Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αλβανία: Ισχυρή αντίδραση από την Ελλάδα για την ταινία “Ballkan Bazar”




Αντιδράσεις στην Ελλάδα δημιούργησε η νέα ταινία του  Εντμόντ Μπουντίνα /Edmond Budinës,   Βαλκανικό Παζάρι/"Ballkan Bazar".
Πριν  να προβληθεί η ταινία, σε κινηματογράφους της Αλβανίας, παρουσιάστηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ως.... ‘μια άλλη ενοχλητική πρόκληση κατά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας’.


Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, η αλβανο-ιταλική παραγωγή δεν είναι τυχαία που παρουσιάζεται παραμονές των εορτών του Πάσχα.

Ο συντάκτης του άρθρου, υποστηρίζει ότι «η ταινία βασίζεται σε προκάτ ειδήσεις των αλβανικών μέσων ενημέρωσης και άλλων μέσων που σχετίζονται με την εκταφή των λειψάνων στο χωριό Κοσίνα για να παρουσιαστούν μετά ως λείψανα νεκρών Ελλήνων στρατιωτών στη διάρκεια του Ιταλο-ελληνικού πολέμου του 1940-41.

Αλλά, σύμφωνα με την άποψή τους, «ο σκοπός αυτής της ταινίας είναι η υποτίμηση και ο εμπαιγμός μιας από τις φωτεινότερες σελίδες της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της αντίστασης όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στο φασισμό».

Καταγγέλλουν, ακόμη, το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε κυρίως σε Ορθόδοξη Εκκλησία, που το θεωρούν ιεροσυλία, ενώ πολλές από τις σκηνές του θεωρούνται καταχρηστικές.
«Το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας, είναι υποχρεωμένο να δώσει μια εξήγηση για τους λόγους που ώθησαν τους δημιουργούς σε αυτήν την ταινία», αναφέρεται.

Ο τρόπος με τον οποίο η ταινία ασχολείται με την προσωπικότητα ενός Ορθόδοξου Ιερέα την αποκαλούν ως ‘παρωδία αθεϊστικής προπαγάνδας των χρόνων της κομμουνιστικής καταδίωξης της θρησκείας, ένα κακό αντίγραφο των μεθοδεύσεων που ακολούθησε το καθεστώς για να προπαγανδίσει την κοινή γνώμη εναντίον του Κλήρου και της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την ελληνική αναφορά, «η ταινία τρέφει, κυρίως, θρησκευτικό μίσος και ρατσισμό, σε μια εποχή που η τέχνη θα έπρεπε να χρησιμεύσει για το αντίθετο». Σε αυτό επιτείνουν και τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης που προβάλουν την ταινία αυτή.

Και ως κατακλείδα το αλβανικό άρθρο θα παραθέσει:

«Γνωστός σκηνοθέτης είπε στο News24, ότι «η ταινία  δεν είναι πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας,  αλλά προσπαθεί να αναδείξει  τους μικρο-εθνικισμούς,  που χωρίζουν τους ανθρώπους!
»Το μήνυμα της ταινίας είναι η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός για τον άλλον!»
--

Σχετικά δημοσιεύσαμε: Αλβανική ταινία στήνει «Βαλκανικό Παζάρι» με οστά Ελλήνων στρατιωτών

--
«Filmi “Ballkan Bazar”, reagime të forta në Greqi»
BW, 16.4.2011.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι σπουδαίο από την Αλβανία. Αλλά και πέρα από αυτό. Έχουν κι αυτοί κάποια πράγματα που φαίνεται ξεκάθαρα πως τους πειράζουν. Οι Αλβανοί δεν έχουν τίποτα σπουδαίο να παρουσιάσουν και μάταια προσπαθούν να συνδεθούν ιστορικά με τους Ιλλυρίους, κάτι που πλέον θεωρείται αβάσιμο. Από τότε που υπάρχουν στην Βαλκανική Χερσόνησο, πέρα από τον ακραίο εθνικισμό, δεν έχουν δημιουργήσει τίποτα. Επίσης, σε ένοπλες συγκρούσεις του παρελθόντος έχουν ταχθεί με το μέρος των δυνατών, αφού δε μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά. Ο Τέλλος Άγρας ανέφερε για τους Αλβανούς πως πηγαίνουν με το μέρος εκείνου που θα τους δώσει τα περισσότερα χρήματα (κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα).

Όμως για την κυκλοφορία της ταινίας δεν φταίνε αυτοί παρά εμείς. Από την στιγμή που προσβάλλονται τα υψηλότερα ιδανικά, οπουδήποτε και αν αποσκοπεί θα έπρεπε να υπάρξουν αντιδράσεις και όχι να το δεχτούμε παθητικά. Αλλά πού θα γίνει αυτό, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Ούτε καν. Θα χει και απήχηση κιόλας.

