Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ


Elder_Porphyrios_a4.jpgΟ άνθρωπος του Χριστού όλα τα κάνει προσευχή. Και τη δυσκολία και τη θλίψη, τις κάνει προσευχή. Ό,τι και να του τύχει αμέσως αρχίζει: «Κύριε Ιησού Χριστέ ...;». Η προσευχή ωφελεί σε όλα, και στα πιο απλά. Για παράδειγμα, πάσχεις από αυπνία. να μη ακέπτεσαι τον ύπνο. Να σηκώνεσαι, να βγαίνεις έξω και να έρχεσαι πάλι μέσα στο δωμάτιο, να πέφτεις στο κρεβάτι σαν για πρώτη φορά, χωρίς να σκέπτεσαι αν θα κοιμηθείς ή όχι. Να συγκεντρώνεσαι, να λες τη δοξολογία και μετά τρεις φορές το «Κύριε Ιησού Χριστέ ...;» κι έτσι θα έρχεται ο ύπνος.




Όλα είναι μέσα μας, και τα ένστικτα και τα πάντα, και ζητούν ικανοποίηση. Αν δεν τα ικανοποιήσομε, κάποτε θα εκδικηθούν, εκτός και τα διοχετεύσομε αλλού, στο ανώτερο, στον Θεό.
Αντί να στέκεσθε έξω από την πόρτα και να διώχνετε τον εχθρό, περιφρονήστε τον. Έρχεται από δω το κακό; Δοθείτε μα τρόπο απαλό από εκεί. Δηλαδή έρχεται να σας προσβάλει το κακό, δώστε εσείς την εσωτερική σας δύναμη στο καλό, στον Χριστό.

Παρακαλέστε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Ξέρει εκείνος πώς να σας ελεήσει, με τι τρόπο. Κι όταν γεμίζετε απ' το καλό, δεν στρέφεσθε πια προς το κακό. Γίνεσθε μόνοι σας, με τη χάρη του Θεού, καλοί. Που να βρει τόπο τότε το κακό; Εξαφανίζεται!


Σας πιάνει φοβία κι απογοήτευση; Στραφείτε στον Χριστό. Αγαπήστε τον απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και θα σας απαλλάξει ο Ίδιος.

Να μη διαλέγετε αρνητικούς τρόπους για τη διόρθωσή σας. Δεν χρειάζεται ούτε τον διάβολο να φοβάσθε, ούτε την κόλαση, ούτε τίποτα. Δημιουργούν αντίδραση. Έχω κι εγώ μια μικρή πείρα σ' αυτά. Ο σκοπός δεν είναι να κάθεσθε, να πλήττετε και να σφίγγεσθε, για να βελτιωθείτε. Ο σκοπός είναι να ζείτε, να μελετάτε, να προσεύχεσθε, να προχωράτε στην αγάπη, στην αγάπη του Χριστού, στην αγάπη της Εκκλησίας.

Τις αδυναμίες αφήστε τις όλες, για να μην παίρνει είδηση το αντίθετο πνεύμα (δηλ. ο διάβολος) και σας βουτάει και σας καθηλώνει και σας βάζει στη στενοχώρια. Να μην κάνετε καμιά προσπάθεια ν' απαλλαγείτε από αυτές. Ν' αγωνίζεσθε με απαλότητα και απλότητα, χωρίς σφίξιμο και άγχος.
Μη λέτε: «Τώρα θα σφιχτώ, θα κάνω προσευχή ν' αποκτήσω αγάπη, να γίνω καλός κ.λπ.». Δεν είναι καλό να σφίγγεσαι και να πλήττεις, για να γίνεις καλός. Έτσι θ' αντιδράσετε χειρότερα. Όλα να γίνονται με απαλό τρόπο, αβίαστα και ελεύθερα. Ούτε να λέτε: «Θεέ μου, απάλλαξέ με απ' αυτό», παραδείγματος χάριν, τον θυμό, την λύπη. Δεν είναι καλό να προσευχόμαστε ή και να σκεπτόμαστε το συγκεκριμένο πάθος. κάτι γίνεται στην ψυχή μας και μπλεκόμαστε ακόμη περισσότερο. Ρίξου με ορμή, για να νικήσεις το πάθος και θα δεις τότε πως θα σ' αγκαλιάσει, θα σε σφίξει και δεν θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα.

Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσομε το εσωτερικό μας απ' τα μπερδέματα και τα πάθη.



