Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σε τι ποντάρουν τα hedge funds που έχουν θέσεις 6,5 δις δολ. στα Credit De fault Swaps της Ελλάδος; – Στην χρεοκοπία….


Είναι απορίας άξιο αλλά το ερώτημα που πλανάται εδώ και πολλούς μήνες είναι γιατί ενώ έχουν συμβεί τόσα, η Ελλάδα έχει προσπαθήσει η Ευρώπη έχει βοηθήσει, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας παραμένει στις 1020 μονάδες βάσης.

Με βάση πληροφορίες οι συνολικές θέσεις σε CDS Ελλάδος ανέρχονται σε 6,5 δις δολάρια.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ κάποια γνωστά μεγάλα hedge funds όπως το Paulson έκλεισε εδώ και καιρό τις θέσεις του στα CDS της Ελλάδος επιτυγχάνοντας ένα εντυπωσιακό κέρδος συνεχίζουν να παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα, επίπεδα που χαρακτηρίζουν χώρες προς χρεοκοπία....


Στελέχη της Barclays Capital αναφέρουν και ορθά ότι οι βασικές αιτίες που δεν έχουν υποχωρήσει τα CDS είναι δύο
1)Γιατί οι κάτοχοι τους έχουν κρατήσει τις θέσεις τους ποντάροντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο σε χρεοκοπία.

Προφανώς και τους εξυπηρετεί και η τεχνική χρεοκοπία αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί στα μάτια των διεθνών επενδυτών το πρώτο υποψήφιο θύμα προς χρεοκοπία.
2)Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο τα CDS της Ελλάδος και ομοίως και των άλλων χωρών δεν κλείνουν είναι ότι μερίδα επενδυτών που έχουν θέσεις σε ελληνικά ομόλογα διατηρούν μεγάλες θέσεις για προστασία σε CDS.

Μια ξένη τράπεζα π.χ. θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να πληρώνει ακριβά την προστασία της επένδυσης της στα ελληνικά ομόλογα παρά να ρισκάρει μια αναδιάρθρωση χρέους στην ελληνική οικονομία.
Δηλαδή και οι κερδοσκόποι που χτυπούν την Ελλάδα μέσω των CDS αλλά και αυτοί που στηρίζουν την Ελλάδα μέσω ομολόγων συντηρούν τις μεγάλες θέσεις στα CDS στα παράγωγα των ομολόγων στο Credit Default Swaps.

Tα CDS δεν θα υποχωρήσουν αν η Ελλάδα δεν απαλλαγεί από τον μανδύα της χρεοκοπίας αν δεν απαλλαγεί από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα των ξένων δανειστών της χώρας.

Τα 10 μεγαλύτερα hedge funds το 2011

1. Bridgewater Associates: 58.9 δις δολάρια
2. JPMorgan Asset Management: 45.5 δις δολ
3. Paulson & Co: 36 δις δολ
4. Soros Fund Management: 27.9 δις δολ
5. Och-Ziff Capital Management: 27.6 δις δολ
6. BlackRock: 26.6 δις δολ
7. Baupost Group: 23.4 δις δολ
8. Angelo, Gordon & Co: 22 δις δολ
9. Farallon Capital Management: 21.5 δις δολ
10. King Street Capital Management: 19.9 δις δολ.

www.bankingnews.gr