Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι φοροφυγάδες στα πούπουλα


Οι φοροφυγάδες στα πούπουλαΤην ίδια ώρα που η κυβέρνηση... εύχεται να περιορίσει τη φοροδιαφυγή για να μην μετατρέψει την έκτακτη εισφορά σε τακτική, προκύπτει ότι μια σειρά από «παράθυρα» φοροδιαφυγής παραμένουν ορθάνοικτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι η κυβέρνηση μπορεί να «ακουμπήσει» τη φοροδιαφυγή για τους εξής 7 λόγους:.....


1 Η μη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις πραγματικές επιτρέπει το «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της κτηματαγοράς.

2 Στην οικοδομή δεν εκδίδονται τιμολόγια και παραστατικά, καθώς το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής που προσδιορίζει η εφορία δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα τρίτο του πραγματικού κόστους.

3 Το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο κατοχής ακινήτων, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει ούτε καν την πληρωμή του ΦΜΑΠ του 2010 και του ΕΤΑΚ του 2009.

4 Η επιταγή του προηγούμενου φορολογικού νόμου για πραγματοποίηση μέσω τραπεζικού συστήματος των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν λόγο να δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους καθώς ακόμη και αν συλληφθούν να παραβιάζουν τον νόμο τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν είναι ελάχιστα.

5 Για τα τεκμήρια διαβίωσης, δεν έχει στηθεί ακόμη ο απαραίτητος ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει τα τεκμήρια αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο και ποιος όχι, ποιος έχει αποκρύψει το σκάφος αναψυχής και ποιος την πισίνα. Σχετικές προβλέψεις του περυσινού φορολογικού νόμου που θα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να αποστέλλουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν παραμείνει στα χαρτιά.

6 Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το μέτρο των αποδείξεων ενέχει κινδύνους για τα φορολογικά έσοδα καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου της φορολογικής συμμόρφωσης. Το μέτρο της φοροκάρτας, που υποτίθεται ότι θα έλυνε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή καθώς ανακύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα.

7 Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει βρει τρόπο να περιορίσει την «επαγγελματική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή». Από δηλώσεις έμπειρων στελεχών στην «Οικονομία» προκύπτει δυσκολία εντοπισμού των εικονικών τιμολογίων, αδυναμία ελέγχου των εταιρειών real estate μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και ελέγχου του συστήματος εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων από τη στιγμή που θα φύγουν από τον γεωργό μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο ράφι.

3 σχόλια:

Heavy metal ρε μουνια!!!! είπε...

ε βεβαια αφου ολοι οι ζαμπλουτοι διακινουν κινητο και ακινητο πλουτο μεσω off shore εταιριων πως να τους μαγκωσει?ο καθε ξεφτιλισμενος εχει περασει την βιλα του και τα ακινητα γενικοτερα σε υπερακτιες εταιριες και δηλωνουν στην εφορια το συμβολαιο μισθωσης ενω ιδιοκτητης φαινεται η ταδε εταιρια στις μπαχαμες.4000 εταιριες δραστηριοποιουνται αυτη την στιγμη στην ελλαδα κα ικατι πρεπει να κανουμε με αυτο το διαολο

Heavy metal ρε μουνια!!!! είπε...

α και κατι αλλο δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να τις καταργησεις τις υπερακτιες εταιριες χαρτοφυλακιου οπως λεει ο Καζακης και να δεσμευσεις τα περιουσιακα τους στοιχεια.αυτο γιατι λογω της συνθηκης του μαστριχτ υπαρχει η αρχη της ελευθερης διακινησης κεφαλαιων στην ευρωζωνη οποτε αν δεν λυθει το προβλημα σε επιπεδο ευρωπαικης ενωσης και παει απο μονη της η Ελλαδιτσα να τις παταξει θα βρεθει αυτοματως εκτος ΕΕ

Ανώνυμος είπε...

μαλάκες φάτε τα αρχιδια του ΓΑΠ που τον ψηφίσατε κιολας.