Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Φοιτητικές παρατάξεις. Μια ματιά εκ των έσω


Υπήρξα κι εγώ μέλος στα –σχετικά- πρόσφατα φοιτητικά μου χρόνια κάποιας φοιτητικής «παράταξης»...
Μάλιστα ήμουν αρκετά φανατικός και αρκετά «χωμένος»για να το πω έτσι απλά. Δε θα αναφέρω σε ποια παράταξη ήμουν, γιατί τότε ίσως ό,τι γράψω να καπηλευτεί και από τους πρώην ομοϊδεάτες και από τους αντίπαλους τους. Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου είναι να δώσω μια εκ των έσω εικόνα για το τι συμβαίνει με αυτές τις κομματικές ομαδοποιήσεις φοιτητών....


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για φερέφωνα των αντίστοιχων κομμάτων. Όποια διαφοροποίηση γίνεται, είναι μικρή και γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αφού έτσι κι αλλιώς η γραμμή των κομμάτων δεν αλλάζει. Και παρόλο που πρόκειται για πολιτικοποιημένες –και καλά- ομάδες, εντούτοις εμείς είχαμε εντολή άνωθεν να μην μιλάμε στους φοιτητές πολιτικά! Απαγορευόταν κάθε πολιτική συζήτηση, μήπως και ξυπνήσουν τα «ζώα» και δεν μας ψηφίσουν. Φυσικά χτίζαμε ψεύτικες σχέσεις –φιλικές, ερωτικές, κάθε είδους- για να φτιάξουμε έναν κύκλο ψηφοφoρων, με τους οποίους έπρεπε να βγαίνουμε για καφέ, για διασκέδαση για να τους «δέσουμε», όπως λέγαμε. Επίσης υπήρχε καρτελογράφηση. Δηλαδή το κάθε στέλεχος είχε μια λίστα με ονόματα του κύκλου του, τηλέφωνα και παρατηρήσεις (για παράδειγμα, αν ξέραμε ότι σε κάποιον άρεσαν τα μπουζούκια, το σημειώναμε ώστε σε ένα ενδεχόμενο κέρασμα σε μπουζούκια να τον καλέσουμε). Περιττό να πω ότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις δε μιλούσαμε με τα καλύτερα λόγια για τους ψηφοφόρους μας. Ήταν η μάζα που έπρεπε απλά να πιστεί για να μπει στο ψηφοδέλτιο και να έρθει να ψηφίσει.

Το αποκορύφωμα φυσικά ήταν οι εκλογές καθηγητών για τον πρόεδρο τμήματος. Εκεί ψηφίζαμε –ένα μέρος των στελεχών- έναν συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος βέβαια είχε αναπτύξει διαπλεκόμενες σχέσεις με τα «κεφάλια» των παρατάξεων. Μάλιστα έπρεπε βγαίνοντας από τη μυστική ψηφοφορία να έχουμε μαζί μας τα ψηφοδέλτια των αντίπαλων συνδυασμών, ώστε να είναι σίγουροι για το τι ψηφίσαμε. Σαπίλα!

Όλα αυτά τα «κεφάλια», που ορισμένοι σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήξεραν ούτε το όνομά τους να γράφουν, μπήκαν σε μεταπτυχιακά, πέρασαν τη στρατιωτική τους θητεία σχεδόν κοντά στο σπίτι τους, και σήμερα είναι χωμένοι σε γραφεία πολιτικών και δεν μπορούν να ξεκολλήσουν τη γλώσσα τους από τον κ..... των «βυσμάτων» τους.
Η συμβουλή μου λοιπόν στους νέους που φοιτούν ή που θα μπουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι να απέχουν, όχι από την πολιτική ζωή γενικά, αλλά από την φαυλότητα των φοιτητικών παρατάξεων (και τις βάζω όλες μέσα γιατί καμία παράταξη δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των φοιτητών, αλλά όλες κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα, δίκαια ή άδικα). Πιστέψτε με, δεν τους έχετε ανάγκη. Εκείνοι έχουν ανάγκη εσάς. Σκεφτείτε ελεύθερα όπως αρμόζει σε νέους, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς οι νέοι, τότε ποιος θα το κάνει;!

