Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Τουρκία και το Ισραήλ να συμφιλιωθούνε


Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο τουρκικό και ισραηλινό τύπο, νέες προσπάθειες των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη με απώτερο σκοπό τη συμφιλίωση Ισραήλ – Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ παραμονές της αποστολής του νέου στολίσου προς τη Γάζα ανησυχούν ιδιαιτέρως και κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο ισχυρότερών συμμάχων της. Οι ΗΠΑ φοβούνται πιθανή τουρκική αντίποινα για όσα διαδραματίστηκαν πέρσι τέτοιο καιρό, όπως και θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να κληθούν στις χώρες τους ξανά οι πρέσβεις της Τουρκίας και του Ισραήλ.



Εκτός των ΗΠΑ, υπάρχουν και εσωτερικοί κύκλοι στην Άγκυρα όπως και στο Τελ Αβίβ που επιθυμούν την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αρχές Απριλίου του 2011 η ισραηλινή Jerusalem Post δημοσίευσε πως χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες, αναλυτές και αξιωματούχοι της Τουρκίας και του Ισραήλ σε συνάντηση τους αναγνώρισαν την ανάγκη να ξεκινήσει εκ’ νέου μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν τότε και οι δύο πλευρές:
«βασικές αιτίες που επιβάλουν να προχωρήσουμε από κοινού σε μια τέτοια απόφαση είναι το γεγονός πως μέσα στη “ταραγμένη” περιοχή της Μέσης Ανατολής οι χώρες μας (Ισραήλ & Τουρκία) παραμένουν οι μοναδικές υπό το καθεστώς σταθερής και δημοκρατικής διακυβέρνησης, οι δομές τους βασίζονται σε ουσιαστικούς μηχανισμούς ασφαλείας και οι οικονομίες μας βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης».
Ενώ το δημοσίευμα συνεχίζει…
«Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών αναγνωρίζουν πως η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, λόγω των ταραχών και της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει δειλά-δειλά να παραδέχονται πως το παρά έκαναν με τις διπλωματικές τους “τρέλες”».
«Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών υφίσταται και επιβάλλεται να συνεχιστεί. Οι οικονομικοί δεσμοί των χωρών μπορούν να επηρεαστούν από πολιτικές διαμάχες και αποφάσεις. Το πιο συνετό για την ώρα θα ήταν μια αναθεώρηση της κατάστασης και σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων».
«Η Τουρκία πάει σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Κάτι τέτοιο ίσως να πυροδοτήσει εντάσεις για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας την επομένη των εκλογών ημέρα».
«Το Ισραήλ θα πρέπει άμεσα να βελτιώσει το διεθνή προφίλ του όπως επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος “γιατρός” όσον αφορά τις εντάσεις και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μπουν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας».
«Μετά την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με την επέμβαση στο στολίσκο, θα πρέπει να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και αυτό να γίνει κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας».
Στις 15 Μαίου η τουρκική εφημερίδα TODAYS ZAMAN, δημοσίευσε πως τριάντα έξι μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Ερντογάν και τον κάλεσαν να σταματήσει τον απόπλου της δεύτερης αποστολής στολίσκου προς τη Γάζα. Τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν πως η νέα αποστολή θα έχει στη καλύτερη περίπτωση τη τύχη της προηγούμενης αφού δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής αντίδρασης από τη πλευρά του Ισραήλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος προχθές ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon, έκανε έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις της περιοχής να λάβουν μέτρα και ουσιαστικά να αποθαρρύνουν τη νέα αποστολή στολίσκου προς τη Γάζα.
Πηγη 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλαδα πρεπει να κανει οτι μπορει να μην τα βρουν Τουρκοι και Εβραιοι. Να κανουμε συμμαχια με το Ισραηλ και να το βοηθησουμε. Οι Εβραιοι δεν μας απειλουν με στρατιωτικη κατοχη, παρα μονο με οικονομικη. Οι μογγολοι δεν πρεπει να βγουν στο αιγαιο.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ ,,,,,ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ.ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΓΑΜΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ,,,,,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΝΙΚΙΟΥΝΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