Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε βαρύ κλίμα το Υπουργικό


"Πέρυσι με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποτρέψαμε τον κίνδυνο της χρεωκοπίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη συνεχίζεται και σε αυτή το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία.


"Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε οριστικά τον κίνδυνο και για να αλλάξουμε τη χώρα. Βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάκαμψης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισογύρισμα. Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό Λαό να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται σε βαρύ κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το… μενού περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα, κυρίως φορολογικού και εισπρακτικού χαρακτήρα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση πολλών υπουργών. Φήμες που κυκλοφορούν από το Σαββατοκύριακο φέρουν τρεις υπουργούς να συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής τους, μετά τις νέες σκληρές αποφάσεις.

Αν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει αύριο συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους υπόλοιπους αρχηγούς (πλην Αλέκας Παπαρήγα που αρνήθηκε), πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν πως δεν έχει επιτευχθεί καν η συναίνεση εντός της κυβέρνησης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται λοιπόν οι αντιδράσεις των κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι ήδη έχουν κρατήσει –ο καθένας με τον τρόπο του– αποστάσεις από την πολιτική Παπακωνσταντίνου. Οι υπουργοί έχουν αρχίσει να προσέρχονται στη Βουλή χωρίς να κάνουν δηλώσεις και ο καθένας θα τοποθετηθεί θεσμικά μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει τις αντιδράσεις των βουλευτών, ιδιαίτερα εκείνων της περιφέρειας.

Κάποιοι εξ αυτών θεωρούν τον εξωκοινοβουλευτικό Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσωπικά υπεύθυνο για τη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο για τα μέτρα που έχει πάρει, όσο για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί μέχρι τώρα την κρίση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται και επαναφέρουν στις συζητήσεις τους την φράση του πριν από ένα εξάμηνο περίπου πως αν χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα θα παραιτηθεί. Τώρα, τονίζουν, όχι μόνο παίρνει νέα μέτρα, αλλά είναι έτοιμος να υπογράψει νέο Μνημόνιο.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρυσι πήρατε κάποια μέτρα τα οποία υποστηρίξατε ότι θα απέτρεπαν τη χρεοκοπία και θα μας εξασφάλιζαν την επιστροφή μας στις αγορές (τώρα ποιες αγορές είναι αυτές μόνο αυτοί ξέρουν). Τέλος πάντων τα πήρες. Όλα καλά μέχρι εδώ και να κάνουμε και κουράγιο. Αλλά, έφτασε το πράμα σ' ένα σημείο που όχι μόνο δε πάει άλλο, αλλά μας γυρίζει πάλι στο σενάριο της χρεοκοπίας. Άρα, εκ του αποτελέσματος τα μέτρα δεν απέδωσαν. Κι όταν υπάρχουν στοιχεία ότι αντί να αυξήσεις τα έσοδα με τα μέτρα που πήρες αυτά αντιθέτως συρρικνώθηκαν τότε κινήθηκες σε λάθος γραμμή. Να δεχτούμε και το λάθος σας αρκεί να το καταλαβαίνεται κιόλας. Δηλ, αντί να αυξήσεις τους φόρους να τους μειώσεις ή τουλάχιστον να τους επαναφέρετε στα προηγούμενα δεδομένα. Εσείς το ακριβώς αντίθετο.
Άρα δύο ενδεχόμενα μπορεί να συμβαίνουν:
1. ή είστε τόσο ηλίθιοι που δε καταλαβαίνετε τι κάνετε ή
2. Λειτουργείτε κάτω από ένα σχέδιο τέτοιο και μόνο σκοπό έχετε να καταστρέψετε τη χώρα και τους Έλληνες.