Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μεγάλη γκάφα έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού! – Έβγαλε από τον χάρτη το Καστελόριζο



Εκτός του χάρτη της επικρατείας έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού το Καστελόριζο, στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα!
Το νησί, από το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την είσοδό μας στο μνημόνιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε., μένει εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Το «λάθος» (γιατί δεν διανοούμαστε ότι μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά) φέρει πλήθος ευθυνών, καθώς το να αναρτηθεί αυτός ο χάρτης θα πρέπει να έχει περάσει μπροστά από πολλά μάτια!(Πατήστε πάνω στη...
φωτογραφία δεν δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση)
Η Τουρκία επί σειρά ετών αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα, ενώ από το 1982 η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί τη χώρα μας προβλέποντας τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης ΑΟΖ. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στην Ελλάδα να εκμεταλλεύεται μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Έτσι, τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές, να έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.
Φυσικά, τη σύμβαση δεν υπέγραψε η Τουρκία αφού δεν έχει νησιά μπροστά της που να της ανήκουν και εκ των πραγμάτων διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ.
Το Καστελόριζο σύμφωνα και με τη σύμβαση εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής περιορίζοντας σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα έθεσε το ζήτημα εκ νέου επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο διευκρινίζοντας, την επόμενη ημέρα και μετά τον θόρυβο που ξέσπασε ότι το νησί είναι ελληνικό.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με τον βουλευτή Λακωνίας, υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού Θανάση Δαβάκη να κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Με λύπη και απορία διαπιστώνουμε, για ακόμη μια φορά, τη μεταξύ των άλλων προχειρότητα που διακρίνει τη σημερινή Πολιτεία, σε ευαίσθητα για τη χώρα μας ζητήματα.
Το νέο “δημιούργημα” του Υπουργείου Πολιτισμού, ο πολιτιστικός χάρτης -όπως παρατηρούμε στην ιστοσελίδα του- παρέλειψε να συμπεριλάβει στην Ελληνική επικράτεια το Καστελόριζο.
Προφανώς πρόκειται για παράλειψη που δείχνει ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό έχουν σοβαρή ευθύνη τόσο οι ίδιοι όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους.
Καλούμε το Υπουργείο να επανορθώσει άμεσα.
Γιατί τέτοιου είδους παραλείψεις δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται».

7 σχόλια:

BillyellasAZ(ellasAZ) είπε...

Δεν ήταν γκάφα, αυτά γίνονται επίτηδες απ' τους κουτοπόνηρους μισέλληνες που κυβερνούν, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι το παρόμοιο!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΤΑ ΛΕΝΕ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΕΣΟΥΜΕ;;; ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ;; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

το καστελοριζο ειναι μετα τη ροδο προς κυπρο μερια ο χαρτης δηχνη λαθος !!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά,Το Καστελόριζο και οι κάτοικοι του δεν υφίστανται για το υπουργείο πολιτισμού.Συγχαρητήρια στα παιδιά εκει.
Τι μαλακίες πάνε να κάνουν πάλι? Δεν το γλυτώνουμε το πούλημα.
Και με μια κωμική σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό προτείνω , αφού με περίσειο θράσος μας λένε οτι δεν υπάρχει νησί,να παίξουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι το παιχνίδι τους, με το να εκμεταλευτούν κάθε σπιθαμή γης ,χωρίς κάποια νομική υποχρέωση,και ότι άλλο φανταστούν ,αφού περί φαντασμάτων φαίνεται ότι πρόκειται....έτσι και αλλίως δεν υπάρχει τίποτα για το υπουργείο. Άσε που μπορούν να επικαλεστούν οτι είναι μια φυλή κάπου στοι Αιγαίο. :) :)
Όπως οι ιθαγενείς δεν έχουν σύνταγμα για να έχουν νόμους ,υπάρχουν νόμοι περί προστασίας αυτών και των εδαφών τους, Έτσι και οι Καστελοριζιώτες να επικαλεστούν οτι είναι μια ανερχόμενη φυλή (ακόμα και υπο εξαφανισμό), μήπως και τους αφφήσουν στην ησυχία τους και κρατήσουμε την επικράτεια. Δεν νομίζω οτι υπάρχει νόμος να το απαγορεύει αυτό. :) :) :)

Πάντως ότι και να λέμε , τα πράγματα είναι τραγικά. Αντι να στείλουμε όλα τα λαμόγια εκεί ,καθόμαστε (και πρώτος εγώ) και παρατηρούμε τα γεονότα χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση. Είμαι περίεργος να δώ και τον αντίστοιχο χάρτη της Τουρκίας.

Φακίνος Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Φιλέ,όντως είναι αλλού και κάθομαι και γράφω μαλακίες απο πάνω τόση ώρα. Πάντως το πούλημα δύσκολα το γλυτώνουμε. Αν δεν γίνει σήμερα, θα γίνει αυριο ,αν δεν βγούμε να τους πιάσουμε απο τα λαρύγγια.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα υπαρχει στον χαρτι! Εκτος αν το αλλαξαν τωρα.