Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ 15-20 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ"



1648030Σε ορίζοντα δύο ετών θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ επανέλαβε ότι σε ορίζοντα 15 - 20 ετών η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 10 - 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε....

400 - 500 εκατ. βαρέλια.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Μανιάτης ότι οι βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εσαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιλογές για κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας, South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από τη χώρα μας.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) που θα έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής (από Ιταλία προς Ελλάδα) σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.

Για τις έρευνες πετρελαίου ο υφυπουργός επανέλαβε ότι σύντομα θα θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα για τους επενδυτές (μεταξύ αυτών και η μείωση της φορολογίας στο 20 %), καθώς και για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τις ελάχιστες πολιτικές παρουσίες που αξίζουν, μέσα σε αυτή τη κατάπτυστη κυβέρνηση...

Ανώνυμος είπε...

ειστε σοβαροι ετσι;;;
μιλαμε ΜΟΝΟ 15 δις δολαρια;;;
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΘΙΝΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

15-20 ΔΙΣ;;;
ΟΥΣΤ!!!!