Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πορτογαλία: «Οχι» της Βουλής στα μέτρα λιτότητας


«Οχι» στο σχέδιο λιτότητας του Πρωθυπουργού Σόκρατες είπε το πορτογαλικό κοινοβούλιο, με την κυβέρνηση πλέον να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μία μέρα πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 

Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ηγείται της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιο καταψηφιστεί, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψή του θα εξαναγκάσει τη χώρα να.... καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται εναντίον των μέτρων λιτότητας, τα οποία προβλέπουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.
Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε πριν την ψηφοφορία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (...) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

πηγη 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτα γινονται οταν οι βουλευτες εχουν "αρχ....α"

Ανώνυμος είπε...

... ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡ....Α

Ανώνυμος είπε...

Malon den katalavate ti egine...me tin apofasi tous aniksan tin porta ston mixanismo stiriksis(DNT-EE-EKT)

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΩΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ. ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΕΙΔΩΜΕΝ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πως ειναι δυνατον να θελουν εκουσια το ΔΝΤ; Δεν εμαθαν τι εγινε σε Ελλαδα και Ιρλανδια; Φανταστειτε τι ψεκασμοι πεφτουν εκει..

Γιαννης.