Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τούρκοι «πολιορκούν» τη ΣΕΚΑΠ!



Τον κίνδυνο να βρεθούν μικρά ή μεγαλύτερα ποσοστά του Μετοχικού Κεφαλαίουτης σε τουρκικά χέριααντιμετωπίζει η μία από τις δυο εναπομείνασες ελληνόκτητες καπνοβιομηχανίες της χώρας, ηΣΕΚΑΠ της Ξάνθης!
Ο φόβος αυτός εκφράζεται από πολλούς στη Θράκη, ενόψει της προσεχούς αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας έως.....
και 25 εκατομμύρια ευρώ –μετά την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος να«ξεφορτωθεί» το μεγάλο μερίδιό της στην εταιρία και να μην συμμετάσχει στην αύξηση του Μ.Κ……

Την ερχόμενη
 Πέμπτη (14/4) έχει προγραμματισθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ και –εάν δεν ζητηθεί αναβολή της από κάποιον κάτοχο αριθμού μετοχών- θα φανεί ποιοι πραγματικά είναι οιενδιαφερόμενοι για την αγορά μεγάλων «πακέτων» μετοχών.  Τις τελευταίες εβδομάδες οργιάζει η φημολογία στην περιοχή, πως τουρκική τράπεζα και φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας (μέσω «μπροστινών») προσπαθούν να βάλουν πόδι στην Καπνοβιομηχανία που ίδρυσε ο αείμνηστος Ξανθιώτης πολιτικός Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Από το 
Καταστατικό της ΣΕΚΑΠ, πάντως, απαγορεύεται σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν μετοχές της, γι’ αυτό και οι μέτοχοι έως τώρα είναι είτε συνεταιρισμοί αγροτών κ.α. είτε φορείς και εταιρίες.  Προσεχώς θα χρειαστεί τροποποίηση Καταστατικού, προκειμένου η εταιρία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Έως πρόσφατα η
 ΑΤΕ κατείχε το 44,5% των μετοχών, έχοντας τελευταία ανεβάσει το συνολικό ποσοστό της σε περίπου 49,5% μετά την απορρόφηση εταιρίας – μικρομετόχου της ΣΕΚΑΠ, ενώ η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) κατέχει άλλο ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (34%). Με δεδομένη την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να μείνει έξω από την επικείμενη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, είναι άγνωστο αν η ΣΕΚΕ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει (και σε ποιο ποσοστό) στην αύξηση αυτή, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι συσσωρευθείσες ζημίες της ΣΕΚΑΠ από μια καταστροφική περσινή χρονιά (2010).
Ενώ το σημερινό
 Μετοχικό Κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ είναι 11 εκατομμύρια ευρώ, μόνο πέρυσι η Καπνοβιομηχανία αναγκάστηκε ν’ απορροφήσει 13,5 εκατ. ευρώ φόρους (που επιβλήθηκαν εκτάκτως από το Ελληνικό Δημόσιο), για να μην μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές και καταβαραθρωθεί από τον ανταγωνισμό.  Το 2010, γενικά, ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τις καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ν’ αυξήσει επανειλημμένα τους φόρους στον καπνό.  Κι αν οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων – κολοσσών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας μετρούν ανάλογες με τη ΣΕΚΑΠ ζημίες, έχουν «πλάτη» τις μητρικές τους εταιρίες που μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες με κέρδη από άλλες αγορές.  Η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια αυτή και βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση –με το φάσμα του «λουκέτου» μπροστά της, αν δεν ευοδωθεί η ζωτική αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο αν και κατά πόσο θα αυξηθεί το Μ.Κ., προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της, αλλά και 
το ποιοι θα μπουν ως νέοι μέτοχοι στην Καπνοβιομηχανία της Ξάνθης και με τι ποσοστό…  Είναι δεδομένο, πάντως, ότι υπάρχει γενική κατεύθυνση (με «ενορχήστρωση» του Γεν. Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή) για οικονομική διείσδυση Τούρκων επιχειρηματιών ή φορέων και παραγόντων της μειονότητας σε ο,τιδήποτε ελληνικό πωλείται στη Θράκη.
Kavalanet.gr δια την αντιγραφή Citypress-gr.blog