Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Χριστόφιας:"Για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα"




Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύροντας τα στρατεύματα της από το νησί, δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται, τελευταίο σταθμό της ....

περιοδείας του στην Αυστραλία, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να κάνω τους συμπατριώτες μου ευτυχισμένους. Υπάρχει η προσδοκία και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους για μια λύση σύντομα στο Κυπριακό, αλλά ο εποικισμός που συνεχίζεται είναι καταστροφικός πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους.
»Υπάρχει δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικάσουμε την παρουσία τόσων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Τουρκίας οι οποίοι κρατούν τα περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκτοπίστηκαν. Είναι παράνομο, είναι έγκλημα», είπε ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα «οι εκλογές στην Τουρκία να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν - και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών - να αλλάξει τη στάση της και επιτέλους να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβαστεί τους Κύπριους.
»Δυστυχώς πρόσφατα επειδή ο Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν έντονα και μαζικά ενάντια στον εποικισμό και των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων από την Τουρκία σε αυτούς, ο κ. Ερντογάν επέδειξε κυνισμό και αλαζονεία και τους συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο προσβλητικό».
Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας: «Η Τουρκία θέλει να γίνει πιο πολιτισμένο κράτος, να εκδημοκρατιστεί και να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος. Ελπίζω να εννοεί αυτό που λέει διότι αν το εννοεί πρέπει να εφαρμόσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις εντός της χώρας και να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους και όχι μόνο λόγια όπως ο κ. Νταβούτογλου που δημιουργεί νέες θεωρίες, αλλά με πράξεις, με τους γείτονες τους. Και ένας από τους γείτονες τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποίαν αποκλείουν και νομίζουν ότι αυτό θα τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα και ότι η ΕΕ θα τους δεχθεί να ενταχθούν ως πλήρες μέλος».
»Αν δεν αλλάξουν τη στάση τους και δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσύροντας τα στρατεύματα τους, ποτέ δεν θα μπουν στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.
«Το δικό μου όραμα είναι ένα κράτος ομόσπονδο με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα όργανα εξουσίας.
»Δυστυχώς πρέπει να πω ότι το όραμα του κ. Ερογλου είναι το όραμα του κ. Ντενκτάς, για διαίρεση της Κύπρου, για δύο κράτη με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, σαν συνομοσπονδία, κάτι που για μας είναι απόλυτα απαράδεκτο. Αλλά το κλειδί δεν είναι στη Λευκωσία είναι στα χέρια της Τουρκίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή όταν θα βγεί ο Ηλιος από την Δύση