Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θετικά τα σχόλια των ξένων για τις αποκρατικοποιήσεις. Φυσικά αφού αυτοί θα αγοράσουν τα φιλέτα!


Αλλά... αναμένουν σαφή χρονοδιαγράμματα και φοβούνται αναδιάρθρωση

Με πολύ θετικά υποδέχτηκε ο ξένος οικονομικός Τύπος τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.


Όμως, σχεδόν όλοι τονίζουν όμως, πως πρέπει να διατυπωθούν σαφείς και αυστηρές προθεσμίες – μετά από μήνες καθυστερήσεων – και πως είναι κρίσιμη η πορεία εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε δημοσίευμά του, το Bloomberg τονίζει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βαθαίνει καθώς οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν με τους κεντρικούς τραπεζίτες καθώς έχει τεθεί επί τάπητος η πρόταση για επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων.

Τώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον περικοπές και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αυτή η «ήπια» αναδιάρθρωση μπορεί να συνοδευτεί με νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε και ο Nouriel Roubini την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα έχει μία «τρύπα αναχρηματοδότησης» της τάξεως των 30 δισ. ευρώ για το 2012 και το 2013. Η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση εκδίδοντας ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο και μακρύτερη διάρκεια καθώς είναι απίθανό να «ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια» δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών ώστε να απαντήσει στην κριτική που δεχθεί για καθυστερήσεις στα μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δαπανών.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις προτού συζητήσουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους της χώρας. «Αυτό είναι προϋπόθεση… ποιες είναι οι προθεσμίες, ποια είναι η πρακτική διαδικασία; Όταν θα τα ξέρουμε και αυτά, τότε μπορούμε να δούμε πως θα βοηθήσουμε» δηλώνει αξιωματούχος των Βρυξελλών.

«Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα την άνευ προηγουμένου πρόκληση να πετύχει στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015», τονίζουν προσθέτοντας ότι «παρά τις προσπάθειες των δύο τελευταίων δεκαετιών, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει είτε κρατική ακίνητη περιουσία για τουριστική ανάπτυξη είτε πλειοψηφικά πακέτα σε κρατικές επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Θα χρειαστεί χρόνος όμως για να αποδώσει η προσπάθεια καρπούς – το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων εσόδων θα προκύψει από πωλήσεις ή μακροχρόνιες ενοικιάσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας όπου μπορεί να παρουσιαστούν νομικά προβλήματα, γεγονός που ενδέχεται να διακινδυνεύσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τέλος, οι οικονομικοί αναλυτές της Wall Street Journal καλωσορίζουν τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει δραστικά το κύμα αποκρατικοποιήσεων μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών. Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2009, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, φοβούμενη εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και εμπόδια από τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα, που είναι και μία από τις βασικές ομάδας υποστηρικτών της.
πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διορθώστε παρακαλώ τον τίτλο

Θετικά τα σχόλια των ΕΒΡΑΙΩΝ για τις αποκρατικοποιήσεις. Φυσικά αφού αυτοί θα αγοράσουν τα φιλέτα!