Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Γ. Μπαμπινιώτης: Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα «γκρίγκλις»



anti-ntp:να ταν το μόνο που θα πληρώσουμε ακριβά...
Τα «γκρίκλις» είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά», τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, στα Χανιά στη διάρκεια ημερίδας τη χρήση των «γκρίγκλις» στο διαδίκτυο.


«Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και....

μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές, που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης, που σημαίνει με τη σημασία της και με την προέλευσή της. Εάν τη λέξη ειρήνη τη γράψεις όλα με γιώτα (ι) και με ένα ι της λατινικής ισοπεδώνεις όλη την ιστορία αυτής της λέξης. Το ίδιο αν γράψεις τη λέξη δημοκρατία, το ίδιο αν γράψεις τη λέξη πολιτεία. Άρα, πρόκειται για μία κακή επιλογή - εγώ δεν επιτίθεμαι στα νέα παιδιά γιατί υπάρχω με τα νέα παιδιά, απλώς με μία πείρα σαράντα χρόνων δουλειάς με νέους ανθρώπους λέω, προσοχή, μην αποξενώνεστε από την εικόνα των λέξεων. Αυτό κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά», σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε -ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου- για την ελληνική γλώσσα και την πολύπλευρη σημασία της, εξ αφορμής του νέου του βιβλίου («Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας»), στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Την ημερίδα συντόνισε ο λογοτέχνης - δημοσιογράφος, Δημήτρης Κακαβελάκης.

Ακολούθησε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς στον κ. καθηγητή για τη γλώσσα και τη χρήση της στην εκπαίδευση, κυρίως, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης.
http://www.enet.gr/

9 σχόλια:

paranoid_android είπε...

http://lingua-franca-greece.blogspot.com/2011/06/ti-glwssa-moy-tin-edwsan-elliniki.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2Flinguafranca+%28LiNgUa+FrAnCa%29&utm_content=Google+Reader

Ανώνυμος είπε...

an ipirxane sosta sxolia ke ekpedeftiki tha mathename ke emis gramata pou den xeroume

Ανώνυμος είπε...

Ρε μπαμπινιώτη, σε λίγο οι νέοι δεν θα έχουν φαί να φάνε.
Πιστεύεις ότι θα τους νοιάζει η γλώσσα?
Στο κάτω κάτω της γραφής για την αλλοτρίωση του έθνους και την αλλοιώση του πληθυσμού δεν φταίνε οι νεόι.
Φταίνε άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ ΠΩΠΟΥΣ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΩΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φιλε συφωνώ ότι η ανεργία είναι άμεσα σημαντικό ζήτημα, αλλά αν ξεχάσουμε αυτά, αν ξεχάσουμε ποιοί είμαστε τί νόημα θα έχει ένα αύριο ακόμα και βρεις δουλειά.Η νομίζεις ότι μπορείς να ξαναρχίσεις όσα σταματήσεις. Οποιο και αν ειναι το πρόβλημα δεν ξεχνάμε ποιοί είμαστε, και η Ελλήνική γλώσσα είναι ένα μεγάλο μέρος μας.

sotulis είπε...

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΉΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ; ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ....
Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ Γ ΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕΝΑ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ?

Ανώνυμος είπε...

Αν ο Ελληνας είναι τόσο τεμπελχανάς και βαρυέται να να πατάει Tsift- Alt γιά να γράφει Ελληνικά η είναι κομπλεξικός πού είναι ανορθόγραφος τότε είναι άξιος της κακής του μοίρας!!!
Η ανεργεία που μαστίζει την χώρα δεν είναι εμπόδιο στο να εχουμε καλιέργεια και παιδία!!
Απλά τα Greecklish ειναι πλεον θέμα ηλίθιων προσωπικών επιλογών όπως προέγραψα!!