Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Wikileaks: Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητούσε ο Ερντογάν για τη Χάλκη



Wikileaks: Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητούσε ο Ερντογάν για τη Χάλκη 
Ανταλλάγµατα για τη µειονότητα της Θράκης, από την αναγνώριση των «ψευδοµουφτήδων» µέχρι την αύξηση της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων και του αριθµού των τούρκων δασκάλων, αλλά και την κατασκευή τζαµιού στην Αθήνα, ζητούσε η Άγκυρα κάθε φορά που πιεζόταν από την Ουάσιγκτον για την επαναλειτουργία της Χάλκης. ...

Σύμφωνα με «Τα Νέα», όπως προκύπτει από εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι Τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον απαράδεκτο µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ισχυρισµό περί «αµοιβαιότητας» ακόµη και στον Πατριάρχη, καθώς το θέµα είχε θέσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Βαρθολοµαίο τον Αύγουστο του 2009.

Όσο για τους Αµερικανούς, παρ’ ότι αναγνώριζαν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει πουθενά την αµοιβαιότητα, επέµειναν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τη Χάλκη η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που απέρριψε ο Πατριάρχης.

«∆εν θα ήταν λογικό να συνδεθεί το θέµα της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη και του τζαµιού στην Αθήνα µε το θέµα του Πατριαρχείου, ούτε να εµπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη Χάλκη. Ακόµη κι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χάλκη τουρκικό θεσµό και ότι το Πατριαρχείο δεν είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης». Είναι 20 Φεβρουαρίου του 2009 και ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος αποστοµώνει τον συνοµιλητή του, γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρµπιν, από τα πιο υψηλόβαθµα στελέχη του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος και στενό συνεργάτη του Μπαράκ Οµπάµα.

Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανίδας προξένου στην Κωνσταντινούπολη Σάρον Ουίνερ, ο Ντέρµπιν – ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί µε υψηλόβαθµους τούρκους αξιωµατούχους – αναφέρει στον κ. Βαρθολοµαίο ότι οι Τούρκοι συνοµιλητές του τού έχουν επισηµάνει πως µια κίνηση αµοιβαιότητας από την Αθήνα στο θέµα της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων στη Θράκη και της αύξησης του αριθµού των τούρκων δασκάλων θα βοηθούσε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μάλιστα, ο Ντέρµπιν προτείνει στον Πατριάρχη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στελέχη της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης και να αρχίσουν τη συζήτηση. Ο κ. Βαρθολοµαίος απορρίπτει το ενδεχόµενο και αποθαρρύνει τη συζήτηση, µη δίνοντας συνέχεια στο επιχείρηµα της αµοιβαιότητας που προβάλλουν οι Τούρκοι για τον σεβασµό των θεµάτων του Πατριαρχείου. Ο Ντέρµπιν επιµένει και ζητά από τον Πατριάρχη να του προτείνει ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που θα µπορούσε να συναντηθεί µε τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ.

Ο Πατριάρχης επιµένει πως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συναντιέται γι’ αυτά τα ζητήµατα µόνο µε εκπροσώπους του Πατριαρχείου. 


Πηγή: Τα Νέα-in.gr