Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Επιδιώκει χρονοδιάγραμμα στις διευθετήσεις η Άγκυρα



Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη, μετά τις εκλογές του Ιούνη στην Τουρκία

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το θόρυβο που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά και να προετοιμάσει το κλίμα για παραπομπή του συνόλου των διευθετήσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε, με συνέντευξή του στην....

τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Κάνοντας τον ανήξερο δήθεν για τις τουρκικές αξιώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «η δήλωση του Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα». Ο ίδιος χαρακτήρισε το casus belli της Τουρκίας για τα 12 μίλια «ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ, που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», αναρωτώμενος αν «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών, με έμμεσο τρόπο, έθεσε το χρονοδιάγραμμα στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, λέγοντας ότι «μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πρέπει ή να υπάρξει μία λύση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα». Αυτό που δεν είπε ο Δ. Δρούτσας είναι το τι θα γράφει το συνυποσχετικό της προσφυγής, αφού εκεί θα πρέπει να ορίζονται ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα, δηλαδή τα σύνορα.

Φανερώνοντας τον πραγματικό καημό της κυβέρνησης, ο Δ. Δρούτσας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι με τις τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, η ελληνική πλευρά δυσκολεύεται να πείσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική της ταυτότητα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα (...) Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_7452.html

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kala pe Δρούτσα toso Malakas eise esi ke o Antreas; Thelete na diapragmateftite ta pragmata anti na peite OXI ke pame me ton Diethni NOMO;; Toso Malakes eisaste ke meta lete mas Brizoun sta blogs!! Eseis mono Brisimo xriazosaste akou na dis thelei na pisi ton Elliniko lao gia.... Ti les re pou sas pezoun komboloi oi Tourkoi ki eseis pate apo piso san skilakia.

Anti na kanete eseis tin Arxi ke na Zorisete eseis tin Tourkia ke me to Dikio mas Kanei opos fenete afti tin Arxi ke tha wgi ke asproprosopi stin Teliki analisi giati eseis den eisaste gia diplomatia ke politika para gia kana periptero na poulate tsigara Paliotsoglania!!

Ανώνυμος είπε...

Sosta na waloune kalous Dikigorous oste na tous Triksoun ta Dontia tous Tourkous ke fysika me ton NOMO opou emeis eimaste kalimenoi , dioti allou ki allou ta dinoune ta Xrimata me to Tsouwali ki edo tha theloun fenete na kanoun Oikonomia.

Meta tis ekloges tis Tourkias giati meta; Amesos tha eprepe na kanete eseis tin Arxi giafto sas exoun parei xambari oti eisaste oloi sas fowitsiarides ke sas kanoun oti theloun Karagkiozides exete katantisi.

Ανώνυμος είπε...

Anti na kanoun mia epitropi oste na analawei tin eksakriwosi stoixion ke anathesi tis AOZ....
Afto pou exoun kanei oi Tourkoi edo ke xronia oi dikoimas akoma koimounte me ta Tsarouxia oi Tsopanides!

Ανώνυμος είπε...

Pe pedia aftoi prospathoun na ekthetou tin Ellada gia na wgoun sto Telos kerdismenoi ke emeis kathomaste akoma me stawromena ta Xeria.

Opos me ta Skopja pioi nomizete oti exoun ta xeria tous mesa; Mono oi Tourkoi dithen na Boithisoun tin katastasi gia na kanoun oti theoroun kalo mono gi'aftous. Ke mblekonte me Albania-Boulgaria-Skopja gia na mas exoun stin mesi ke me Polla Prowlimata oste na mboroun na kanoun aftoi ta Stratigika tous kolpa pou epidiokoun opos ke ta katafernoun!

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι τυχαιο οτι ο Δρουτσας επιμενει σε ολες του τις δηλωσεις οτι περιμενει τις εκλογες της τουρκιας. Επειδη τιποτα δεν συμφωνειται χωρις εγκριση των αμερικ/εβραιων οι οποιοι μιλουν και με τις δυο πλευρες χωριστα, θα εχει συμφωνηθει κατι που αφορα την νυν κυβερνηση τουρκιας η οποια δεν μπορει να δεσμευτει για το διαστημα μετα...

Ανώνυμος είπε...

Ελληνικά δεν ξέρει κανένας εδω μέσα.Γιατί γράφετε με ξένους χαρακτήρες.Και μάλιστα μιλώντας και για εθνικά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά γράψτε Ελληνικά δεν μ,πορούμε να διαβάσουμε είναι κουραστικό. Μετά μιλάτε για προδοσίες, αλλά διαπράττετε την χειρότερη. Σκοτώνεται την Ελληνική γλώσσα και πέφτετε στην παγίδα των γκρίγκλις!!! Ελληνικά παιδιά σε Έλληνες απευθύνεστε, Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο. Έχουμε πολλούς πράκτορες στην χώρα μας εξ άλλου!!! Λυπάμαι που τα λέω χύμα αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο!!! Άντε να ξυπνάμε σιγά-σιγά, άντε!!

Ανώνυμος είπε...

Ποιός θεωρεί πως οι πολιτικοί (μας) είναι μαλάκες;;; Πράκτορες είναι και τώρα το ξέρουμε. Αργήσαμε να το καταλάβουμε κι αυτό πληρώνουμε!! Και παιδιά μία παράκληση. Όχι γκρίκλις, δεν τα διαβάζουμε, απλώς τα προσπερνάμε!!!