Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εορτή του Οσίου Μιχαήλ, του επισκόπου και Ομολογητου



Γιορτάζουμε σήμερα 23 Μαΐου., ημέρα μνήμης του Οσίου Μιχαήλ, του Επισκόπου Συνάδων και Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Μιχαήλ έζησε επί βασιλείας Λέοντος του Αρμενίου 814 μ.Χ. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια από τα Σύναδα της Φρυγίας. Σπούδασε τα θεολογικά γράμματα και έπειτα πήγε στην.....
Κωνσταντινούπολη. Εκεί συνδέθηκε με έναν "Άγιο" άνθρωπο, τον Θεοφύλακτο. Και οι δύο μαζί κατοίκησαν σε ένα μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο, που είχε ιδρύσει ο Πατριάρχης Ταράσιος, ο οποίος είδε το θείο φωτισμό και την αγία ζωή των δύο ανδρών και τους χειροτόνησε Ιερείς. Αργότερα τον Θεοφύλακτο τον έκανε Επίσκοπο Νικομήδειας και τον Μιχαήλ Επίσκοπο Συνάδων. Από τη νέα του θέση, ο Μιχαήλ έλαμψε πνευματικά. Ήταν δυναμικός μαχητής της πίστης και δίδασκε τακτικά το Θείο Λόγο. Υπεράσπιζε άγρυπνα το ορθό δόγμα από τις αιρετικές διδασκαλίες και διακρίθηκε για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του, βοηθώντας τους φτωχούς και τους ασθενείς του ποιμνίου του. Όταν ο αυτοκράτωρας Λέων ο Αρμένιος κήρυξε διωγμό ενάντια στις Ιερές Εικόνες, ο Μιχαήλ αντιτάχθηκε με θάρρος σ' αυτή την προκλητική ενέργεια του αυτοκράτορα. Άλλα ο Λέων με θρασύτητα τον έκλεισε σε ένα φρούριο, που ονομαζόταν Ευδοκίας. Άλλα επειδή ο Μιχαήλ δεν έπαυε να διδάσκει την αλήθεια, τον περιέφερε από φυλακή σε φυλακή, με αποτέλεσμα από τις κακουχίες να παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Θεῷ ἀναθεμένος, τὴν σὴν ζωὴν ἐκ παιδός, ποιμὴν ἀνηγόρευσαι, καὶ Ἱεράρχης σεπτός, Χριστοῦ ἱερώτατε, ὅθεν τόν τοῦ Δεσπότου, χαρακτήρα τιμήσας, θλίψεις ἐν ἐξορίαις, Μιχαὴλ καθυπέστης καὶ νῦν ἀναπηγάζεις ἡμῖν, ῥεῖθρα ἰάσεων.


ΠΗΓΗ: www.agioritikovima.gr