Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Νίκη του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου





Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου την Κυριακή με ποσοστό 34,28%, δεύτερο το ΑΚΕΛ με ποσοστό 32,27%.
Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων το ΔΗΣΥ σημείωσε αύξηση της εκλογικής του δύναμης κατά 3,76%, ενώ και το ΑΚΕΛ ενισχύθηκε κατά 1,36%. Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με 15,76% και μείωση κατά 2,22%.
8,93% για το ΕΔΕΚ με οριακή πτώση 0,03%. Το ΕυρωΚο συγκέντρωσε 3,88% και οι οικολόγοι 2,21%.
Την ίδια ώρα σημαντικό κρίνεται και το....

ποσοστό 1,08% που πήρε το ακροδεξιό Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), γνωστό για την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως ακολούθως:

ΔΗΣΥ 20, ΑΚΕΛ 19, ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 5, ΕΥΡΩΚΟ 2, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1.
Ο πρόεδρος του
 Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.
«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης.

«Ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να στηρίξει κάθε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση…Ενώνουμε δυνάμεις, επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα» πρόσθεσε.
«Με δεδομένο πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες ζητούν να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Από την πλευρά του του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές, σχολιάζοντας ότι το ΑΚΕΛ κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.