Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σενάριο σύμπραξης για 180 «ναι» ή για άμεση προσφυγή στο λαό


Δραματική τροπή προσλαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση να κινείται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής, αλλά και τη χώρα να μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου μιας οδυνηρής χρεοκοπίας, η οποία θα γύριζε την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω.


Ο βουλευτής Φλώρινας, Γιώργος Λιάνης.
Αργά χθες το βράδυ, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσαν έκτακτη συνάντηση των κ.κ Παπούλια- Παπανδρέου, για σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι.


Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλωρίνης του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Λιάνη, ο οποίος με τη δήλωσή του αμφισβητεί συνολικά την ασκούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και τη σαφή δήλωση του βουλευτή Κοζάνης, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς και τις αμφίσημες δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κ. Ρομπόπουλου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ορατό κίνδυνο να καταψηφισθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται, μετά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες, στους 154-153 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α.Παπανδρέου, είχε σε ανύποπτο χρόνο εκμυστηρευθεί ότι δεν πρόκειται να αφεθεί να συρθεί σε εξελίξεις που δεν ελέγχει και σε κάθε περίπτωση να δεχθεί να κυβερνήσει με μια ασθενή πλειοψηφία.


Ο βουλευτής Κοζάνης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης.
Η ανακοίνωση της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πυροδότησε πλήθος σεναρίων, τα οποία ενίσχυσε και η απροθυμία των συνεργατών του να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το «κατεπείγον» της συνάντησής του με τον ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα.

Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την πρόθεσή του να ζητήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ψηφισθεί πλέον, από 180 βουλευτές κι όχι από 151, κάτι που απαιτεί και τη σύμπραξη κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ.

Κατ΄άλλες εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει εκλογές, προκειμένου ο λαός να δώσει τη λύση στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, πριν αυτή καταστεί ολέθρια για τη χώρα. Ενώ δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει μια νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και με το θεσμικό βάρος του αξιώματός του να πιέσει για μια λύση κυβέρνησης συνεργασίας.

Παραίτηση Γ. Λιάνη

«Κύριε πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι΄ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει στην επιστολή παραίτησής του ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης.

Η επιστολή αυτή ήταν το τέταρτο αγκάθι για το κυβερνών κόμμα. Ηδη με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν οι τριγμοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της έναρξης της συζητήσεως του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η έκπληξη ήρθε από τη Βουλή όπου την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Φλώρινας του κόμματος, Γιώργος Λιάνης.

Τα υπόλοιπα τρία χθεσινά αγκάθια ήταν:

- Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης, που επανήλθε στη διατύπωση των αντιρρήσεών του και με νεότερες δηλώσεις του-χθες-ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αντιδρώντας στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, αλλά χωρίς να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

- Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, που με άρθρο του στην ιστοσελίδα του, ζητούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτατης εμπιστοσύνης, καθώς η χώρα κινδυνεύει να πέσει στην άβυσσο.

- Και τέλος στο κομματικό επίπεδο, ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, πρώην υπουργός και βουλευτής Λέσβου, με επιστολή του προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Στο κλίμα αυτό, συνεδριάζει και πάλι σήμερα (14.30) ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές-μέλη του να ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Για αύριο, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

ΔΗΜ. ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - dhatz@naftemporiki.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πιστεύετε ότι το Μνημόνιο 2 θα το ψηφίσουν μόνον οι εναπομείναντες βολευτές του ΜΠΑΤΣΟΚ;

Αφού 5-6 Νεο Δημοκράτες είπαν και αυτοί θα το υπερψηφίσουν...

Είστε σοβαροί; Από το 1974 και μετά, στον Ελληνικό κοινοβούλιο μόνον 2 νόμοι δεν υπερψηφίστηκαν από την κυβερνώσα παράταξη. Το μνημόνιο 2 δεν πρόκειται να είναι ο 3ος νόμος συνέλθετε..

Ανώνυμος είπε...

οποιος θελει ας το ψηφισει.μολις η χωρα αποκτισει και παλι ελληνικη κυβερνηση θα πανε για εσχατη προδοσια ολοι αυτοι...ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα λοιπον.αρκει να μη τους ξεχασουμε μετα γιατι ως γνωστο εχουμε κοντη μνημη σα λαος