Αυτή είναι η κατάσταση των φοιτητικών παρατάξεων, όπως τουλάχιστον την είδα εγώ. Εγώ είδα τη σαπίλα τους, και έφυγα για λόγους ευθιξίας. Τα έγραψα όλα αυτά για να ελαφρύνω λίγο την πολιτική μου συνείδηση που είναι αρκετά βεβαρημένα από αυτά που έκανα σαν πολιτικοποιημένος φοιτητής. Προσωπικά δεν μου ταίριαζε τελικά όλο αυτό. Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι αυτά τα παιδιά ίσως αύριο-μεθαύριο να βγουν στην ενεργό πολιτική σκηνή. Αν λοιπό 20άριδες είχαν μια τέτοια συμπεριφορά, φανταστείτε τι θα συμβεί μετά από 20-30 χρόνια. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί πάει στραβά ο τόπος. Όχι ότι φταίνε οι φοιτητικές παρατάξεις εξ ολοκλήρου, αλλά σίγουρα αποτελούν πηγή πολιτικών προσώπων και μια μικρογραφία της ενεργούς πολιτικής σκηνής.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτα μαλλον τα κανει η δαπαρα στην οποια ησουν μελος και προφανως εσυ δεν μπορουσες να μιλησεις πολιτικα!!στο σπιτι του κρεμασμενου λεω εγω...ΠΑΣΠΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ!!!

Σαββας είπε...

1.08. Απλα οταν μεγαλωσεις θα καταλαβεις... Πασπαρα και μ***ιες. Ζεις στον κοσμο.. βλέπεις τι γινεται? Καραγκιοζη!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και όλος ο υπόλοιπος συφερτός που σαν λέπρα έχει προσκοληθεί και ΣΑΠΙΖΕΙ την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαθαίνει τους νέους ανθρώπους στην πελατειακή σχέση η οποία εξελίσσεται και συνεχίζεται. Είναι ΝΤΡΟΠΗ για οποιονδήποτε νοήμων άνθρωπο να μπλέκει με παρατάξεις. Οι πολιτικές παρατάξεις, απαξιώνουν τη δημοκρατία και μετατρέπουν την ελεύθερη φωνή των πολιτών σε πειθήνιους ρουσφετολόγους.

Ανώνυμος είπε...

Σε πολυ λιγο και οι δαπαρες και οι πασπαρες και οπποιες αλλες παπαρες θα χτυπατε το κεφαλι σας στον τοιχο,γιατι ? Γιατι δεν μπορεσατε να δειτε το αυτονοητο δηλαδη οτι το υπαρχον πολιτικο συστημα ειναι μεσα στα σκατα ,και επομενως δεν μπορει να δωσει καμμια λυση. Αυτα, απο εμενα που για σαραντα χρονια ημουν πασπαρας και δαπαρας αλλα και μεγαλος παπαρας.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τις μπούρδες με τα κόμματα και ανοίχτε κανά βιβλίο να μορφωθείτε ρε, έχετε καταντήσει τα πανεπιστήμια μπου***λα με τις αηδίες και τα κόμπλεξ σας. Πολιτική στο πανεπιστήμιο δεν έχει καμία θέση, κάντε την στα γραφεία των βρωμοπαρατάξεών σας!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑ(Σ)ΠΑΡΑ όντως δεν πας καλά! Όσα περιγράφει το παιδί εδώ ισχύουν. Όντας φοιτητής πολλά από αυτά τα γνωρίζω από προσωπκή εμπειρία. Τα υπόλοιπα "off camera" μου τα έχουν πει και άτομα που έχουν συμμετάσχει σε συμβούλια και είναι γενικά σε φοιτητικές παρατάξεις. Αυτό που έχω να πω είναι συλληπητήρια σε όσους γελοιποιούν τον εαυτό τους με το να είναι μέλη "φοιτητικών" παρατάξεων. Συλληπητήρια που βάζετε κοπέλες να διπλαρώσουν "αγ....τα" αγοράκια για ψήφους! Συλληπητήρια που στο μυαλό κάθε ανεξάρτητου φοιτητή ο όρος φοιτητική παράταξη ισοδυναμεί με λέξεις όπως Βύσμα, Σφουγγοκωλάριος, Κομματόσκυλο ή και όλα αυτά μαζί! Συλληπτήρια πάνω απ' όλα που γίνατε υποτελείς από τόσο μικρή ηλικία!

