Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σεισμός, Ιαπωνία: Έλληνες επιστήμονες το είχαν προβλέψει;



Από το 2006 είχαν προβλέψει την εκδήλωση σεισμού άνω των 8 ρίχτερ στην Ιαπωνία, επιστήμονες του ΑΠΘ. Είχαν δώσει αυξημένες πιθανότητες για τρεις περιοχές. Ο σεισμός σημειώθηκε σε μία από αυτές. Γιατί η μέθοδος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Στο 70% είχαν εκτιμήσει, ήδη από το 2006, τις πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, άνω των 8 Ρίχτερ, σε τρεις περιοχές της Ιαπωνίας, επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).Σύμφωνα με ....δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θ. Τσάπανου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ιαπωνία, είχε επίκεντρο μια από αυτές τις περιοχές.
Ο κ. Τσάπανος προσθέτει ότι τα σχετικά δεδομένα είχαν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό “Pure and Applied Geophysics”. “Η πιθανολογική εκτίμηση σεισμικού κινδύνου αφορούσε τα νησιά της Ιαπωνίας και τις γειτονικές περιοχές. Βασίστηκε δε στα ιστορικά δεδομένα, που μας κοινοποιήθηκαν από το Βρετανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (British Geological Survey), αλλά και σε σύγχρονα δεδομένα, που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής”, σημειώνει ο κ. Τσάπανος.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες που υπολογίστηκαν έφταναν το 70% για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού πάνω από 8 Ρίχτερ μέχρι το 2016 ενώ ξεπερνούσαν το 70% για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2030.
“Όσο επιτυχημένη και αν είναι μια πρόβλεψη, όταν υπάρχουν εκατόμβες νεκρών δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία”σημειώνει ο κ. Τσάπανος και εκτιμά ότι τα πιθανολογικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα μπορούν άνετα να εφαρμοστούν και για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στον ελλαδικό χώρο.
“Παρόλα αυτά, με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, δεν είναι δυνατή η έρευνα αν δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη χρηματοδότηση”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

http://greeknation.blogspot.com/2011/03/blog-post_8763.html