Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πολίτες στο έλεος της ακρίβειας



Δεύτερη στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα στις τιμές της αμόλυβδης. Ενώ οι τιμές αργού μειώνονται, το πετρέλαιο κίνησης εκτοξεύτηκε στο 1,490 ευρώ/λίτρο. Φόβοι ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θα σαρώσει νοικοκυριά και πρατήρια
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την φοροεπιδρομή, η ακρίβεια εξαφανίζει τα πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων. Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι οδηγοί, πολλοί από τους οποίος αφήνουν ενέχυρο το δίπλωμά τους ή την ταυτότητά τους μέχρι να μπορέσουν να πληρώσουν.
Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη για την αμόλυβδη βενζίνη έχει η χώρα μας, μετά την Ολλανδία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΠΑ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα.


Η ΕΛΠΑ αναφέρει ακόμη ότι ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφονται πτωτικές τάσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, ενώ οι τιμές λιανικής στα καύσιμα δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει μειωθεί στο 1,679 ευρώ σήμερα, από 1,72 ευρώ που είχε φθάσει στις αρχές Μαΐου. Δηλαδή σωρευτικά στο διάστημα αυτό έχει μειωθεί κατά 4 λεπτά περίπου το λίτρο.
Οι τιμοληψίες της ΕΛΠΑ δείχνουν ότι η απλή αμόλυβδη κυμαίνεται στο 1.677 /€ λίτρο από 1.593 €/λίτρο τους δύο περασμένους μήνες, ενώ το Ντίζελ στο 1,490 €/λ από 1.391 €/λ στους δύο περασμένους μήνες αντίστοιχα.
Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΕΛΠΑ επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων διεθνών οίκων της Ε.Ε και των ΗΠΑ (δειγματοληψίες τιμών αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου).
Με βάση την τιμοληψία που έγινε στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκαν στις χώρες:
* Ολλανδία: 1,725 €/λ, Ελλάδα: 1,677 €/λ, Πορτογαλία: 1,626€/λ, Βέλγιο: 1,616 €/λ, , Ιταλία: 1,55 €/λ, Γαλλία: 1,544 €/λ , Γερμανία: 1,535 €/λ κα , ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,847 €/λ, το Κόσσοβο : 1,22 €/λ, το Λουξεμβούργο: 1,331 €/λ , την Ισπανία 1,34 €/λ, Αυστρία : 1,406 €/λ, κα.
* Υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στη χώρα μας με 1,490 €/λ, το Βέλγιο: 1,419 €/λ , την Ιρλανδία: 1,429 €/λ, την Πορτογαλία με 1,385 €/λ, την Γερμανία με 1,535 €/λ, την Ιταλία: 1,409 €/λ, , τη Γαλλία: 1,336 €/λ, κα και η χαμηλότερη στην Ανδόρα: 1.13 €/λ και στο Λουξεμβούργο : 1,147 €/λ κα.
Θα παγώσουν τα νοικοκυριά
Η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, εφόσον υιοθετηθεί, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα κατά του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά καυσίμων επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων σε σημερινή της ανακοίνωση, με αφορμή σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.
Η ΠΟΠΕΚ προσθέτει ωστόσο ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά τον επόμενο χειμώνα σε αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών για θέρμανση κατοικιών και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει και επίδομα θέρμανσης, τουλάχιστον για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς και το μηχανισμό για τη χορήγησή του.
Τονίζει ακόμη ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα προκαλέσει νέα προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων που ήδη δοκιμάζονται από τη γενική πτώση της κατανάλωσης.
"Η πορεία της αγοράς με τα τωρινά δεδομένα προμηνύει εκατοντάδες νέα λουκέτα και χιλιάδες ανέργους, επαγγελματίες και εργαζόμενους ως το τέλος του χρόνου. Για το λόγο αυτό η εξίσωση των φόρων θα πρέπει να γίνει στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και πάντως σε επίπεδο χαμηλότερο από τη φορολογία που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης", καταλήγει η Ομοσπονδία.