Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η "επόμενη μέρα" των τουρκικών εκλογών


Ερωτηματικό παραμένει η "επόμενη μέρα" των εκλογών στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν και το Κόμμα της Δικαιοσύνης
και της Ανάπτυξης, ενώ κέρδισαν τις εκλογές με 50% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις 330 έδρες που θα τους έδιναν τη  δυνατότητα για την αναθεώρηση του συντάγματος χωρίς εμπόδια.


Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να περιμένει τις ισορροπίες που θα δημιουργηθούν όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση.

Ο Άρης Αμπατζής, αντα ποκριτής του ΑΠΕ μεταδίδει:
"Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 49,9% και εκλέγει 326 βουλευτές. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% και 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13% και 53 έδρες και οι ανεξάρτητοι που στήριξε το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,9% και 36 βουλευτές.

   
Η μεγάλη επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος που πήρε περίπου το 50% των ψήφων, η επιτυχία των Κούρδων να αυξήσουν από 20 στους 36 τους βουλευτές τους, η επιτυχία των ακροδεξιών να ξεπεράσουν το 10% και η κατά πέντε μονάδες αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ, είναι τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων.

   
Πάντως το κόμμα της Δικαιοσύνης κατέρριψε χθες ρεκόρ αφού θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (2002,2007,2011) αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του κάθε φορά. Σημαντικό ερώτημα που αιωρείται είναι αν ο Ερντογάν στηριζόμενος στο 50% και ανεξάρτητα από το ότι δεν διαθέτει 330 έδρες στην εθνοσυνέλευση, θα επιχειρήσει τη θεσμοθέτηση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.

   
Ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ είπε πως το κόμμα του θα προχωρήσει για τη σύνταξη νέου συντάγματος, με διάλογο και συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Η πρώτη μετεκλογική ομιλία που έκανε ήταν ένα κάλεσμα συνεργασίας, όπως ακριβώς είχε κάνει και μετά τις εκλογές του 2007.

   
Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά 5 εκατομμύρια ψήφους τη δύναμή του. Ωστόσο μειώθηκε η εκλογική δύναμη του κόμματος στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

   
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπογράμμισε ότι το κόμμα του αύξησε το ποσοστό του και τον αριθμό των βουλευτών του σε σχέση με τις εκλογές του 2007, γεγονός που χαρακτήρισε επιτυχία.

   
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, σε γραπτή του ανακοίνωση υπογράμμισε ότι ήταν επιτυχία το ξεπέρασμα του 10%.

   
Όσον αφορά στους Κούρδους, η επιτυχία είναι δεδομένη ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Με βάση το συνολικό ποσοστό που προκύπτει από την άθροιση των ψήφων που πήραν οι υποστηριζόμενοι από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανεξάρτητοι, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της εκλογικής τους δύναμης στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ωστόσο μειώθηκε η δύναμή τους στη Δυτική Τουρκία. Από τους 36 ανεξάρτητους, οι 33 εξελέγησαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία και οι 3 στην Κωνσταντινούπολη.

   
Μεταξύ των 36 ανεξάρτητων είναι και ο Ερόλ Ντόρα, ο πρώτος χριστιανός βουλευτής στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια. Εξελέγη στο Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι αραβόφωνος Καθολικός.

   
Ενδιαφέρον σημείο των αποτελεσμάτων είναι και το τι θα γίνει με τους συνολικά 9 βουλευτές που έχουν εκλεγεί, αλλά είναι προφυλακισμένοι για διάφορες υποθέσεις. Πρόκειται για δύο βουλευτές του ΡΛΚ και έναν του ακροδεξιοί Κόμματος που είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση "Εργκενεκόν" και έξι ανεξάρτητους βουλευτές που κατηγορούνται στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK)
Πηγη