Ανώνυμος είπε...

Όσοι φοιτητές ανήκουν σε παραταξη είναι απλά πρόβατα.Όσοι ασχολήθηκαν έχουν φάει τη βρώμα στη μαπα.Όσοι ασχολούνται ακόμα δηλώνω με σιγουριά ότι θα πηδούσαν και τη μανα τους γιατι τους ξέρω από όλες τις πλευρές..και μαλιστα δρομολογούνται από τους "πατεράδες"τους για αυριανοί πολιτικοί.Αν ποτέ ανοίξει θέμα εχω μπολικο υλικο για τα τομάρια αλλά πραγματικά προσωπικά ουτε το πυρετό μου δίνω σε αυτα τα σκουπιδια.

Για να προλάβω κάποιους...το έχω δει και εγω το έργο και μαλιστα από τις πρώτες θέσεις+παρασκήνιο.

Ανώνυμος είπε...

1.08 εισαι από τα κλασικά τσιράκια που ρίχνουν πάντα αρνητικό σχόλιο για να κόβουν σφυγμομέτρηση..ουστ

Ανώνυμος είπε...

ολοι εσεις που το παιζετε μαγκες με το να σχολιαζετε σε ενα μπλογκ, δεν νομιζω να εχετε κατεβει σε μια πορεια να διαδηλωσετε!!εχω δει κιαλλους απο εσας που το μυαλο σας ειναι το ποιος συνομοτει εναντια στη χωρα μας..ξεφτιλες!!η πασπ δινει μαχες στο πανεπιστημιο και εχει πετυχει πολλα..προφανως εσεις τοσο αχρηστοι που ειστε φοβαστε και ειτε ειστε δεξιοι ειτε ειστε αδιαβαστοι!!στο πανεπιστημιο ο καθενας εχει την δυνατοτητα να εκφρασει οτι θελει!!αυτος ειναι ο ορισμος του ελευθερου πανεπιστημιου!!εσεις που γραψατε πιο πανω θελετε να ειχαμε χουντα!!ξεφτιλες..1.08!!

Ανώνυμος είπε...

δε πας στο γραφειο του πολιτικού που γλύφεις φετος ρε τραγέλαφε πασπίτι 1:08??που δινεις και αγωνες στους δρόμους μαλακα;ειμαστε τα μισά μας χρόνια στο δρόμο για το μεροκάματο και ερχεται ενα τσουτσεκι σαν εσενα να μας πει τι ειναι πολιτική;ΣΚΑΤΙΑΡΗ μπες στη τρυπα σου και ο πολιτισμος που μετα βίας προσπαθείς να πουλησεις αλλού φαφλατα.Και αν δε σου αρεσει μη ποσταρεις πασπάρα ε πασπάρα!!!

Ανώνυμος είπε...

@1:08...ΠΑΣΠ...Σ'ενα κρατος που παει κατα διαολου,ερχεται η ΠΑΣΠ να μιλησει για διαφανεια στα πανεπιστημια και να εναντιωθει (και καλα) στους πασοκους καθηγητες και πρυτανεους για να μην κινει υποψιες οτι ΠΑΣΠ και πασοκ ειναι το ιδο πραμα...Μια παραταξη που μιλαει για διαφανεια την ωρα που στα γραφειακια της επικρατει το χαος απο αργοσχολους "φοιτητες" που επεσαν θυματα του πολιτικοου σκατολογου και την αισθηση της παρεας (δηλαδη οτι ανηκουν καπου και κανουν το καλο)...Γιαυτο λοιπον μια ειναι η λυση...ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΥΑΛΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ...

ΜΑΛΑΚΕΣ,Ε ΜΑΛΑΚΕΣ...

*Υ.Σ το ιδιο ισχυει και για ΔΑΠ,ΠΚΣ,ΕΑΑΚ κτλ...