Όλα τα παραπάνω και ιδίως την πρώτη ενότητα δεν την έγραψα σαν μια έξαρση ρατσισμού ή εθνικισμού. Απλά θα πρέπει να καταλάβουν πως τα οστά εκείνα των Ελλήνων στρατιωτών αξίζουν παραπάνω από όλη την Αλβανία και όλη την σημερινή Ελλάδα. Γιατί οι άνθρωποι εκείνοι ήταν ποιητές, γιατί πολέμησαν και πέθαναν για ιδανικά μακριά από κάθε ιδιοτέλεια και τελικά πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο. Πρώτα-πρώτα να ανακόψουν τους "συμπαραγωγούς" της ταινίας (!) σε μια εντελώς άνιση μάχη και ύστερα να φέρουν την σθεναρότερη αντίσταση από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, απέναντι στην μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος, την Ναζιστική Γερμανία. Όσο για την ιεροσυλία τι να πει κανείς. Εμένα το γεγονός ότι επίσημα έχει διακηρυχθεί ως η μόνη αθεϊστική χώρα στον κόσμο με ποσοστό 60-65 των πολιτών να δηλώνουν άθεοι...

Ανώνυμος είπε...

Σωστός είναι όλοι οι Αλβανοί είναι Άθεοι και επίσης αφομοιώνονται εύκολα και δεν πρόκειται να πάνε ποτέ μπροστά!!

Ανώνυμος είπε...

Οι αλβανοί είναι απλά αλβανοί και τίποτε περισσότερο! χωρίς ιστορία, χωρίς συνείδηση, χωρίς ιδανικά. απλά οι "αμιβάδες" της παγκόσμιας ιστορίας!

Ανώνυμος είπε...

Αχαριστες βρωμορατσες και οι 2 τους και ειδικα οι ανιστορητοι και υπανθρωποι γειτονες...

Ανώνυμος είπε...

βλαμενοι, δειτε πρωτα την ταινια και μετα μιλατε. πως ενας παπας εβγαζε οστα απλων ανθρωπων και τα πουλαγε για ελληνων στρατιωτων. μεγα σκανδαλο.

Ανώνυμος είπε...

AYTO TO BLOG ANTI NA MILAEI GIA THN NEA TAKSI PRAGMATON KATHETE KAI ANALYEI THN KATHE TI MALAKIAKAI O KATHE VLAKAS KATHETE KAI VRIZEI H ALVANO H PAKISTANO H OTIDHPOTE.ETHNIKISTIKO BLOG EINAI KAI TIPOTE ALLO

Ανώνυμος είπε...

makari na mhn yphrxan pote oi alvanoi...Akoma tourkratia tha eixe h Ellada h tha htane tourkia.o nwon noeito

Ανώνυμος είπε...

μην γενικευουμε υπαρχει και το ορθοδοξο κομματι τησ αλβανιασ ολη τη προπαγανδα την κανουν οι μουσουλμανοι (βαρβαροι)

Ανώνυμος είπε...

ενωεισ τουσ αρβανητεσ που στηριξαν την επανασταση του 21?

Ανώνυμος είπε...

Με το δεδομένο ότι η Αλβανια χρωστάει την υπαρξιτης ως κράτος στην Ιταλία δεν μας εκπλήσσει ακόμη μια προπαγανδα τύπου Μουσολίνι κατά της Ελλάδας. Η ιστορία των Αλβανών (κλεφτοκοτάδων) ήταν και είναι πάντα η ίδια κακομοίρηδες, χωρίς ιστορία, χωρίς ιδανικά, χωρίς θρησκεία και πάνω από όλα χωρίς ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Οποιος τους πληρωσει είναι μαζί του. Κάποιος μπερδεύει εδώ και τους αρβανιτογλωσσους. Ας ρωτήσει τους ιδιους να του πουν τι είναι και πως αισθάνονται τώρα αλλα και στο 1821. Όταν ο Άλη Πασας αλληλογραφούσε με τον Τζαβέλα στην αρβανίτικη διάλεκτο (ποτε δεν ήταν γλώσσα) τον καλούσε να τον βοηθήσει να κτυπήσουν τους Τούρκους, διότι οι Αρβανίτες του ήταν άπειροι στον πόλεμο (ενώ εσείς οι Ρωμιοί) του έλεγε ο Αλης ξέρετε καλύτερα τον πόλεμο.... Αυτά τα ξέρουν τα αλβανάκια αλλα δεν τους συμφέρει να τα πουν. Τώρα τελευταία προσπαθούν να φτιάξουν την ιστορία τους βασισμένοι σε παλιές έρευνες από Έλληνες ιστορικούς όπου τις διαστρεβλώνουν με πέρυσι αυθάδεια και επάνω εκεί βάζουν και τους χάρτες της Βενετιας και μετέπειτα τις φασιστικής Ιταλίας για να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν εδάφη στα βαλκάνια κλπ. Σαφώς κάποια ΜΜΕ όπως το spiegel κλπ αναδημοσιεύουν αυτά τα βρωμερά και ύπουλα θέματα έναντι άδρας αμοιβής βεβαια. Όλα αυτά εμάς τους Έλληνες δεν μας πτοούν. Στα Εθνικά Θέματα είμαστε Ενωμένοι.
( Μαργαριτιωτης).