Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ομπάμα: Επιστροφή στα σύνορα του ’67 για Ισραήλ και Παλαιστίνη



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη σημερινή σημαντική ομιλία του, ότι τα σύνορα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να βασίζονται στα σύνορα του 1967, και ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στις ....γραμμές του 1967 με ανταλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σύμφωνες, ώστε να εγκαθιδρυθούν ασφαλή σύνορα και αναγνωρισμένα και από τα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Ομπάμα. «Η πλήρης και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να συνάδει με την ιδέα της υπευθυνότητας της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ένα κράτος κυριάρχο και αποστρατικοποιημένο», επισήμανε ο κ. Ομπάμα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ.

«Πρέπει να συμφωνήσουν ως προς τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, ενώ η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών ασφαλείας θα πρέπει να καταδειχτεί σαφώς», πρόσθεσε. «Όλες οι συμβολικές ενέργειες για την απομόνωση του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο δεν θα δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει το κράτος τους στα όρια του 1967 και να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προβάλλουν βέτο, όπως αναμένεται. Στην περίπτωση αυτή θα επικαλεστούν ένα ψήφισμα του 1950 που δίνει το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας εάν το τελευταίο «παραλύσει» από το βέτο ενός μονίμου μέλους.
Για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη σημερινή ομιλία του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή. «Τα γεγονότα των περασμένων έξι μηνών δείχνουν ότι οι στρατηγικές της καταπίεσης και της διαίρεσης δεν βοηθούν κανέναν», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Στην σημαντική σημερινή ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θέλοντας να δείξει την αμερικανική υποστήριξη στις ταχείες αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τους προέδρους Τυνησίας και Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν δεκαετίες μη εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. «Μα αποτυχία μας στην αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών κρατών», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα λεει καλα το αρθρο...
Ο πρεσιντεντ ειπε επισης οτι προτεινει μεν επιστροφη στα συνορα του 67 αλλα με βασει τις νεες δημογραφικες αλλαγες.
Kατασκευη οικισμων στα κατεχομενα μπαι δε γουει.

Ανώνυμος είπε...

oxi shmera re paidia yparxei dημοσιευση απο το σαββατο προσεχετε λιγο .....O ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΝΕΤΑΝΑΧΟΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1967 ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΥΣ..ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΠΑΙΖΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ .... http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&amp%3Bct=9&amp%3Bartid=93452