Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τον Ιούνιο κάλπες και μετά αναδιάρθρωση "αγκαλιά" με ΔΝΤ;


Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, σενάριο το οποίο διακινείται κυρίως από την πλευρά της συμπολίτευσης, χωρίς να είναι αναγκαστικά αρνητική και η Ν.Δ. Κάλπες που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτούν από το "πικρό ποτήριον" της αναδιάρθρωσης ή ελεγχόμενης πτώχευσης ή "ανασχεδιασμού του χρέους" όπως το βάπτισε ο Τ.Σόρος... 
Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο ....


πρώην υπουργός Γ.Φλωρίδης ζητούν προσφυγή στην κάλπη τώρα, και όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο που ήταν το πιθανότερο θεωρώντας ότι τότε μπορεί να είναι αργά για το κυβερνών κόμμα.
Υπάρχει και το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης (σχεδόν σίγουρη εξέλιξη) της χώρας, το οποίο επίσης πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και φαίνεται ότι εδώ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, 
όπως ήδη έχει σημειώσει το defencenet.gr, αφού οι αγορές θεωρούν ότι όσο καθυστερεί τόσο μικρότερο αποτέλεσμα θα έχει.
Επισήμως, ζήτησε πρόωρες κάλπες μόνο ο Γ. Καρατζαφέρης με το επιχείρημα ότι απαιτείται συστράτευση και ευρεία συναίνεση για να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα. Απαιτείται δηλαδή κυβέρνηση συνεργασίας η οποία μόνο μετά από εκλογές μπορεί να προκύψει καθώς καμία δημοσκόπηση δεν «δίνει» αυτοδυναμία. Κάτι, όμως που αποκλείει επί του παρόντος η Ν.Δ.
Πάντως η ηγεσία της ΝΔ, λειτουργεί πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς –όπως δείχνουν οι συνεχείς περιοδείες του Α. Σαμαρά, η επαναφορά της περσινής πρότασης να διορθωθούν αδικίες εις βάρος χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, αλλά και τα συχνά-πυκνά «χτυπήματα» στις ευθύνες και στα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή.
Δεν είναι τυχαία η απόφαση να παρουσιασθεί η επικαιροποιημένη «οικονομική πρόταση Σαμαρά» («Ζάππειο 2») αμέσως μετά το Πάσχα, όταν θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή «των επαχθών και αναποτελεσματικών όρων του Μνημονίου», ενώ η στρατηγική του κόμματος έχει πλήρως αποσαφηνιστεί: 
Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, χωρίς να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την λήξη ισχύος του και χωρίς να ληφθούν σαφή αναπτυξιακά μέτρα (σε αυτό συμφωνούν και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επιχείρησε να αποσυνδέσει το θέμα της έγκρισης από την Βουλή τον ερχόμενο Μάϊο του δημοσιονομικού πλαίσιου 2012-2015 με την ψήφο εμπιστοσύνης "Δεν τίθεται τέτοιο θέμα είπα". Είναι γεγονός ότι φοβούνται καταψήφιση και ο φόβος αυτός φέρνει εκβιαστικά το ενδεχόμενο των εκλογών.
Πάντως θεωρείται σημαντική εξέλιξη η διασαφήνιση από πλευράς Μαξίμου, ότι σ΄αυτή την ψηφοφορία δεν θα ζητηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών κάτι που σημάίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί από πλειοψηφία ευρύτερη αυτής που ψήφισε το όνειδος του Μνημνονίου. Το θέμα (που προέκυψε πριν από ενάμισι μήνα μετά από σχετική πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη) παρέμενε σε εκκρεμότητα, καθώς το μεν κυβερνητικό επιτελείο κρατούσε ανοικτή την εκκρεμότητα με απαντήσεις του τύπου «ενδιαφέρουσα πρόταση, θα τη δούμε», ενώ οι υπουργοί στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονταν μοιρασμένοι.
«Δεν θέλουμε να παίξουμε ούτε με θεσμούς, ούτε με παιχνίδια 180 ή κάτω των 180 ψήφων. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ήταν την Τετάρτη η απάντηση του κ. Πεταλωτή.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους επελέγη η τακτική της απλής πλειοψηφίας (151 βουλευτές) επειδή με την ίδια πλειοψηφία ψηφίσθηκε και το Μνημόνιο πέρυσι τον Μάιο. Προσμετρήθηκε ωστόσο και η εκτίμηση ότι... οι αριθμοί δεν βγαίνουν, καθώς αφενός η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της («καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, θα εγκρίνουμε τη συνέχειά του;») και, αφετέρου, δεν θεωρούνται «σίγουροι» ούτε όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, ούτε –πολύ περισσότερο– του κυβερνώντος κόμματος. 
Ο Α.Σαμαράς δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο των εκλογών. Και να χάσει, κανείς δεν θα του αποδώσει ευθύνες λόγω "ειδικών συνθηκών" ενώ θα έχει κάψει και το "χαρτί" των δεύτερων εκλογών η κυβέρνηση, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίας η Ντόρα Μπακογιάννη να βλέπει την Βουλή ως απλή πολίτης...Σύνδεσμος
Το δίδυμο ενδεχόμενο εκλογών και αναδιάρθρωσης τον ερχόμενο Ιούνιο ενισχύεται και από μία άλλη εξέλιξη: Το πακέτο των 30 δισ. εγγυήσεων για τις τράπεζες θα δοθεί άμεσα για να μπορέσουν να ανθέξουν τους τριγμούς από την αναδιάρθρωση. Η "ποιότητα" και το είδος της οποίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με την ερωτηματικό της αντοχής του τραπεζικού συστήματος από μαζική απόσυρση καταθέσεων να είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο απ'όλα τα ενδεχόμενα την τρόϊκα...http://volostv.blogspot.com/2011/04/blog-post_2799.html#more

3 σχόλια:

Unknown είπε...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!
ΕΥΚΑΙΡΙΑ,ΝΑ ΡΙΞΩ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ ΣΤΗ Ν.Δ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΠΑΣΟΚ 'Η ΝΔ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...ΠΑΝΤΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΜΜΑ!ΑΥΤΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ-ΚΑΜΜΕΝΟ-ΚΑΝΕΛΗ-ΣΟΚΟΡΑΦΑ-ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση στους φασίστες, να πάνε απο εκει που ήρθαν.
ΕΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!