Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στ. Φούλε: Καθοριστικής σημασίας το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων


Καθοριστικής σημασίας παραμένει η επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε
σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.



Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Στ. Φούλε, οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης «είτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είτε μέσω απευθείας συνομιλιών». Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι ο Ν. Γκρούεφσκι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις επί αυτού του ζητήματος.

Ο Στ. Φούλε σημειώνει επίσης ότι το 2011 μπορεί να αποτελέσει «έτος ευκαιρίας» για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Επιτροπής να συμπεριληφθεί η ΠΓΔΜ στα κράτη της περιοχής που θα πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος διεύρυνσης τονίζει ότι παραμένει σε ισχύ η σύσταση που υιοθέτησε τον Οκτώβριο του 2009 η Επιτροπή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. «Όμως για να εξακολουθήσει να ισχύει αυτή η θέση της Επιτροπής, θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ», προειδοποιεί ο Στ. Φούλε.
Πηγη