρεις πόσο θέλω να σφάξω τα 11 εκατομύρια γιουσουφάκια που καταστρέψαν την Ελλάδα μου ? Άν βγείς και εσύ εκτός Ελλάδας θα καταλάβεις το πόσο πολύτιμη είναι η χώρα μας και δέν θα κάνεις μαλακίες για να την βουλιάξεις. Αλλά πρέπει να χάσουμε κάτι για να το εκτιμήσουμε. Ξέρεις ποιός με κρατάει μακριά απο την πολυαγαπημένη μου Πατρίδα ? εσείς τα γιουσουφάκια και οι νεοθομανοί παλιοκαργιόληδες !

Ανώνυμος είπε...

<> Ας το ακούσουν οι "έμισθοι" προοδευτικοί κουλτουριάρηδες πολυπολιτισμικοί που εκμεταλλευόνται την ανάγκη για εργασία του κάθε πολίτη οποιασδήποτε χώρας και τον καθιστούν μοιραία πιόνι των σχεδίων των ισχυρών φτάχνοντας κοινωνίες απρόσωπες και πολίτες χωρίς συνοχή εύκολα χειραγωγήσιμους.Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να θέλει να μείνει στην χώρα του να ζει και να εργάζεται. Αυτοί που αγαπούν τους πολίτες κάθε χώρας και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους ας στρέψουν την ενέργειές τους και την δράση τους στο να βοηθήσουν να παραμείνουν στη χώρα τους αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

βλακα ellinonenosis εσυ που εχεις απογαλακτιστει πληρως και ειχες την δυνατοτητα να την κανεις αφου τοσο πολυ αγαπας την χωρα σου και εισαι τοσο μαγκας γιατι δεν επιστρεφεις? Να πας να γ@μηθεις. Εσυ που δεν εισαι γιουσουφακι και δεν εισαι παλιοκαργιολης εισαι απο διαφορετικη καστα?Αρχιδια εισαι μαλακα. Πηγες στην Αγγλια με τα λεφτα του μπαμπα και κλαιγεσαι που καταστραφηκε η Ελλαδα? Κατσε εκει να κανεις το σκλαβο στους υπερ gaoules γιατι και εσυ τετοιος εισαι...

Ατομα σαν εσενα δεν τα χρειαζομαστε. Κατσε εκει που καθεσαι κατεβασε τα παντελονια σου και απολαυσε το. Εμεις εδω παλευουμε σε πλατειες σε δρομους και οπου μπορουμε.

Σε αφηνω να συνεχισεις τις πιπες σου που θα μας πεις και νεοθομανους.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο 5:14 και απαντώντας στον ellinonenosis που όπως λέει, θέλει να σφάξει 11 εκατομμύρια Έλληνες τουρκόσπορους (γιουσουφάκια)και προφανώς αυτός είναι ο τελευταίος Έλληνας, θέλω να του πω πως εγώ προσωπικά δεν χρειάζεται να βγω εκτός Ελλάδας για να καταλάβω την αξία της Χώρας μου και των πολιτών της, γιατί είναι τέτοια η αγάπη μου που δεν χρειάζομαι μέτρο σύγκρισης, και επίσης αν πιστεύει πως εγώ κάνω μαλακίες και βουλιάζω την Ελλάδα, να παω να πηδήξω απο κανα μπαλκόνι μπας και γλιτώσει η καημένη η χώρα μου, ή να φύγω στο εξωτερικό, να βρώ μια δουλίτσα να παίρνω κανα διχίλιαρο και να κάθομαι να κλαίγομαι σαν την πουτάνα για τους κακούς Ελληνες που την κατέστρεψαν. Και επισης θέλω να του πώ πως αν εμείς τα γιουσουφάκια οι παλιοκαριόλιδες σε κρατάμε μακριά απο την Ελλάδα... ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΝΟΣΤΑΛΓΕ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ, ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΕΙΣ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΧΙΔΙΑ.. ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΙΜΑΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ.. ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΩΝ SS!