Πηγή:Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου, Βίος και Λόγοι - Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θελουμε ελεημοσυνη απο κανεναν κυριε χριστιανε...Παρτε τον θεο σας και πηγαινετε να την βρητε μαζι..Αντε μπραβο..ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ, ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΒΟΗΘΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΕΙΡΘΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΚΟΛΑΤΕ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ, ΑΝ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ.....

STYLIANOS είπε...

9.23.ΜΠΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ; -
ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ,ΑΛΩΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΝΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΟΝΕΜΕΝΕ,ΦΙΛΕ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ.ΤΟ ΦΩΣ ΕΡΧΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ.ΔΕΣ ΤΙ ΕΠΑΘΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ.ΣΚΟΤΩΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ, ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ "Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ"ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ,ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΗΘΗ,ΓΙΝΑΜΕ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΥΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΕ ΒΟΥΡΚΟΥΣ, ΟΧΕΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΩΝ.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ.

e-ego είπε...

25 Ιουνίου 2011 9:23 π.μ.
πόσο άπλυτος είσαι;

ellinonenosis είπε...

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2011 9:23 π.μ.

Ύπαγε οπίσο σατανά ! τολμάς να σχολιάσεις κιόλλας ! τόσο πολύ σε καίει έ ? μόνο που βλέπεις το όνομα Χριστός τρίζουν τα κόκκαλά σου...που να δείς τί έχεις να πάθεις όταν έρθει η ώρα που θα κληθούμε να απολογιθούμε... αφρούς θα βγάζεις !

Ανώνυμος είπε...

Α ρε καραγκιοζηδες,μας φλομωσατε με τις μαλακιες σας.

STYLIANOS είπε...

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ,ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΖΤΟΥΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ,ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΒΡΙΣΙΑ.ΑΛΛΟΙΩΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΧΑΙΡΩΝΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΑΝ ΜΑΛΑΚΙΖΩΜΑΣΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΕΣΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΝΑΝΙΖΕΣΑΙ,Η ΜΑΛΑΚΙΝΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙΑ ΑΝΝΟΙΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟ.ΠΟΕΡΑΣΤΙΞΑ/

Ανώνυμος είπε...

Ομορφα λογια ,προσευχη ειναι το παν...με τον ανωτερω σχολιαστη αφηστε τον ,μην χαλιεστε,μην ασχολειστε απλα.

Ανώνυμος είπε...

Εχω προσευχηθει απειρες φορες,αλλα ακομα δεν εχω λεφτα στην τσεπη μου.Μπας και δεν εχω καλο σημα για να εισακουσθώ?

Ανώνυμος είπε...

Ο ένας λέει "σκοταδιστές", οι άλλοι λεν "σατανιστή", συναγωνισμός ποιος είναι καλύτερος. Χάνετε την ουσία μου φαίνεται. Από τις πράξεις φαίνεται, όχι από τα λόγια. Στα λόγια όλοι Χριστιανοί είμαστε και θέλουμε τους "άθεους" να βράσουν στα καζάνια της κολάσεως.

ellinonenosis είπε...

12:26 μ.μ. Στον σατανά να πάς να ζητήσεις τα λεφτά. Θα πρέπει να σε ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το πώς να σώσεις την ψυχή σου απο την αιώνια κόλαση αντί να πάς κατευθείαν προς τα εκεί. Υπάρχουν μυριάδες χιλιάδες τρόποι προς την κόλαση...Ένας όμως για τον Παράδεισο και αυτός είναι μέσο του Ιησού Χριστού...

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχει ο γέροντας! Το όνομα του Χριστού μας θεραπεύει απαλά από τα πάθη σιγά σιγά και μυστικά, χωρίς πίεση και καταναγκασμό. Μετά η πραγματικότητα δεν μας αγγίζει όχι από αναισθησία αλλά ο πιστός βγαίνει πάνω από τα πράγματα και δοξολογεί τον Θεό για όλα και μετά έρχεται και η ευλογία.
Είναι τόση η δύναμη του ονόματος του Χριστού που όταν τη λέμε μέσα μας βλέπουμε να επηρεάζει και τους άλλους τόσο άμεσα και με μυστικό τρόπο, μόνο ο Θεός μπορεί να τα κάνει αυτά.

