Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βουλευτές Αιγαίου προς Παπακωνσταντίνου: Να διατηρηθεί το μειωμένο (κατά 30%) ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου



http://www.hit360.com/photos/lesvos_img1.jpg«Ενόψει της επικείμενης παρουσίασης στη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015, η κυβέρνηση -διαμέσου διαρροών- αφήνει και πάλι να διαφανούν στη δημοσιότητα παραλλαγές των μέτρων που πρόκειται να λάβει.

Ανάμεσα σε αυτά, ακόμη και.... σήμερα, συγκαταλέγεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων, διαμέσου της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση, φαίνεται να παραγνωρίζει το γεγονός, ότι η θεσμοθέτηση του μειωμένου Φ.Π.Α., κατά 30%, βασίστηκε στην στήριξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα αντισταθμιστικό μέτρο - υπέρ των νησιών (Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Σαμοθράκη, Θάσος) - που προσπαθεί να αμβλύνει τις ανισότητες που δημιουργούνται (υψηλό μεταφορικό κόστος, μειωμένες οικονομίες κλίμακος), σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξαιτίας της εδαφικής ασυνέχειας.

Η κυβέρνηση, φαίνεται να αγνοεί επίσης ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά του Αρχιπελάγους, συντελεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει, ότι σοβαροί λόγοι εθνικού συμφέροντος εξυπηρετούνται από ειδικές πολιτικές (όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.), με στόχο την συγκράτηση των πληθυσμών στα νησιά.

Η κυβέρνηση, οφείλει να μην αγνοήσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις του συνόλου των κατοίκων και θεσμικών φορέων (Περιφέρειες, Δήμοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, κ.λ.π.) των νησιών του Αιγαίου, που αντιδρούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη τέτοια δυσμενή για αυτούς εξέλιξη.

Οι τοπικές οικονομίες των νησιών, εξαιτίας της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, καθίστανται περισσότερο ευάλωτες και πιο αδύναμες. Για το λόγο αυτό, η ελληνική πολιτεία και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση του 2008, προχώρησε στην συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 101) της νησιωτικότητας. Ενέργεια, την οποία το μόνο κόμμα που δεν στήριξε στη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Για τη Ν.Δ., η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της. Θέση, που μέχρι σήμερα, στηρίζουμε με επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας στη Βουλή, όλοι οι νησιώτες βουλευτές του Αιγαίου της Ν.Δ.

Θέση, την οποία καλούμε και την κυβέρνηση να υιοθετήσει ενόψει των νέων μέτρων που πρόκειται να λάβει

Ιωάννης Βρούτσης
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
Σπύρος Γαληνός
Μίκα Ιατρίδη»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ?Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΜΕ ΠΟΣΟ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ.
ΑΝ ΤΟ ΦΠΑ ΑΥΞΗΘΗ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΝΤΟΠΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΤΗΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΡΟΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ.Η ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ?ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Ανώνυμος είπε...

χαμηλο συντελεστή πρεπει να έχουν τα νησια του αιγαίου η μηπως μηδενικο για 5 χρονια καιπλανο για υγιη τουρισμό, Οχι μονο αγγλακους που μεθοκοπάνε και κανουν οργια στην μεση του δρομου.
πουθενα θρησκευτικος τουρισμος , πουθενα πολιτιστικος τουρισμός (τα νησια του αιγαιου εχουν παιξει σημαντικο ρολο στην ιστορια του ευρωπαικου πολτισμού.)

αλλα αυτο που γινεται φανερο ειναι οτι αυτη η χώρα που ειναι πιο ομορφη στον κοσμο καταστρεφεται απο κατι καθικια που το παιζουν ελληνες πολιτικοί μονο και μονο για παραχωρηθεί για μια δεκαρα στα κορακια που μας χτυπανε εδω και 5 χρόνια.

και ολοι καθομαστε στα πληκρολογια και τους αφηνουμε χαλαρα να μας διαλυσουνε γ... την καταδικη μου.