Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ακτή Ελεφαντοστού: Σφαγή αμάχων αλλά ... δεν έχουν πετρέλαιο!



ImageEνώ τα βλέμματα όλου του πλανήτη έχουν πέσει επάνω στη Λιβύη εδώ και ενάμιση μήνα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική γίνεται πραγματική σφαγή αμάχων, αλλά στην άνευ "πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", χώρα, φαίνεται ότι οι άμαχοι απλώς δεν έχουν καμία τύχη και κανένα ενδιαφέρον για τους "πονόψυχους" δυτικούς που "προστατεύουν" μόνο αμάχους κρατών με....
πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφος των χωρών τους!
Οι μάχες μεταξύ των στρατών των δύο πολέμαρχων Αλεσσάντρο Ουαταρά (υποστηρίζεται από την Δύση και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ) και του Λορέντ Γκμπαγκμπό (αρνείται να παραδώσει την εξουσία) είναι στην ουσία σφαγές αμάχων των υποστηρικτών των δύο πλευρών και είναι πολύ πιο σκληρές και αιματηρές! Απλώς δεν έχουν πετρέλαιο για να λάβει αποφάσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας να βομβαρδίσει, ας πούμε τον Γκμπαγκμπό.
Το φοβερό είναι ότι τις περισσότερες σφαγές, βάσει του Ερυρθού Σταυρού τις κάνουν οι δυνάμεις του υποστριζόμενου από τον ΟΗΕ Ουατάρα: Ο Ερυθρός Σταυρός στην Ακτή Ελεφαντοστού αναφέρει ότι στη δυτική πόλη Ντουεκούε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι κατά τη διάρκεια μαχών την προηγούμενη Τρίτη όταν και οι «αόρατοι κομμάντο» του Ουαταρά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη πριν ξεκινήσουν για την κατάληψη της πρωτεύουσας Γιαμουσούκρου.
Η επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ακτή Ελεφαντοστού, Dominique Liengme, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «περιστατικό που σοκάρει από το μέγεθος και τη σκληρότητά του». «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε αμάχους και υπενθυμίζουμε και στις δύο αντίπαλες παρατάξεις ότι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε. Από την έδρα της οργάνωσης στη Γενεύη ανακοινώθηκε χθες ότι από την προηγούμενη Δευτέρα 10.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας την πόλη".
Χθες οι μάχες μαίνονταν σε αρκετά σημεία της πόλης Αμπιτζάν, οι κυανόκρανοι του Ο.Η.Ε. βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις της πόλης, οχυρωμένοι πίσω και μέσα σε τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς ωστόσο να επεμβαίνουν. Επιπλέον, υπάρχουν ελικόπτερα του οργανισμού που παρατηρούν τις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις της στην πόλη από 900 σε 1.100 στρατιώτες. Οι στρατιώτες είναι οι μόνοι που μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ καθώς οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ έχει δοθεί και εντολή για απαγόρευση εξόδου από την χώρα οποιουδήποτε κατοίκου της Ακτής Ελεφαντοστού.
Πάντως, μετά από 4-5.000 νεκρούς από την αρχή των συγκρούσεων από τους οποίους το 90% είναι άμαχοι (στην Λιβύη υπολογίζονται 1000-1300 συνολικά οι νεκροί με το 40% να είναι άμαχοι και οι μισοί εξ αυτών έχουν σκοτωθεί από τους αντικεθεστωτικούς και τους βομβαρδισμούς των δυτικών). Τελικά, επειδή υπάρχουν 1200 ξένοι που είναι υποψήφιοι για σφαγή, οι Γάλλοι έστειλαν ένα τμήμα για να προστατέψει μόνο αυτούς στον αεροδρόμιο του Αμπιτζάν. 
Σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο αεροδρόμιο έχουν συγκεντρωθεί, όπως προείπαμε, περίπου 1.200 ξένοι υπήκοοι, υπό την προστασία της γαλλικής δύναμης.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά, τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, και του Γκμπαγκμπό, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία, έχουν ενταθεί από την Πέμπτη.
Η καθολική Caritas ανέφερε πως μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 1.000, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά τα θύματα σε 800. Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ποιοι προκάλεσαν τις σφαγές, αν και υπάρχουν καταγγελίες για μισθοφόρους από τη γειτονική Λιβερία που έφερε ο Ουαταρά..
Πολλοί νεκροί είναι πρόσφυγες από άλλα τμήματα της χώρας που κατέφυγαν στο Ντουεκουέ λόγω των μαχών σε άλα σημεία της χώρας, χιλιάδες άλλοι είναι στην ύπαιθρο φοβούμενοι να προσεγγίσουν τις πόλεις λόγω των σφαγών.

Οι μάχες ήταν σφοδρές και στη διάρκεια της νύχτας με τους «αόρατους» κομμάντο του Ouattara να πολιορκούν την προεδρική κατοικία χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν καταφέρει να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Ισχυρές εκρήξεις και μαρτυρίες για χρήση βαρύ οπλισμού αναφέρθηκαν και στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης (RTI), τα οποία και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των νέων δυνάμεων (New Forces) από την Παρασκευή τα ξημερώματα. Η κρατική τηλεόραση από την αρχή της αντιπαράθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο παρέμενε πιστή στον Λ.Γκμπαγκμπο. Αναφορές για πυροβολισμούς υπήρχαν και για τις περιοχές Πλατώ και Αγκμπάν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Depopulation....... αφου τα καταφερνουν καλα στο να σκοτωνονται μονοι τους δεν χρειαζεται να επεμβουν!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εκεί δεν θα βοηθήσει κανείς. Κάποιοι όμως τους έβαλαν να σκοτώνονται. Μήπως έχουν χρυσάφι ή διαμάντια;; Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο παιδιά!!