Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.



Είναι διάχυτη η αίσθηση στους Ελληνες ότι είναι καιρός να αλλάξουμε το πολίτευμα της χώρας μας. Πράγματι, αυτή είναι και η μόνη λύση για να απεγκλωβιστούμε από την άθλια αντιπροσωπευτική ψευτοδημοκρατία η οποία μας έφερε εδώ που μας έφερε.

Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος. Με τη σημερινή κομματοκρατία, το σύστημα διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του αφού:


1. Για να ανελιχθεί κάποιος σε υψηλές πολιτικές θέσεις, πρέπει να.... περάσει από τη βάση του κόμματος, (οποιουδήποτε κόμματος συμπεριλαμβανομένων της ΝΔ, Πασοκ, Λαος, ΚΚΕ, Σύριζα, Μπακογιαννέϊκο κ.λ.π.), και να συναναστραφεί με άεργους τεμπέληδες λαμόγια και γλύφτες για πολλά χρόνια. (ή να είναι γιός/κόρη/ανηψιός/ξάδερφος πολιτικού οπότε τα πράγματα είναι απείρως ευκολότερα)./

Αν δεν γίνει όμοιος τους, αν δεν φάει (μαζί τους), αν δε λερώσει τα χέρια του με βρώμικο χρήμα, αν δεν σιωπήσει, θάβεται στη λήθη. Ετσι, τα κόμματα είναι ένα είδος φίλτρου που φιλτράρει τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες και τους βγάζει εκτός. Οποιος δε συμμορφώνεται με τη γραμμή του κόμματος, όποιος ρωτάει πολλά, όποιος κατηγορεί τους "συντρόφους" για ατασθαλίες, απομονώνεται και διαγράφεται, ενώ τα ΜΜΕ, πολύ εύκολα και γρήγορα θα τον παρουσιάσουν σαν γραφικό τυπάκο που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Με τον τρόπο αυτό, μόνο οι εξαιρετικά γλύφτες γραικύλοι μπορούν να ανέλθουν στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια των κομμάτων και βεβαίως μετά την μακρά τους πορεία και συναναστροφή με τους κατώτερους των πολιτών, έχει γίνει ένα με αυτούς (αν δεν ήταν ήδη),  σιωπά, συμβιβάζεται και συμμετέχει στο πάρτι.

Ολα αυτά, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τα έχει συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος.

Βεβαίως, το σύστημα δε θέλει να χάσει τη μαρμίτα από ένα μάτσο ασήμαντα ανώνυμα ανθρωπάκια που θέλουν (τρομάρα τους) να τα ρωτάνε (οι κοτζαμάν πολιτικοί) πριν πάρουν αποφάσεις. Ετσι, για την περίπτωση που τα ανθρωπάκια θελήσουν να ξεφύγουν από την προεδρευομένη δημοκρατία, το σύστημα έχει ετοιμάσει ένα νέο προϊον: Την προεδρική δημοκρατία.

Ξεκίνησαν λοιπόν εδώ και καιρό οι παπαγάλοι την εκστρατεία υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας, άλλοι επειδή τρέφονται από το σύστημα, άλλοι επειδή ενθουσιάστηκαν με τις αναλύσεις και άλλοι επειδή πρέπει κάτι να πουν (κάθε ψευτο-δημοσιογράφος πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια άποψη, ασχέτως αν διαθέτει τις αντίστοιχες γνώσεις).