Ανώνυμος είπε...

ellinonenosis, δεν ξερω αυτους τους δρομους που λες.Δεν εχω χαρτη στο gps για αυτα τα μερη.Ξερω ομως τον δρομο για τον φουρναρι,το σουπερμαρκετ κ.α που περνανε απο την τσεπη μου.Η ψυχη μου δεν μετραει μια σαυτα τα μερη.Οταν δεν εχω να φαω λοιπον, δεν μου φταιει η ψυχη μου η ασωτη,αλλα το παλουκι που μου χουνε χωσει στον κwλο.Αυτο πρεπει να βγαλω και οχι να αποκοιμηθω με προσευχες.Και πρεπει να το βγαλουμε ολοι μαζι,αλλειως δεν γινετε.Αν εσενα σαρεσει και θελεις απλα να προσευχεσε εμποδιζεις και την δικια μου προσπαθεια.Δεν μπορω μονος μου να βγαλω και το δικο σου.Βοηθα και συ και οταν τα καταφερουμε,δεν εχω προβλημα,σωζουμε και την ψυχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Αν όντως δεν έχεις να φας σίγουρα δεν σου φταίει ο συγκεκριμένος γέροντας αλλά και οι άλλοι σύγχρονοι γέροντες που βοήθησαν τόσο κόσμο και τα λόγια τους υπήρξαν πραγματικό βάλσαμο για μας που όταν εσείς γλεντούσατε απο δω και εκεί εμείς σηκώναμε και εξακολουθούμε να σηκώνουμε τον σταυρό μας.
Μην τα βάζεις λοιπόν με τους ανθρώπους της εκκλησίας γιατί όταν φώναζαν κάποιοι για τον συγχωρεμένο τον Ανδρέα ότι οδηγούσε την χώρα στην αμαρτία, τότε τους κάνατε γραφικούς και κοροϊδεύατε γιατί σας είχε πετάξει μερικά κομμάτια από τα αποφάγια του. Τώρα που δρέπουμε τους καρπούς της κατρακύλας μας δεν μας αρέσει αλλά πάλι με τους χριστιανούς τα βάζετε και θέλετε και λύσεις όπως τις νομίζετε εσείς.
Εμείς όμως που τόσα χρόνια ζούμε στην υπομονή ξέρουμε πώς επεμβαίνει ο Θεός και απεργάζεται την σωτηρία μας επεμβαίνοντας και φέρνοντας λύσεις από το πουθενά. Αντί να τα βάζεις με τους χριστιανούς πες και κανένα ευχαριστώ γιατί γι΄ αυτούς τους λίγους ή πολλούς θα μας βοηθήσει ο Θεός και ζήτα τα ρέστα από τους προοδευτικούς που μας χάλασαν ως ΄κοινωνία, λαό και οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

A, οk.Να κατσω στον καναπε μου και θα μας βοηθησει ο θεος εξαιτιας σας.Ευχαριστω λενε συνηθως υστερα απο καποια πραξη αβροτητας.Ποτε προκαταβολικα.Μολις λοιπον μας βοηθησει, θα πω και ευχαριστω.Δεν το βλεπω ομως να εχει συμβει καποτε στην ιστορια.Παντα οι ανθρωποι εβγαζαν το φιδι απο την τρυπα.Αν γινει και τωρα ετσι,αντι για ευχαριστω,θα συμφωνισεις οτι πρεπει να σε διαολοστειλω.Τα προβατα τα τρωει ο λυκος παντα.οσο καλα και αν τα φυλα ο ποιμενας τους.Ειδικα ο δικος μας ο ποιμενας αργει καπως να εμφανιστει να τους διωξει.Για να σε ικανοποιησω καπως θα σου πω πως την τελευταια φορα του πηρε 400 χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ πλακα!!!χαχαχα!!!!!

e-ego είπε...

25 Ιουνίου 2011 10:48 μ.μ.
χωρίς το σώμα σου που δεν έχει να φάει, η ψυχή θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Ψυχή χωρίς σώμα γίνεται, σώμα χωρίς ψυχή δε γίνεται.
Καλά στα λένε πιο πάνω.
Δε φταίει ο Θεός για τα 400 χρόνια.
Δε φταίει ο Θεός για το παλούκι που λες.

Ανώνυμος είπε...

