Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;


ΟΧΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ…..Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει…

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας»…
.


Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται.

Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με
αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:

Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.

Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).

Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.

Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»

Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα

Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο.

Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

πηγη

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Γεγονός ότι η Ισλανδία προφανώς έχει ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ενώ εμείς έχουμε ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ ΓΙΑΤΙ δεν το αναφέρετε ΠΟΥΘΕΝΑ????
Για να ποτίζεται τα πρόβατα την καραμέλα ε???
Τι ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΤΑΓΑΡΙΑ που είστε!

Modestus είπε...

Ταγάρι είσαι και φαίνεσαι καραγκιόζη. Δεν είναι ότι δεν έχουμε οικονομία απλά έχουμε πολλά λαμόγια σε σχέση με την Ισλανδία και τις άλλες ανεπτυγμένες βόρειες χώρες και την νοοτροπία του βολεψάκια. Η οικονομία της Ισλανδίας είναι 40% πάνω στην αλιεία και η οικονομική της ανάπτυξη πριν την πτώση ήταν από καταθέσεις Άγγλων και λοιπών λόγω επιτοκίων. Απλά αφού έπεσε η προδοτική σοσιαλιστική τους κυβέρνηση έκαναν δημοψήφισμα και αποκυρήξαν το χρέος το οποίο προήλθε από κομπίνες των τραπεζιτών τους.
Εδώ κάτι ηλίθιοι σαν κι εσένα μάλλον υιοθετούν το να πληρώσουμε αυτές τις κομπίνες. Σημειωτέον, φυσικά και πρέπει να πληρώσουμε το μέρος του χρέους που έχουμε δανειστεί και πήγε πραγματικά στην χώρα και όχι στις τσέπες κάποιων. Άλλα αυτό αποτελεί ένα μικρό κλάσμα σε αυτό που μας καλούν να πληρώσουμε.

Ανώνυμος είπε...

'' Η οικονομία της Ισλανδίας είναι 40% πάνω στην αλιεία ''

Προφανώς ο καραγκιόζης είσαι εσύ κοπελιά. Η Ισλανδία μόνος σου το είπες έχει ένα οικονομικό προπύργιο. Το δικό μας ποιό είναι?
Κάτι βόδια σαν εσένα έχουμε και τα περνάμε αυτά όμως.

ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ!!!
ΤΟ ΑΝΤΙΝΤΠ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ και ο κάθε ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ γράφει ότι του κατέβει. Άντε τον Πούλο σας, ραντεβού στο Σύνταγμα.

Modestus είπε...

Κομμουνιστή και κοπελιά να σε πει η μάνα σου ζώο. Άμα δεν σου αρέσει τράβα διάβασε άλλο blog. Που το είδες το οικονομικό προπύργιο με 1/3 της Θεσ/νικης σε πληθυσμό; ΗΤΑΝ οικονομικό προπύργιο προ της κρίσεως γιατί πήγαιναν και ακουμπούσαν τον οβολό τους οι Άγγλοι κατά κύριο λόγο. Τώρα που έχασαν τις καταθέσεις τους μετά τις κομπίνες των τραπεζιτών, λες να ξαναπάνε να τα βάλουν εκεί. Απλά οι άνθρωποι είναι αυτάρκεις με την αλιεία που έγραψα, όπως και εμείς έχουμε αλιεία, γεωργία,τουρισμό,δασικό και ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτα. Απλά όλοι εδώ θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και να αράζουν σε γραφεία αντί να δουλεύουν εκεί είναι το θέμα.
Φυσικά και ενισχύεις το όρο του καραγκιόζη που σου έβαλα διότι δεν βλέπω να σου είπα κάτι κομμουνιστικό, ίσα ίσα που πιστεύω ότι μόνο μια δικτατορία θα βάλει τάξη εδώ πέρα αλλά πιο σκληρή απ' τον Παπαδόπουλο αλά Φράνκο στυλ να κάνει γενικές εκκαθαρίσεις από προδότες.
Τράβα να διαβάσεις κανένα βιβλίο δεκαπεντάχρονο και άσε τις πορείες, έχεις και εξετάσεις.

Ανώνυμος είπε...

λετε παπαρολογιες η απο πανω ξεχνατε το βσικοτερο του πιο βασικου και ουσιαστικου....η ισλανδια εχει κορωνα και την υποτιμησε οπως γουσταρε εμεις ειμαστε στο ευρω,,εισαγουμε και αν γυρισουμε στην δραχμη τον πινουμε απλα...δεν μπηκαν εκεινοι στο ευρω και δνε θα εχουνε συνεπειες.

Ανώνυμος είπε...

λετε παπαρολογιες οι παραπανω,,,ξεχνατε ρε μαγκες το βασικοτερο..η ισλανδια εχει κορωνα και εμεισ εχουμε χρονια ευρω,...αν βγουμε απο την ευρωζωνη εχουμε τρελεσ συνεπειες..ολα τα εισαγουμε αντε περαστικα και στισ επομενε ξερετε το φακελακι που θα σας δωσει η μαμα πασοκαρα

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν και το ατού της Ισλανδίας. Το ότι είχε δικό της νόμισμα. Κορόιδα

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα: άμεση Δημοκρατία τώρα και έξοδος από την Ευρώπη με Δραχμή υποτιμημένη 30% , κούρεμα 60% όλον των δανειακών υποχρεώσεων και κρατικοποίηση των τραπεζών με πάγωμα των δόσεων για ένα χρόνο, επιτόκιο 1% για βιώσιμες επενδύσεις και για το 50% της πρώτης κατοικίας κλπ κλπ