Αρθρα επι άρθρων, αναλύσεις επι αναλύσεων, θέσεις, θεωρίες και αναρτήσεις που υποστηρίζουν την προεδρική δημοκρατία. Εξαλοι όλοι με την "απαρέδεκτη" προεδρευομένη δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η προεδρική.
Ενας καθαρός νους όμως, αναρωτιέται: Εφαρμόστηκε πουθενά αυτή η περιβόητη προεδρική δημοκρατία; Ελυσε πράγματι τα προβλήματα που δημιουργεί η προεδρευόμενη δημοκρατία;

Η απάντηση είναι απλή. Η προεδρική δημοκρατία έχει εφαρμοστεί σε πάμπολλες χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Αμερική. Αναρωτιώμαστε λοιπόν: Συμμετέχει ο Αμερικανικός λαός στις αποφάσεις που τον αφορούν; Είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της προεδρικής δημοκρατίας στην Αμερική;

Στην Αμερική λοιπόν, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο (σε ένα) κόμματα, οι δημοκρατικοί και οι δημοκρατικοί, (democrats και republicans = ίδια μετάφραση) οι οποίοι εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι μόνο ένας στους τρείς Αμερικάνους ψηφίζει στις εκλογές. Χειραγωγούν την κοινή γνώμη με τα ΜΜΕ , και ο λαουτζίκος, αντί να ψηφίζει βουλευτές, (που προβάλει η τηλεόραση και υποστηρίζει το κόμμα) ψηφίζει πρόεδρο (που προβάλει η τηλεόραση και υποστηρίζει το κόμμα). Αλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Το έλλειμα ελευθερίας στην Αμερική, είναι ίσως μεγαλύτερο και από αυτό της Ελλάδας.

Αρα, η προεδρική δημοκρατία απέτυχε στην Αμερική.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας της προεδρικής δημοκρατίας είναι η Τυνησία (την οποία επισκέφθηκα για δουλειά ένα μήνα πριν να αρχίσουν τα επεισόδια) όπου ο ίδιος πρόεδρος, κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 87% (!) επι 38 συναπτά έτη. Δύο αντίπαλοί του, ελάμβαναν ο μεν ένας (ο δυνατός) ποσοστό 5% και ο άλλος (ο αδύναμος) 2,1%. Και οι τρεις τους (ο νικητής και οι ηττημένοι) ζούσαν σε βίλες και παλάτια, σε αντίθεση με το λαό της Τυνησίας που ζούσε σε τρώγλες και ερείπια.

Οχι και τόσο δημοκρατικό.
Αρα, κύριοι υποστηρικτές της προεδρικής δημοκρατίας, παρακαλώ να μου υποδείξετε έστω και μία χώρα που να έχει πραγματική δημοκρατία εφαρμόζοντας το πολιτικό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας και μετά θα ακούσω τις αναλύσεις σας για τα πλεονεκτήματα της.

Οι παπαγάλοι θα ρωτήσουν:  "Και ποιο είναι το πολιτικό σύστημα που θα εξασφάλιζε πραγματική δημοκρατία";
Στην ερώτηση αυτή, υπάρχει απάντηση. Είναι ένα σύστημα που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Δεν ξέρω ποιος εφηύρε την προεδρική δημοκρατία και για ποιο λόγο θα πρέπει να διαλέξουμε οπωσδήποτε ανάμεσα στην προεδρευομένη και την προεδρική. Δεν ξέρω επίσης για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται να εφεύρουμε τώρα ένα πολιτικό σύστημα που θα εξασφαλίζει πραγματική δημοκρατία.

Το μόνο σύστημα που θα εξασφαλίζει πραγματική δημοκρατία, είναι αυτό στο οποίο θα συμμετέχει ο λαός. Οχι δια αντιπροσώπου, αλλά άμεσα. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση όπως για παράδειγμα:

1. Κατάργηση του θεσμού του προέδρου. Βουλή 300 βουλευτών, εκ των οποίων οι 150 θα προέρχονται από κόμματα και τα γνωστά και οι 150 θα είναι τυχαία κληρωμένοι πολίτες. Πλειοψηφία 51% για να επικυρωθεί οποιοσδήποτε νόμος.

2. Κατάργηση του θεσμού του προέδρου και αντικατάσταση του από δεύτερη βουλή από 300 τυχαία εκλεγμένους πολίτες. Η κανονική βουλή νομοθετεί, αλλά για να ισχύσει ένας νόμος θα πρέπει να τον επικυρώσει η δεύτερη βουλή των πολιτών.

Η λίστα είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σκεφτούμε μερικές λύσεις ακόμα.

Λύσεις υπάρχουν για όλα. Για να εξασφαλιστεί η τυχαιότητα (και να μην "τυχαίνουν" πάντα π.χ. ψηφοφόροι του πασόκ στους "τυχαία εκλεγμένους", μπορεί η κλήρωση να γίνεται βάσει του αριθμού ταυτότητας με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν του Λόττο Τζόκερ κ.λ.π. (Οταν είναι για τζογο, τις λύσεις τις βρίσκουν. Οταν είναι για δημοκρατία, σηκώνουν τα χέρια).

excel αρχείο σε site του υπουργείου εσωτειρκών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ελέγξουν ότι η ψήφος τους και η ψήφος των γνωστών τους μετρήθηκε σωστά, αλλά και να ελέγξουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε το λίγο: Θα είχαμε υπογράψει μνημόνιο αν είχαμε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα; Θα είχε φτάσει η παιδεία μας σε αυτό το άθλιο χάλι; Θα είχαμε βουλευτική ασυλία; Παραγραφή;

Νομίζω πως όχι.

Μέχρι λοιπόν τα παπαγαλάκια να μας υποδείξουν μια χώρα όπου εφαρμόστηκε σωστά η προεδρική δημοκρατία και όπου δεν υπάρχουν λαμογιές, αναξιοκρατία και χρέη, ας σκεφτόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της πραγματικής δημοκρατίας στην οποία η γνώμη των πολιτών λαμβάνεται υπ' όψη και διαμορφώνει τις αποφάσεις.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kala ta les file mou alla ego tha to proxoriso ligo akoma ola mporoun na symvoun an paroume oi anthropoi tin genaia apofasi na katargisoume to xrima kai na valoume tin texnologia stin ypeiresia ton anthropon na dimiourgisoume ena sistima ethelontismou pou mesa apo ayto tha exoun tin dynatotita oloi oi anthropoi na prosferoun sto koino skopo. na deimiourgisoume ena sistima paidias opou o anthropos den tha stamataei pote na morfonetai kai na dieyrinei tous orizontes tou na dimiourgisoume ena systima politiko opou tis apofaseis tha tis pairnoun oi polites kai na mathoume eidika emeis oi poloi ellines na peitharxoume stous nomous tis fysis kai tou sympantos kai na kanoume pragmatikh oikonomia oste o planitis na oikanos oikanos na sintiroi ola ta onta pou zoune pano s ayton me to xrimatooikonomiko systima tipota apo ola ayta den einai efikto giati poli apla o exon to xrima agorazei ta perisotera kai ta kalitera xoris na ta exei anagki sterontas etsi tous porous apo kapoion allo kai etsi poli apla file mou dimiourgeite i egklimatikotita kai dimiourgitai h anagki gia astinomeysi kai elegxo pou kapoia "sofa" myala tholomena apo tin lampsei tou xrisou kai paradomenoi stin aplistia kai tin mataiodoksia tous ekmetaleyontai tis katastaseis gia diko tous ofelos kai etsi file mou ftasame edo pou eimaste simera prepei na katalavoume oloi oti to xrima kai pasis fyseos antamivi einai opla ttou satana kai me ayta mas kyvernane simera oi ypeiretes tou protou me xaraktirisetai grafiko kai outopiko skeftitai ligo tin zoi sas kai ta provlimata sas istera vgalte apo to myalo sas to xrima kai tha katalavetai ti leo etsi ki allios ayta pou grafo kapoia mera tha efarmostoun den mporei na ginei allios an theloume na epiviosi to anthropino genos ola ta alla einai aplos imimetra kai ta imimetra einai opla tou satana o opoios to mono pou thelei einai tis psixes mas mexri na mas eksafanisei entelos.file kai aderfe mou o kyrios ta panta en sofia epioise oi anthropoi ta kaname skata

Modestus είπε...

Καλέ μου φίλε η δημοκρατία σαν πολίτευμα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει εν τη γενέσει της ακόμα. Στην Αθήνα του Περικλή που γεννήθηκε και εφαρμόστηκε σαν ιδέα αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσοστό Αθηναίων πολιτών διότι οι περισσότεροι και υπόλοιποι δεν είχαν την ιδιότητα του Αθηναίου πολίτη (μέτοικοι, ελεύθεροι κλπ) ή ήταν δούλοι! Ναι διάβασες καλά δούλοι στην πρώτη δημοκρατία.
Ειδικά στην χώρα μας και στην εποχή μας ο Νεοέλληνας ως εκφάνση της δημοκρατίας είναι πλέον η ασυδοσία και η ατιμωρησία. Άρα μετά από τόσους αιώνες πες μου πραγματικά πότε λειτούργησε σωστά έστω και μιά φορά η δημοκρατία. Και για να μην παρεξηγηθώ ότι είμαι υπέρ κάποιου απολυταρχικού καθεστώτος συμφωνώ ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα αλλά αυτό ισχύει στην περίπτωση που έχεις να κάνεις με σκεπτόμενους και ηθικούς ανθρώπους και όχι με ζώα. Δυστυχώς οι άνθρωποι πάντα υπάκουαν στα κατώτερα ένστικτα τους και δεν πρόκειται να φτάσουν σε πνευματικό επίπεδο ανώτερο από αυτά και έτσι η δημοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει εσαεί δυστυχώς!

Ανώνυμος είπε...

11:52 ολα τα πολιτευματα εχουν μειονεκτηματα και γι'αυτο θα μπορουσε να πει καποιος οτι ολα ειναι καταδικασμενα να αποτυχουν .
Κατα την γνωμη μου παντα, η δημοκρατια εχει την εξης διαφορα: απαιτει ο λαος να γινει πολιτης, να εχει δηλαδη παιδεια, φιλοσοφικο υποβαθρο, φιλοσοφικες ανησυχιες. Χρειζετε να εισαι πνευματικο ον διοτι πρεπει να εχεις το θαρος να αποδεχεσαι την ανωτερωτητα ενος αλλου συμπολιτη σου, να αποδεχεσαι ως φυλακα του πολιτευματος τις αρχες, (βεβαιως οχι οπως τις εχουν καταντηση στις μερες μας), ουτος ωστε να μπορεσεις σαν κοινωνια και σαν ειδος να εξελισεσαι θετικα.
Αναφερεσαι στα κατωτερα ενστικτα και συμφωνω μαζι σου, αυτο το γνωριζουν ολοι οι εχθροι της δημοκρατιας και εκει επικκεντρονουν τα οπλα τους που ειναι ηδιαφθορα των αξιων, ως αντιμετρο θα πρεπει εμεις που υποτιθεται μας "κοβει" λιγο παραπανω να αναδεικνυουμε τα πνευματικα οπλα τα οποια υπαρχουν..........

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,

εγω καταρχην βλέπω με θετικό ματι τις προτασεις τις οποιες κανεις αλλα θα πρεπει να ξερεις οτι η αναφορα σου στην προεδρικη δημοκρατια ειναι εντελως μονοπλευρη και πολυ επιδερμικη. Η προεδρικη δημοκρατια εφαρμοζεται σε αρκετα κρατη(οχι μονο σε αυτα που εχεις αναφερει) και θα ηταν καλο να ψαξεις λιγο να βρεις τις διαφορες που υπαρχουν μεταξυ των δυο διαφορετικών μοντελων δημοκρατιας ωστε να εχεις καθαροτερη αποψη. Εγω προσωπικα μεταξυ των δυο προτιμω στην προεδρικη δημοκρατια αλλα σε ενα ευρυτερο πλαισιο θα ηθελα να προστεθουν και πιο αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες όπως τα δημοψηφισματα σε μεγαλα θεματα τα οποια απασχολουν την κοινωνια.