Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Συνελήφθη πτέραρχος στην Τουρκία ως πιθανός πραξικοπηματίας


Πριν μία ώρα συνελήφθη ο αρχηγός της Σχολής Πολέμου της Τουρκίας, πτέραρχος Μπιλκίν Μπάλανλι με την κατηγορία της συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα». Ο Μπάλανλι είχε απολογηθεί στον εισαγγελέα και η απόφαση της σύλληψης του ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την απολογία του.
Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται  τόσο υψηλόβαθμός εν ενεργεία αξιωματικός κατηγορούμενος για συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση. Ο πτέραρχος Μπαλανλί φερόταν ως εο επόμενος Α/ΓΑΕ της τουρκικής Αεροπορίας.
Οι ανακριτικές Αρχές της Τουρκίας έχουν καλέσει για κατάθεση άλλους οκτώ εν ενεργεία αξιωματικούς, εκ των οποίων οι έξι στρατηγοί.  
Ολοι τους κατηγορούνται για τη συμμετοχή στο σχέδιο "Βαριοπούλα» που ως τελικό στόχο είχε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και για συμμετοχή σε πιθανό πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια των ασκήσεων "Ντενίζ Γκορντού" και EFES 2011.
Επίσης σε απολογία από τον εισαγγελέα κλήθηκε ο πρώην τούρκος στρατηγός Κεναν Εβρέν, ο οποίος είχε ηγηθεί του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.
Η εισαγγελία της Άγκυρας μαζί με τον Εβρέν, καλεί σε απολογία και τον πρώην πτέραρχο Ταχσίν Σαχίνκαγια στα πλαίσια των ερευνών «για το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου». Η έρευνα του εισαγγελέα γίνεται στα πλαίσια των κατηγοριών για «συμμετοχή σε πραξικόπημα» και «κατάληψη της εξουσίας με τη βία των όπλων».
Για πρώτη φορά στην Τουρκία πρώην στρατηγοί που συμμετείχαν σε πραξικόπημα καλούνται σε απολογία από τον εισαγγελέα. Στα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1960 , του 1971 και του 1980 δεν έχει κατηγορηθεί ούτε έχει δικαστεί κανένας στρατηγός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ,,ΑΡΕ ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΟΥΣ..ΔΕΝ ΜΠΩΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