Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μπαρόζο στα Σκόπια: Σημαντική χρονιά για την πΓΔΜ


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να επιλύσει το συντομότερο το ζήτημα της ονομασίας, να τηρήσει τη Συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας- με την ευκαιρία της 10ης επετείου της υπογραφής της-, να σημειώσει πρόοδο στον πολιτικό διάλογο και να υλοποιήσει τις....
προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.



Αυτά ήταν τα βασικά σημεία των συζητήσεων που έγιναν κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, το έτος αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, ώστε να τηρηθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, γιατί ενδέχεται, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους στην ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόωρες εκλογές της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι εκλογές αυτές να είναι διαφανείς και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, δήλωσε την προσέγγισή του με διαφορετικό τρόπο, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις συμφωνήθηκε η σύσταση ενός διαλόγου μεταξύ της πΓΔΜ και της ΕΕ σε υψηλότερο επίπεδο, με τακτικές συνεδριάσεις, δύο φορές το χρόνο στα Σκόπια και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι το θέμα αυτό θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση των εθνικών προτεραιοτήτων της χώρας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα δεσμευθεί για την επίτευξη συμβιβασμού στο πλαίσιο της διαδικασίας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε και με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, με το κόμμα του Γκρούεφσκι.

--
Τίτλος: «Barroso: Ky vit i rëndësishëm për Maqedoninë»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 9.4.11.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική χρονιά για τα Σκόπια επειδή εμείς έχουμε ΓΑΠ. Με άλλα λόγια ευκαιρία να κάνουν και να κλέψουν από την Ελλάδα οτι θέλουν, αφού εμείς τώρα χαρίζουμε και ξεπουλάμε!!! Άϊ στο διάολο όλοι σας παλιοκλέφτες!!