Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Διαφορές ελληνικού και πορτογαλικού μνημονίου Γεωργιάδη Διάβασε να μαθαίνεις



Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ.



Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.


Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.


Ειδικότερα:

  • Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employers” social security contribution) (παρ. 39).
  • Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους). Ειδικότερα, προβλέπει στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ:
  1. εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  2. εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),
  3. εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.
  • Προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).
  • http://dexiextrem.blogspot.com/2011/05/blog-post_4612.html

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος που μας τα είπε όλα αυτά, μήπως μπορεί να δει το πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. να μας πει αν συμπεριλαμβάνονται αυτά ή όχι στο πρόγραμμά μας;...και να μας πει επίσης τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη της Πορτογαλίας σε σύγκριση με τα δικά μας για να καταλάβουμε σε ποια θέση είναι αυτοί και σε ποια εμείς...; θα παρακαλούσα λοιπόν τα παπαγαλάκια της Συγγρού να είναι προσεκτικότερα διότι καρφώνονται! Και θα κλείσω με την ρήση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους της Χώρας του: "Προς Θεού εμείς δεν είμαστε Ελλάδα!"
Άδωνις Α. Γεωργιάδης

Ανώνυμος είπε...

Η Ισπανία δεν έχει ούτε πετρέλαια, ούτε φυσικό αέριο, ούτε ουράνιο, ούτε όσμιο, ούτε χρυσό κλπ
Καθόμαστε πάνω σένα θυσαυρό και οι Αμερικανοί δεν μας αφήνουν να τον ανοίξουμε. Είμαστε ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ και χρωστάμε....

Ανώνυμος είπε...

Όταν είχα πάει στις εκλογές, πριν βγω στην Δέλτα τηλεόραση η τοπική μας, με ενημέρωσε ότι μεγάλο θέμα εκεί ήταν η αξιοποίηση ή όχι ενός πολύ μεγάλο κοιτάσματος χρυσού στην Μαρώνεια. Τότε μου είπαν ότι η τοπική κοινωνία ήταν αντίθετη σε κάθε αξιοποίηση διότι οι Οικολόγοι έλεγαν ότι με το κυάνιο θα χαλάσει το περιβάλλον. Τους είπα, ότι πλέον δεν χρησιμοποιούν κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού, πράγμα που είπα και στην τηλεόραση. Σχόλιο τοπικής: Μας κατέστρεψες! Λέω γιατί; διότι ο κόσμος δεν θέλει να γίνει εξόρυξη του χρυσού και ό,τι και να λες τώρα φαινόμαστε κόντρα!...ερώτηση οι Αμερικάνοι μας φταίνε;...δεν σοβαρευόμαστε λίγο λέω εγώ; οι Αμερικάνοι μας εμποδίζουν να πιάσουμε τους αναρχικούς που καίνε τα Πανεπιστήμιά μας; οι Αμερικάνοι διόρισαν αφειδώς στο Δημόσιο; εμείς όλα καλά τα κάναμε;
Άδωνις Α. Γεωργιάδης

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΥΡΙΕ ΑΔΩΝΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ .ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ,ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΖΑΜΠΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ. ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ? ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΛΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ.