Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διάλογος ή χειραγώγηση


Συνήθιζα να αρθρογραφώ, εντοπίζοντας τα κακώς κείμενα των δημοσιευμάτων. Συνήθιζα να επιχειρηματολογώ και να αντιπαραθέτω τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα ενάντια στην παραπληροφόρηση που πολύ στοχευμένα προσπαθεί να καταφέρει χτυπήματα εναντίον της υπόθεσης της Κερατέας. Τελευταία όμως βλέπω ότι ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Δεν έχουμε να κάνουμε μετά από 120 μέρες με ανενημέρωτους. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε καν με προβοκάτορες. Έχουμε να κάνουμε με ΑΛΗΤΕΣ! Με αλήτες που πρωτοστατούν στα κανάλια και λέει ο καθένας τα δικά του. Με αθέμιτα μέσα πειθούς προσπαθούν να παγιδέψουν και να εξάγουν τα συμπεράσματα που θέλουν σαν ξεπουλημένοι δικηγόροι. Προκαλεί εντύπωση το θράσος των πολιτικών και κυρίως του κύριου Σγουρού που τελευταίως εγκαλείται στα κανάλια για να πει τα ψέμματά του.....


Ο κύριος Σγουρός και οι συν αυτώ δικτάτορες της Ελλάδας μιλάνε συνεχώς για ΧΥΤΥ. Ο κύριος Παπουτσής μάλιστα λέει ότι πρόκειται για διάλογο σε ώτα μη ακουόντων.

Τα ΑΤΙΜΑ τα τεύχη δημοπράτησης μιλάνε για ΧΥΤΑ. Μιλάμε για γράμματα σε μάτια ΤΥΦΛΩΝ! Οι εκπρόσωποι των εργολάβων σε σχετική ερώτηση του ειρηνοδικείου απάντησαν για ΧΥΤΑ. Ούτε ΧΥΤΥ, ούτε ΧΥΤ, ούτε ΧΥΤΑ που θα γίνει ΧΥΤΥ, ούτε ΧΥΤόπουλος ούτε ΧΥΤογλου. Παρόλα αυτά οι δικτάτορές μας εξακολουθούν να εμπαίζουν με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο τη νοημοσύνη μας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα για το περιβάλλον.

Δεν τους ενδιαφέρει τώρα ούτε τους ενδιέφερε ποτέ. Απέρριψαν το 2009 εν κρυπτώ την πρόταση της ELYROS S.A. που θα μπορούσε πέρα απ' τη διαχείριση να καθαρίσει ΚΑΙ τις ήδη υπάρχουσες χωματερές. Αρνούνται την εφαρμογή ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ άλλης τεχνολογίας πέραν της ταφής. Για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κρατών ούτε λόγος. Λες κι εμείς είμαστε περισσότερο οικολόγοι απ' την Αυστρία, την Ολλανδία ή τη Σουηδία! Για να μην κοροϊδευόμαστε όμως η ταφή με οποιαδήποτε μορφή παρουσιάζεται ούτε είναι ούτε θα είναι ΠΟΤΕ λύση οικολογική. Οι Κερατιώτες όπως ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζαν για τις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως όταν το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα μας γίναμε ξεφτέρια στο να μάθουμε επακριβώς όλες τις μεθόδους που δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μίας. Σε όλα τα στάδια επεξεργασίας. Όσοι έχουν μια πανεπιστημιακή γνώση, κάπως λεπτομερέστερα απ' τους υπόλοιπους. Όμως μιας και δεν έχει ασχοληθεί ο ΚΑΘΕΝΑΣ, με πομπώδη λόγια προσπαθούν να πείσουν για την ποιότητα και τη λειτουργικότητα της κατασκευής τους.

Μας κοροϊδεύουν ότι έχουν γίνει μελέτες

Καμιά μελέτη δεν έχει εκπονηθεί. Καμιά άδεια δεν έχει δοθεί. Ο χώρος δεν μελετήθηκε, αλλά υποδείχτηκε. Το απίστευτο θράσος και η έλλειψη στοιχείων φάνηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία του ειρηνοδικείου. Καμιά άδεια καμιά μελέτη, δεν υπήρχε. Ήρθαν με ένα τίποτα και με το έτσι θέλω να φτιάξουν χωματερή. Ο τσαμπουκάς μάλιστα με τον οποίο επιβλήθηκαν στην περιοχή και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την ΠΛΗΡΗ άγνοιά τους για τις άδειες και τις διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί, φανερώνει την αυθαιρεσία και το φασιστικό τρόπο επιβολής των αποφάσεών τους.

Προσποιούνται ότι θέλουν τον διάλογο.

Ο διάλογος πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό που μέρος αυτού είναι και η κατασκευή ΧΥΤΑ Κερατέας προϋποθέτει να συζητήσουμε κάποιες αλλαγές στον ήδη υπάρχοντα. Αν ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει η μόνη συζήτηση είναι να ανταλλάξουμε καλημέρες και να διεδκδικήσουμε το χρώμα των απορριμματοφόρων αντί πορτοκαλί, να γίνει κανελλί με βούλες και πουά ελεφαντάκια. Άρα ΔΕΝ θέλουν διάλογο. Οι περιφερειάρχες προσπαθούν να μιλήσουν έστω για έναν πλασματικό διάλογο, αλλά τους βγάζει όλους φάουλ ο φύρερ Ραγκούσης.

Μας λένε "μεταφερόμενους" μπαχαλάκηδες.

Η δήλωση αυτή θυμίζει κωμικές δηλώσεις Πάγκαλου και μοιρολατρικά σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. Λένε ότι η περιοχή και ο δήμαρχος είναι όμηροι αυτών των ομάδων. Άρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν τη χωματερή. Ούτε η τηλεόραση δεν κάνει τέτοια λάθη. Όταν βλέπεις σύσσωμο τον κόσμο, όταν βλέπεις τους γέροντες και τις γυναίκες που αντιστέκονται να δέχονται ανήλεα χτυπήματα από τα ΜΑΤ είναι "μπαχαλάκηδες". Και ΑΝΤΕ να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν μπαχαλάκηδες. Αν υπάρχουν τότε ΟΛΟΣ ο αγώνας ΠΡΕΠΕΙ να αποποινικοποιηθεί άμεσα και να ψάξουν να βρουν τους "μπαχαλάκηδες. ΤΟΣΟ ανίκανη είναι πια η ΕΛ.ΑΣ. που δεν έχει συλλάβει ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ μπαχαλάκια, αλλά ΜΟΝΟ κατοίκους της περιοχής; Δεν είμαστε μπαχαλάκηδες. Είμαστε αγωνιζόμενοι κάτοικοι. Και όσο μας συκοφαντείτε και μας υποτιμάτε, τόσο νιώθουμε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά μας και τόσο πιο ένθερμοι γινόμαστε. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποκρύφτηκε ότι οι τοπικές οργανώσεις των 2 μεγάλων κομμάτων αυτοδιαλύθηκαν όταν είδαν την αδιάλλακτη και αντιδημοκρατική στάση που τηρούν οι ηγεσίες τους. Πηγαίνετε τη χωματερή στην Εκάλη αφού είναι τόσο οικολογική και σωστή μέθοδος, φτιάξτε εκεί "με σεβασμό στο περιβάλλον" ένα ΧΥΤ(ότι θέλετε για τελευταίο φωνήεν) και δε θα εμφανιστεί ούτε μισός "μπαχαλάκιας" όλως παραδόξως.

Μας λένε ότι θεωρούμε κορόϊδα του κατοίκους της δυτικής Αττικής.

Και βέβαια δεν είναι κορόϊδα. Όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα ΚΑΝΕΝΑΣ πολίτης δεν είναι β' κατηγορίας και κανένας πολίτης δεν περισσεύει. Συνιστούμε όμως να προταθούν λύσεις όπως αυτές που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά, σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη (μάλιστα πολλές εγκαταστάσεις βρίσκονται ΕΝΤΟΣ μεγαλουπόλεων) και για το όνομα του Θεού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑΦΗ. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ λύση της αεριοποίησης μάλιστα μπορεί να προσφέρει και την εκκαθάριση των ήδη υπαρχόντων χωματερών όπως προαναφέρθηκε. Θεωρούμε πως είναι καθήκον όλων να σταματήσει η παρωχημένη τεχνολογία της ταφής και να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι και συνάνθρωποι. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τη διαχείριση. Είναι καιρός να ξεκινήσει να μας πληρώνει αυτή. Να επενδύσουμε κάπου που θα υπάρξει απόσβεση. Έστω ότι γίνεται ο ΧΥΤΑ. Κάποια στιγμή θα γεμίσει. Και μετά θα πρέπει να βρούμε και άλλον και άλλον και άλλον. Και εφόσον η Αττική δεν εξάγει τα σκουπίδια της όταν πρόκειται να φτάσουμε στην Εκάλη ΤΟΤΕ και μόνο μπορεί να ανακαλύψουμε καινούριες μεθόδους. Μέχρι τότε εφόσον ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του, ας αναλάβει λοιπόν ο κάθε δήμος τις δικές του. Εμείς ως υπεύθυνος δήμος κινούμαστε ΗΔΗ προς την κατεύθυνση αυτή.

Μας λένε ότι είμαστε βίαιοι.

Πολλοί λένε ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν καμιά όρεξη να είναι εκεί και να βρίσκονται σε διαμάχες. Αντίστοιχα κι εμείς δεν έχουμε καμιά όρεξη επίσης. Τα ΜΑΤ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι εκτελούν διαταγές και οι κάτοικοι υπερασπίζονται τις εστίες τους. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα έργο το οποίο ήταν πριν τις 11/12  επίδικο και είναι ακόμα επίδικο σε τοποθεσία επίδικη εισβάλλει πρωτοφανής αριθμός δυνάμεων καταστολής; Το παίρνουμε ελαφρά τη καρδία; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε δολοφόνους και εγκληματίες με στολή; Μόνο έκτροπα έχουμε δει από τότε που ήρθαν στην Κερατέα. Έκτροπα τα οποία έχουν επισημανθεί και απ' τους ΙΔΙΟΥΣ τους αστυνομικούς. Μήπως ήρθαν να "συζητήσουμε"; Μακάρι να υπήρχε διάλογος. Μακάρι να υπήρχε συναίνεση ώστε να βρεθεί μια λύση. Ακόμα και το συνδικαλιστικό όργανο των ΜΑΤ λέει ότι η επέμβασή τους ήταν λάθος εξαρχής. Δεν μας έμεινε τίποτε άλλο. Καμιά λύση. Και αυτό φάνηκε απ' την πλευρά της πολιτείας κατά την απείθειά της στις δικαστικές αποφάσεις. Η αδιαλλαξία που επιδεικνύει δια στόματος Ραγκούση είναι χαρακτηριστική άρνησης του διαλόγου. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ. Θα είναι ο δολοφόνος μας μετατρέποντας την Κερατέα όχι μόνο σε χωματερή, αλλά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι ο πλέον απροκάλυπτος τρόπος άρνησης διαλόγου. Η δημοκρατία και ο διάλογος προϋποθέτουν 2 οι οποίοι πρόκειται να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις να παραθέσουν συγκεκριμένα επιχειρήματα και να εξάγουν συμπεράσματα. Διάλογος με ΜΑΤ, "πάση θυσία", συνεχή εξύβριση και κατασυκοφάντηση των κατοίκων δεν πρόκειται να υπάρξει.

Η λύση όμως είναι ΜΟΝΟ αυτή: ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
1) Με την Κερατέα. Άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής και πραγματοποίηση αλλαγών στον ΠΕΣΔΑ. Έτσι μόνο μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά και να βρούμε λύσεις για το καλό όλων.
2) Με υπουργούς περιβάλλοντος των ευρωπαϊκών κρατών. Να πάρουμε μαθήματα απ' την διαχείριση των απορριμάτων σε μεγαλουπόλεις. Πως γίνεται, με οικονομοτεχνικές μελέτες, με προτάσεις και διαγωνισμούς ακόμα και έξω από τα όρια της Ελλάδας.
3) Με την οριστική κατάργηση της ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ταφής. Είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτήν την απαρχαιωμένη και ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης.
4) Με το άνοιγμα σε νέες τεχνολογίες.
5) Τον απογαλακτισμό της κυβέρνησης από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους εργολάβους. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας κρατάει ΠΟΛΥ πίσω στις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο διάλογος που δεν πρέπει να έχει σκοπό να επιβάλλει, αλλά να βρει λύση.