Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Tο φιλοκυβερνητικό"ΒΗΜΑ" γράφει ότι τα νοικοκυριά σηκώνουν τις (τελευταίες) καταθέσεις τους από τις Τράπεζες. Τρέμουν οι τραπεζίτες (δείτε το VIDEO)...


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=402881&h1=true

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, ως αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χρήση των αποταμιεύσεων τους για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί ενόψει της λήψης των νέων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές μας.


Πρόκειται για το αποκαλούμενο χρηματοδοτικό άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο δεν αναπληρώνεται όπως παλαιότερα με τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι κάνουλες των χορηγήσεων παραμένουν κλειστές για όσους δε διαθέτουν ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

Από τον αρχή του χρόνου η διαρροή για τις τράπεζες διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3-4 δισ. ευρώ μηνιαίως, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να καταγράφεται από τους ιδιώτες αποταμιευτές.


Τα πιστωτικά ιδρύματα απαντούν με αυξήσεις επιτοκίων κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο να περιορίσουν τη μείωση που παρατηρείται και που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα φτάσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα 20 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ανησυχούν

Πρόκειται για απώλειες που μπορούν να αναπληρωθούν μέσω του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, για την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ.

Οι τραπεζίτες πάντως είναι ανήσυχοι για το γεγονός ότι πλέον σε δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτικοί και οικονομολόγοι μιλούν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου από την τρόικα.

Όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς, είναι λογικό ένα κομμάτι του αποταμιευτικού κοινού, που δεν έχει τις κατάλληλες οικονομικές γνώσεις και μπορεί να λαμβάνει λανθασμένη πληροφόρηση για τις εξελίξεις, να φοβηθεί και να «σηκώσει» τα χρήματά του προλαβαίνοντας την υποτιθέμενη επιστροφή στη δραχμή.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε να μην προκαλούνται υπερβολικές και βεβιασμένες κινήσεις από τους καταθέτες.

Διόλου τυχαίες δεν είναι οι περιοδείες που πραγματοποιούν κλιμάκια των τραπεζών σε όλη την Ελλάδα και ενημερώνουν τον κόσμο για το μέγεθος του προβλήματος και τις προοπτικές επίλυσής του.

Στα 9,4 δισ. ευρώ οι απώλειες στο α΄ τρίμηνο

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι εκροές από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονταν στα 9,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ, το Φεβρουάριο κατά 2,4 δισ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Την υπό εξέταση περίοδο, την υψηλότερη πτώση εμφάνισαν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2011 κατά 4,48 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 2,3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν τό 1974 οι Ευρωπαίοι έμελέτησαν τους δείκτες αναπτύξε­ως της Ελληνικής οικονομία ετρομοκρατήθησαν, διότι οι δικές των οικονομιών έφθαναν μόλις στό μισό τής Ελληνικής, ή οποία τό 1974 έφθασε εις τό 8% τοϋ ΑΕΠ και οι Ευρωπαϊκοί ήσαν 3% μέχρι 3,5% τοϋ ΑΕΠ.
Έτσι δέν ήτο δυνατόν νά δεχθούν οί διεθνείς παράγοντες μία Ελλάδα ευημερούσα. Συνεδριάζουν στά γρήγορα και αποφασίζουν τήν καταστροφήν τής Ελληνικής οικονομίας τήν οποίαν έμεθόδευ-σαν μέσω των μωροφιλοδόξων πολιτκών μας και δημοσιογράφων. Τάς μεθόδους πού ακολούθησαν οί πολιτικοί μας τίς προαναφέραμε και είχαμε άμεσα αποτελέσματα.
Τό δείκτην αναπτύξεως άπό 8,0 τό 1974 τόν κατέβασαν εις τό 3,5 τό 1980 και ό Ανδρέας Παπανδρέου τόν κατέβασε είς τό 1,6 τό 1990. Αϊ επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές έκμηδενίσθησαν, ό δέ πληθωρισμός έφθασε στό 20%. Τό δημόσιο εξωτερικό χρέος μας εξελίχθη ώς έξης:
1. Τό 1974 είχαμε μόνον 700 εκατ. $Δολ. δάνεια
2. Τό 1981 " 8 δισεκατομ. $ δάνεια
3. Τό 2004 είχαμε 170 δισεκ. Ευρώ δάνεια, ήτοι 220 δισ. $.
4. Τό 2009 είχαμε 270 δισεκ. Ευρώ δάνεια, ήτοι 320 δισ. $.
Ή Βιομηχανική παραγωγή μας τό 1980 ήτο τό 25% του ΑΕΠ.
" " 2003 " " 3% του ΑΕΠ.

Ανώνυμος είπε...

Σηκωστε τα ευρω σας απο τις τραπεζες και φυλαξτε τα. Θα ανταλλαξετε ενα μικρο ποσο σε δραχμες οταν ερθει η ωρα απλα για να βγαλετε το μηνα και τα υπολοιπα οταν η ισοτιμια θα ειναι στο ζενιθ δηλαδη 1: 300 και αφηστε τους καζακηδες να λενε μαλακιες.

Modestus είπε...

Δανείζουν ή δεν δανείζουν οι κωλοτράπεζες 10 και 20 φορές παραπάνω από το πραγματικό αποθεματικό τους; Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Και θέλουν να μας διδάξουν και οικονομία τα λαμόγια ε; Εφόσον έχουν κάνει τέτοια παιχνίδια και άλλα πολλά να φαληρίσουν. Καλύτερα είναι να αυτοκτονεί κόσμος γιατί του βάζουν τη θηλειά στο λαιμό οι τοκογλύφοι;