Όχι 11:51 δεν θα συμφωνήσω να με στείλεις εκεί που λες αλλά και να μου το εύχεσαι δεν θα σου κάνω το χατήρι.
Τώρα αν γνώριζες λίγη έστω ιστορία και αν διάβαζες (το γράφω συνέχεια) Μακρυγιάννη ή αν δεν απέρριπτες την τόσο παρεξηγημένη Π. Διαθήκη θα έβλεπες πώς λειτουργεί ο Θεός μέσα στην ιστορία. Το ίδιο θα γινόταν αν είχες και κάποια μικρή έστω εμπειρία στα πνευματικά, όπου ο άνθρωπος εξαντλεί τις δικές του δυνάμεις αλλά προσβλέπει στον Θεό τότε έρχεται η βοήθεια. (το ένα συμπληρώνει το άλλο)

Ας κάνω όμως και μια μικρή αναδρομή (και λέω προκαταβολικά πως δεν είμαι ΝΔ), είχε δημοσιευτεί μια επιστολή πριν χρόνια όπου η Μαργαρίτα Π. έγραφε στον γιο της "όταν γίνεις πρωθυπουργός" ήταν δηλ. σίγουρο. Όταν υπήρχε το δίλημμα με το σχέδιο Ανάν ο ΓΑΠ έλεγε ναι και μάλιστα από τότε φαινόταν οι εκβιασμοί του γιατί έλεγε να πουν ναι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν άσχημα για την Κύπρο, οι Κύπριοι είπαν όχι και τώρα ετοιμάζονται να βγάλουν το πετρέλαιό τους.
Ωστόσο οι Έλληνες γρήγορα τα ξέχασαν μόλις τους πέταξε το κόκαλο για τα χρήματα υπάρχουν έτρεχαν σαν πιστά σκυλάκια να ψηφίσουν. Το μόνο που σκέφτηκαν μερικοί ήταν το στομάχι τους και τελικά εκεί τους χτύπησε ο σωτήρας τους.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό και μετά το μνημόνιο στις δημοτικές εκλογές αντί να κατατροπωθούν τα 2 μεγάλα κόμματα και οι βοηθοί τους ο Έλληνας πάλι ψήφισε Γιώργο ή προτίμησε να πάει να πιεί καφέ.
Να με συγχωρεί η αφεντιά σου αλλά το μεγαλύτερο όπλο που είχαμε ήταν η ψήφος και την πούλησε ο λαός τώρα σου φταίει ο χριστιανός και κατηγορείς για παθητικότητα αλλά όταν τα έλεγα στον περίγυρό μου με έβλεπαν σαν εξωγήινη πίστευαν στο όνομα Παπανδρέου γιατί τους πέταξε ο Ανδρέας 1 κομμάτι ψωμί και δεν έβλεπαν την ηθική κατρακύλα και τελικά και αυτό που προσδοκούσαν (τον πλούτο) τους τα πήρε ο ΓΑΠ.
Τώρα τα βάζετε και με τον Θεό, αφού ο κόσμος ψήφισε έναν άνθρωπο που ξέραμε σε τι γραμμές θα κινηθεί (και όποιος πίστεψε τα παραμύθια του καλά να πάθει, εγώ και οι άλλοι τι φταίμε που τα βλέπαμε να έρχονται και μας πήραν στο λαιμό τους αυτοί που ψήφισαν;). Ας μάθουν κάποιοι πως οι αποφάσεις τους έχουν συνέπειες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τα βάζουν με τον Θεό.
Έτσι λοιπόν δεν δέχομαι να μου κουνάς το δάχτυλο και να μου κάνεις μάθημα πολιτικής σκέψης, όταν πήγαινες ερχόμουν.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσω σε όσους κατηγορούν τους χριστιανούς για καναπέ ότι υπήρχε και ένας δημοσιογράφος, άνθρωπος της πίστης, που ξεσκέπαζε πράγματα και κάποιοι τον σκότωσαν. Αυτός έδωσε το αίμα του και άφησε ορφανά εσύ που το παίζεις άνθρωπος της δράσης να μην κατηγορείς αυτούς που χύνουν το αίμα τους (κατάλαβες τώρα το "ευχαριστώ"; γκε γκε;)

STYLIANOS είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ.ΑΓΑΠΗΤΗ 1:28μμ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ(ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ)ΠΙΟ ΚΑΛΑ.ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟ.ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ SITE,ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΤΥΠΟΙ.ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΕΙΧΑΝ,ΤΟΣΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΥΙΟΥΣ.ΠΩΒΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΒΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

e-ego είπε...

Όχι styldan, το μπράβο δεν είναι Ιταλικό. Είναι αντιδάνειο από την Ιταλική.
Προέρχεται από το "βραβείο".